Dolar

32,5911

Euro

34,8651

Altın

2.502,94

Bist

9.675,13

Rusya’da gezilmesi gereken bir rüya şehri: ST. Petersburg

Bir zamanlar Rus İmparatorluğu’na 200 yıl boyunca başkentlik yapan ihtişamlı St. Petersburg’un masal gibi mimarisi, binaları çok etkileyici. Kanallar ve köprüler şehri, beyaz gecelerin ev sahibi St. Petersburg, artık ülkenin önemli bir turizm noktası. St Petersburg, Baltık Denizi kıyısında Neva nehri üzerinde 42 adaya yayılmış, bu sebeple de teknelerle gezilebilen bir rüya şehri.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-29 10:11:56

Rusya’da gezilmesi gereken bir rüya şehri: ST. Petersburg

A1_1

Bir zamanların ihtişamlı başkenti St.Petersburg; dünya çapında müzeleri ve eşsiz mimarisi ile Rusya'nın batıya bakan yüzünü oluşturuyor. Kanallar ve köprüler şehri, beyaz gecelerin ev sahibi St. Petersburg, artık ülkenin önemli bir turizm noktası. St Petersburg Baltık Denizi kıyısında Neva nehri üzerinde 42 adaya yayılmış, bu sebeple de teknelerle gezilebilen bir rüya şehri.

Baltık Denizi kıyısında, Neva Nehri üzerinde yer alan St. Petersburg, 5 milyona yakın nüfusuyla, Moskova'nın ardından Rusya'nın en büyük ikinci, Avrupa'nın dördüncü kenti. Tıpkı Venedik gibi bir kanallar şehri. 1703 yılında, bizim Deli Petro dediğimiz Çar I. Petro tarafından, Avrupa'nın önde gelen şehirlerine rakip olacak güzellikte bir şehir olması amacıyla kurulmuş. Rus İmparatorluğu'na 200 yıl boyunca başkentlik yapan St. Petersburg'un masal gibi mimarisi, binaları çok etkileyici.

Bugün Rusya'nın kültür başkenti olarak bilinen St. Petersburg sadece mimari olarak değil, genel görüntüsü, yaşam tarzı itibariyle adeta bir Batı Avrupa kenti. St. Petersburg şehri mimari yapıları, tarihi eserleri ve binaları ile açık hava müzesi olarak anılıyor. Kent, ayrıca 306 adet müzesi ile dünyanın en çok müzesi olan kentidir. Bu müzeler arasında dünyaca ünlü Hermitage müzesi yer alıyor. Kentte 1913 yılında inşa edilen Avrupa'nın en büyük camisi olan St. Petersburg Camii bulunuyor. Peter ve Paul kalesi, Mikhailovsky ( St.Michael) Kalesi, Amirallik binası, Peter kabini, Alexandr Nevskiy Manastırı ve Aziz Isaac Katedrali turistlerin en çok tercih ettiği yerler arasında yer alıyor.

Caddeleri, sokakları tertemiz. Kaldırım, çevre düzenlemeleri çok güzel. Tarihi binaların dış cephelerini hiç bozmamışlar. Tabelalarla görüntüyü kirletmemişler. Şehir merkezinde ne gökdelen var ne de çirkin ve yüksek katlı apartmanlar. Yaya geçidine adımınızı atar atmaz da arabalar duruyor.

Bir dönem Leningrad olarak da anılan şehrin adını eski Devlet başkanı Boris Yeltsin yeniden St Petersburg olarak değiştirmiş. St Petersburg Baltık Denizi kıyısında Neva nehri üzerinde 42 adaya yayılmış, bu sebeple de teknelerle gezilebilen bir rüya şehri.

St. Petersburg'un açılımı ise Sankt-Peterburg olarak yazılmakta ve Avrupa'nın en büyük gece hayatı ve kulüplerine sahip bir şehir olarak biliniyor.

ST. PETERSBURG'DA İKLİM

St.Petersburg yazları yağmurlu kara iklimine sahiptir. Tipik olarak yazlar kısa geçmektedir. ama kuzeye yakınlığına rağmen yaz aylarında sıcaklık ortalama 25°C dereceye ulaşmaktadır. Kışlar uzun ve soğuktur. Sıcaklık kış aylarında ortalama -15°C'dir. Şehir kuzeyde olduğundan günler özellikle kış aylarında çok kısa sürmektedir. St.Petersburg yeşilliklerin şehridir. Günlük hayatta her 200 metrede bir parklar bulunur. Şehir dışında bir çok orman mevcuttur. Bu nedenle şehirde nem oranı yok denilecek kadar azdır.

