Dolar

32,4712

Euro

34,7056

Altın

2.478,69

Bist

9.530,47

Rus savaş uçağı alacağını açıklayan Mısır'a, ABD'den yaptırım tehdidi!

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 Hava Savunma Füze Sistemi’ni aldığı için yaptırımla cezalandıran ABD’nin hedefinde, şimdi de Mısır var. Rusya'dan savaş uçağı satın alacağını açıklayan Mısır'a ABD, yaptırım tehdidinde bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-15 10:55:14

Rus savaş uçağı alacağını açıklayan Mısır'a, ABD'den yaptırım tehdidi!

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 Hava Savunma Füze Sistemi'ni aldığı için yaptırımla cezalandıran ABD'nin hedefinde, şimdi de Mısır var. Rusya'dan savaş uçağı satın alacağını açıklayan Mısır'a ABD yaptırım tehdidinde bulundu.

Mısır'ın Rus yapımı Su-35 satın alma kararını açıklamasının ardından ABD, "ABD'nin Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası"nın (CAATSA) devreye girebileceği uyarısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Mark Esper de, Mısır Savunma Bakanı'na yazdıkları mektup aracılığıyla söz konusu satın alma kararını iptal etme çağrısında bulundu.

Mısır'a düzenli olarak güvenlik yardımı yapan ABD'nin bu yardımını "karışık bir duruma sokacağı" uyarısının yer aldığı mektupta, Mısır'ın Su-35 alımından vazgeçmesi gerektiği belirtildi.

Rusya ile askeri işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan Mısır, bu yılın başında Rusya ile 2 milyar dolarlık bir Su-35 anlaşması imzalamıştı. ABD ise Mısır'a F-16 satışı gibi milyarlarca dolarlık askeri ve ekonomik yardım yapmıştı.

CAATSA NEDİR?

Trump'ın imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA İran, Kuzey Kore ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların dayanağı. CAATSA, 'Rusya Federasyonu'nun savunma ya da istihbarat sektörleriyle ya da bunlar adına çalışan kurum ve kişilerle önemli düzeyde alışverişte bulunan kişi ve kurumlara yaptırım uygulanmasını' öngörüyor.

TÜRKİYE DE CAATSA İLE KARŞI KARŞIYA

Türkiye'nin de Rusya'dan S-400 almasının ardından CAATSA yaptırımları hâlâ gündemde. NATO'nun kurucu üyelerinden Türkiye'nin Rusya ile böyle büyük bir savunma ticareti içine girmesi ABD Kongresi'ni harekete geçirmişti.

Haber Ara