ST. PETESBURG HAKKINDA TARİHİ BİLGİ

1703 yılında Çar Deli Petro tarafından temelleri atılan Petersburg 12 havariden biri olan Aziz Peter'den alıyor ismini. Devrim zamanı ise Leningrad olarak devrim liderinin ismi veriliyor. Sovyetler Birliği dağılınca ilk ismi Petersburg olarak haritalarda tekrar yer buluyor.

1941 yılında Hitler tarafından kuşatıldığında Hitler şehri alacağından o kadar emin ki şehrin en meşhur otellerinden biri olan Astoria'da vereceği yılbaşı balosunun davetiyelerini bile bastırıyor. 900 günlük kuşatmaya karşı direnen bu şehir de halk sefalete ve açlığa mahkum oluyor buna rağmen direnişe son vermiyor. Hitler başarısız olarak şehri terk etmek zorunda kalıyor giderken de her zaman yaptığı gibi yakıp yıkabildiği her yeri yakıp yıkıyor.

HAVALİMANINDAN ŞEHİR MERKEZİ'NE ULAŞIM

St.Petersburg Havalimanın adı  Pavlova. Pavlova Petersburg'a 20 km mesafede yer alan merkezden yarım saat uzaklıkta bir kasaba.

St. Petersburg Pulkovo Havalimanı'ndan şehir merkezine gitmek için 39 numaralı otobüsleri ve 39 K numaralı taksi dolmuşları kullanarak Sennaya Ploshchad Metro İstasyonu'na ya da taksilerle doğrudan şehre geçebilirsiniz.

Yaygın metro ve otobüs ağı, kentin her yerine hızlı ve kolay ulaşım sağlıyor.

İstanbul'dan St. Petersburg'a yalnızca Türk Hava Yolları'nın direkt seferleri var. Uçuş üç buçuk saate yakın sürüyor.


ŞEHRİN EN ÜNLÜ GEZİLECEEK TARİHİ MEKANLARI

1. Saint Isaac Katedrali

Saint-Isaac-Katedrali-st-petersburg
Dünyanın en büyük kubbeli yapılarından birisi olan Saint Isaac Katedrali (Saint Isaac's Cathedral), Çar 1. Nikolay'ın emriyle 1818-1858 yılları arasında inşa edilmiş. En göz alıcı kısmı olan kubbesinin yapımında 100 kilogram saf altın harcanan dini yapı Rusya'nın ana katedrali olarak kabul ediliyor. Katedral üst katına çıkıldığında şehrin panoramik manzarasını gözler önüne serdiği ve iç tasarımında göze hoş gelen mimari ayrıntılar barındırdığı için tatilcilerin St Petersburg gezilecek yerler listelerinde sıklıkla yer alıyor.

2. Kışlık Saray (Ermitaj Müzesi)

The-Winter-Palace-st-petersburg

Eşsiz büyüklükteki koleksiyonu barındıran Kışlık Saray (Ermitaj Müzesi, The Winter Palace and the Hermitage Museum) 1754-1762 yılları arasında inşa edilmiş. Aslen Çariçe 2. Katerina'nın kışlık saray olarak kullandığı yapı, çariçenin toplattığı sanat eserleriyle dolunca 1764 yılında müzeye dönüştürülmüş. Sergilenen koleksiyon açısından dünyanın en büyüklerinden, kuruluş yılı bakımındansa en eskilerinden birisi olan yapı 1852 yılında kamu hizmetine açılmış. Yetkililer, bir ziyaretçinin müzede sergilenen 3 milyona yakın eserin tamamını görebilmesi için 11 yılını harcaması gerektiğini söylüyor.

3. Nevski Bulvarı

Nevsky-Prospect-st-petersburg

Kentin ana bulvarı konumundaki Nevski Bulvarı (Nevsky Prospect), Novgorod ve Moskova yolunun başlangıcı olarak Çar 1. Pedro tarafından planlanmış. Amirallik Binası ile Aleksandr Nevski Manastırı'nı birbirine bağlayan cadde kentin alışveriş olanaklarının ve gece hayatının büyük çoğunluğunu barındırıyor. Sovyet döneminde adı birkaç defa değiştirilen bulvar üzerinde ayrıca Kazan Katedrali, Stroganov Sarayı, Rusya Ulusal Kütüphanesi gibi tarihi ve kültürel yapılar bulunuyor.

4. Peterhof Sarayı

Peterhof-Palace-st-petersburg

Yapısal özellikler açısından Fransa'daki Versay Sarayı'na benzeyen Peterhof Sarayı (Peterhof Palace), Çar 1. Pedro'nun emriyle 18. yüzyılda inşa edilmiş. O dönemde İsveç'e karşı kazanılan zaferin ardından yapımına başlanan yapı, bir dizi saraydan ve çeşitli boyutlardaki bahçelerden oluşuyor. Kışlık Saray'ın önünden kalkan deniz otobüsleriyle ulaşabileceğiniz yapının bahçesinde bulunan ve 64 fıskiye ile 250 heykelden oluşan Büyük Çağlayan, görsel açıdan en güzel bölümünü oluşturuyor.

5. Peter ve Paul Kalesi

Peter-ve-Paul-Kalesist-petersburg

Tarihsel önemi nedeniyle gezginlerin St Petersburg gezilecek yerler listelerine ekledikleri Peter ve Paul Kalesi‘nin (Peter and Paul Fortress) temeli 1703 yılında atılmış. 1. Pedro'nun emriyle İsveçliler'e karşı savunma amaçlı olarak inşa edilen yapı, Neva Nehri'nin kolları arasındaki bir adacık üzerinde yer alıyor. Bir kısmı hapishane olarak kullanılmış olan kalenin içerisinde Peter ve Palu Katedrali, Şehir Tarihi Müzesi ile Madeni Para ve Madalyalar Müzesi bulunuyor.

6. Voskresenia Khristova Kilisesi

Voskresenia-Khristova-Kilisesi-st-petersburg

Dış yüzeyindeki mozaiklerle hayranlık uyandıran Voskresenia Khristova Kilisesi‘nin (Church of the Savior on Blood) yapımına 3. Alexander'ın tahtta olduğu 1883 yılında başlanmış. Çar 2. Alexander'ın devrimci bir grup tarafından öldürüldüğü noktada inşa edilen dini yapı, ekonomik imkânsızlıklar dolayısıyla ancak 2. Nikolay'ın hüküm sürdüğü 1907 yılında tamamlanabilmiş. Mimari özellikler açısından Kremlin ile benzerlikleri olan kilise, günümüzde müze olarak hizmet veriyor.

7. Kazan Katedrali

Kazan-Katedrali-st-petersburg

Şehri işgal eden Napolyon'a karşı zafer kazanan Feldmareşal Mihail Kutuzov'un mezarının bulunduğu Kazan Katedrali (Kazan Cathedral), mimar Andrey Voronikhin'in tasarımıyla 1801-1811 yılları arasında inşa edilmiş. Nevski Bulvarı üzerindeki katedral yarım daire şeklindeki, sütunlu yapısı nedeniyle Roma'daki Aziz Petro Katedrali'ne oldukça benziyor. 1917 Rus Devrimi'nin ardından ateizmin anlatıldığı bir müzeye dönüştürülen katedral günümüzde dini işlevini sürdürmeye devam ediyor.

8. Rus Devlet Müzesi

MUZE

1895 yılında kurulan Rus Devlet Müzesi (State Russian Museum), biri Karl İvanoviç Rossi tarafından 1819-1825 yıllarında inşa edilen Mhail Sarayı, diğeriyse L.N. Benois'nın planlarına bağlı kalınarak 1912-1916 tarihleri arasında inşa edilen bina olmak üzere 2 yapı içerisinde hizmet veriyor. Sovyet Devrimi'nin ardından el konulan sanat eserleriyle birlikte koleksiyonu zenginleşen müzede araştırmaya, restorasyona, korumaya ve eğitime ayrılmış bölümlerin yanı sıra nadir bulunan bilimsel kitapların bulunduğu bir kütüphane yer alıyor.

9. Mariinski Tiyatrosu

Mariinsky-Theatre-st-petersburg

Katerina'nın 1873 yılında verdiği emirle kurulduğu kabul edilen Mariinski Tiyatrosu‘nun (Mariinsky Theatre) günümüzde de kullanılan tarihi binası 1860 yılında inşa edilmiş. Adını Çar 2. Alexander'ın eşi Maria Aleksandrovna'dan alan opera binasında geçmişte Tchaikovsky ve Mussorgrsky gibi dünyaca ünlü Rus kompositorlar çalışmış. Operayı ve baleyi seven gezginlerin St Petersburg gezilecek yerler listelerinde mutlaka yer verdikleri tiyatronun tarihi binasının tam karşısına 2013 yılında 2. sahne binası eklenmiş.

10. Saray Meydanı

Palace-Square-st-petersburg

1905'te gerçekleşen Kanlı Pazar Olayı'na ve 1917'de yaşanan Ekim Devrimi'nin bir kısmına sahne olan Saray Meydanı (Palace Square), Saray Köprüsü vasıtasıyla Nevski Bulvarı'nı Vasilyevski Adası'na bağlıyor. Ortasında Alexander Sütunu bulunan alanın bir kısmı, Zafer Arkı ile birbirlerinden ayrılan Kış Sarayı ve bakanlıklara ait yarım daire şeklindeki binalarla çevrelenmiş durumda. Merkezi konumu sayesinde kent yaşamında çok önemli bir yeri olan meydanda geçmiş yıllarda pek çok konser organizasyonu düzenlenmiş.

12. Alexander Nevsky Lavra

Alexander-Nevsky-Lavra-St-Petersburg

Nevski Bulvarı'nın doğu tarafında yer alan manastır Alexander Nevsky Lavra Tchaikovsky, Dostoyevsky ve Glinka gibi Rusya tarihi için önemli şahsiyetlerin mezarlarını barındırıyor. Kentin kuruluşundan 7 yıl sonra, Temmuz 1710'da, 1. Pedro tarafından inşa ettirilen manastıra adını veren Prens Alexander Nevsky, 1240 yılında yapılan savaşta İsveç ordusunu yenilgiye uğratmış. Günümüzde katedrali ve mezarlığı ücret karşılığı ziyaret edilebilen manastırda keşişler tarafından pişirilen ekmekleri satın alabilirsiniz.

13. Stroganov Palace

Stroganov-Palace-st-petersburg

St Petersburg gezilecek yerler listelerinin en popüler mekânı olan Nevski Bulvarı üzerindeki Stroganov Palace, Baron Sergei Grigoriyevich Stroganov için mimar Bartolomeo Rastrelli'nin tasarımıyla 1753-1754 yılları arasında inşa edilmiş. 15. yüzyıldan itibaren ticaretle uğraşan ve Büyük Kuzey Savaşı'nda çarın ordusunu finansal açıdan destekleyerek kentin önde gelen ailelerinden birisine dönüşen Stroganovlar'ın uzun süre yaşadığı saray günümüzde aristokrat yaşamını gözler önüne seren bir müze olarak kullanılıyor.

14. Kunstkammer

Kunstkammer-st-petersbrug

Kış Sarayı'nın tam karşısında yer alan Kunstkammer (Museum of Anthropology and Ethnography) koleksiyonunda yer alan eserler Çar 1. Pedro'nun emriyle 1718 yılında toplanmaya başlamış. Ülkede açılan ilk müzenin barok tarzdaki tarihi binası ise 1727'de tamamlanmış. Adı “sanat odası” anlamına gelen müzede dünyanın ve Rusya'nın çeşitli yerlerinden toplanan eşyalar başta olmak üzere anatomik örnekleri ve anormallikleri barındıran 2 milyon parçalık koleksiyon sergileniyor.

15. Dostoyevski Müzesi

Dostoyevski-Muzesi-St-Petersburg

Yazdığı eserlerle dünya çapında ün kazanan Rus yazarın hayatının son 3 yılını geçirdiği apartman, 1971 yılında müze haline getirilmiş. Yazarın Karamazov Kardeşler'i yazdığı apartman dairesinde ailesine ve kendisine ait eşyalar, çalışma notları, kitaplarının kopyaları sergileniyor. Apartman girişinde ayrıca çağdaş sanat sergileri ve tiyatro gösterileri düzenleniyor.

16. Yusupov Sarayı

Yusupov-Palace-st-petersburg

Çarlık Rusya'nın en önemli figürlerinden birisi olan Grigori Rasputin'in 1916 yılında vurularak öldürüldüğü Yusupov Sarayı (Moika Palace), Moika Nehri kıyısında bulunuyor. İlk olarak 1776 yılında inşa edilen saray, yıllar içerisinde ünlü mimarların iç kısımlarında yaptıkları çalışmalarla eşsiz bir mimari zenginliğe sahip olmuş. 1830'lu yıllardan Sovyet Devrimi'ne kadar Yusupov Ailesi'nin kullandığı tarihi yapı, günümüzde turistik turların düzenlendiği bir müze olarak kullanılıyor.

St Petersburg'da gezilecek diğer yerler

St Petersburg seyahatinizde zaman sorununuz yoksa St Ptersburg gezilecek yerler listenize şu noktaları da ekleyebilirsiniz:
Catherine Palace, Mermer Saray (Marble Palace), Stieglitz Museum of Applied Arts, Tatar Camii, Tsarskoye selo, Vasilyevsky Island, Aurora Kruvazörü, Kronstadt Naval Cathedral, Saint Andrew's Cathedral ve St. Nicholas Naval Cathedral, Smolny Katedrali

Tekne Turu

Neva Nehri'nde bir tekne turu yapmak St. Petersburg'un farklı yönlerini keşfetmenin belki de en iyi yolu. Olağanüstü güzellikteki binaların arasından geçerken eşsiz manzaralara şahit olacaksınız.

Yaz Bahçesi

Tasarımı ve heykel koleksiyonu ile kendinizi şehrin kurucusu Peter zamanında hissedeceğiniz bu muhteşem bahçe yazlık Saray ile birlikte mutlaka görülmesi gereken yer arasında.

Bisiklet Gezisi

Şehirde bisiklet kiralayıp istediğiniz rotada gezebilirsiniz. Bisiklet turu düz bir şehir olan St. Petersburg'u gezmenin ideal yollarından biri.

Marsovo Pole

St. Petersburg'un kuruluşu sırasında düzenlenen bu eşsiz güzellikteki parkta sakin ve huzurlu bir gün geçirebilirsiniz. Bu büyük ve yemyeşil alan yürüyüş yapmak ve ailece vakit geçirmek için uygun.

Petersburg Hayvanat Bahçesi

1865 yılında açılan St. Petersburg Hayvanat bahçesi türünün Rusya'daki en eski örneği. Şehir merkezine yürüme mesafesinde yer alan parkta 410'da fazla hayvan cinsini görebilirsiniz. 6 ila 10 yaş arası çocuklara özel midilli kulübü çocukların su spora başlaması için oldukça uygun.

ino-Park

Çocukların büyük dinozor maketlerine dokunabileceği, onlarla oyun oynayabileceği park alanı içerisinde ayrıca atlıkarınca, dinozor treni, araba yarışı ve labirentler gibi farklı eğlence alternatifleri de mevcut.

ST. PETERSBURG'DA NEREDE NE YENİLİR?

St. Petersburg'un kalbi Nevsky Caddesi‘nde atıyor. Acıktığınız zaman burada yemek yiyecek yer bulmak çok kolay. Çünkü adım başı kafe ve restoranlar var. Bunlar arasında en çok ilgi göreni ve en çok çeşit sunanı cadde üzerinde iki şubesi bulunan Market Place.

Dilerseniz, Puşkin Müzesi'ni ziyaret ettikten sonra Moika Nehri kenarında biraz daha yürüyüp Yat Kafe‘ye giebilirsiniz. Birkaç basamakla yerin altına inilen bu kafe sizi 1940'lı yıllara götürüyor. Eski şarkılar eşliğinde hem Rus hem de Fransız yemekleri yiyebilmek mümkün.

Nevsky Caddesi'ni kesen Ligosky Caddesi‘ne bulunan Cafe Du Nord‘un pastaları da kayıtssız kalınamayacak türden. Pasta demişken bu kentte pastacılık çok gelişmiş. Cadde üzerinde yürürken sayamayacağınız kadar çok pastane görebilirsiniz. Albenili vitrinleriyle sizi içeri çağırır hepsi de. Yediğiniz pastaların en dikkat çekici özelliği ise neredeyse yok denecek kadar az şekerli olması.

Eğer Türk damak zevkinden uzaklaşmak istemiyorsanız, Nevsky üzerinde birkaç tane Türk lokantası var. St Petersburg'un değişik yerlerinde faaliyet gösteren İtalyan lokantası Mamma Roma da tanıdık lezzetler sunuyor. 

ST. PETERSBURG'DA NEREDE KALINIR?

St. Petersburg'da konaklama yapabileceğiniz yaklaşık 4000 adet otel bulunuyor. Otelinizi internetin en güvenilir rezervasyon sitesi olan Booking.com üzerinden seçebilirsiniz. Booking.com ile seçeceğiniz otel ve konaklama tipine göre ödemenizi otele varınca yapabilir hatta seyahat planlarınız bir değişiklik olursa da konaklamanıza 24 saat varıncaya kadar rezervasyonunuzu ücretsiz olarak iptal edebilirsiniz.

 

 

Haber Ara