Dolar

32,5215

Euro

34,7523

Altın

2.493,00

Bist

9.524,59

Ruhani: Mevcut Trump hükümeti, ABD tarihinin en kötüsü

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün yaptığı açıklamada, mevcut Trump hükümetinin ABD tarihinin en kötüsü olduğunu söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-28 12:45:37

Ruhani: Mevcut Trump hükümeti, ABD tarihinin en kötüsü

Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Irak'ın başkenti Bağdat havalanı yakınlarında öldürülmesinden sonra Tahran ile Washington arasında 'suçlama yarışı' sürüyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün yaptığı açıklamada, mevcut ABD hükümetinin ABD tarihinin en kötüsü olduğunu söyledi.

Ruhani, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, Şubat ayında İran'da yapılacak parlamento seçimlerinin bölgesel ve uluslararası politika üzerinde etkili olacağını da sözlerine ekledi.

Ruhani, ABD Başkanı Trump ve "Beyaz Saray teröristlerinin" İran halkı ve rejimleri arasındaki ilişkiyi istikrarsızlaştırmasına izin vermeyeceğini vurgulayarak, İranlıları seçimlere katılmaya çağırdı.

İran'ın içişlerine karışmaması konusunda Trump'ı uyaran Ruhani, "Azil davası yüzünden zor günler geçiren ABD Başkanı, önce kendi mahkemelerine hesap versin" dedi.

“BÖLGE HALKI ABD'NİN KARŞISINDA DİRENİŞ GÖSTERDİ”

Cumhurbaşkanı Ruhani, Pakdeşt İçmesuyu Arıtma Tesisi projesinin ikinci aşaması açılış töreninde de halka hitap etti.

ABD'nin İran yaptırımlarına değinen Ruhani, “Her zaman düşman menfaatlerimize yan gözle baktığında halkımız direndi. İki yıl sonra halkımız en ağır ekonomik baskıya da direndi” dedi.

Ruhani sözlerine şöyle devam etti:

“İki Avrupalı lider, Trump'ın yaptırımlar devreye sokulduğu zaman İslam Cumhuriyeti'nin üç ay içinde sona ereceğini söylediğini aktardı. Bağımsızlık, demokrasi ve ulusal egemenliğin halkımız için önemli olduğunu anlamıyorlar. Bölgede Amerikan zulmüne maruz kalmayan az sayıda ülke var. Bölge halkı ABD'nin karşısında direniş göstermiştir”

İran halkına hitap eden Ruhani, “Büyük ve ulusal seçimlerin eşiğinde bulunuyoruz. Herhangi bir kusur veya yanlış yola gidildiğini görüyorsanız bile sandık başına geliniz" dedi.

İran'ın her zamankinden çok daha güçlü olması gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Ruhani, “Güç sadece Amerika ile ilgili değil. Daha güçlü olmazsak küçük bir ülke bile zorbalık yapabilir. Devrim Lideri Ayetullah Hameney'in milli gücün arttırılması vurgusu dikkate şayan bir konudur” diye konuştu.

Öte yandan dün Rusya Federasyonu Duma Meclisi Başkanı Viçeslav Valvodin ile Tahran'da görüşen Ruhani, iki ülke anlaşmalarının adım adım uygulanmakta olduğunu belirterek, parlamentoların ilişkilerin gelişmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Ruhani, İran, Rusya ve Çin arasındaki üçlü ilişkiler ve Umman'daki ortak deniz tatbikatının üç ülkeni daha yakın ilişkilere sahip olmak istediğini gösterdiğini belirterek iki ülkenin Amerika'nın devlet terörizmine karşı daha çok hassas olmasını gerektiğini söyledi.

İran'ın bölgede gerginliğin artmasını istemediğini ifade eden Ruhani, bölge istikrarının İran ve Rusya için önem taşıdığını ve İran'ın bu hususta aha fazla işbirliği istediğini söyledi.

Ruhani, Avrasya ülkeleri ile ilişkilerin İran için önemli olduğunu ifade ederek, İran'ın Avrasya ülkeleri ile ticari ilişkilerinin gelişmesine şahit olduklarını belirtti.

Ruhani, iki ülkenin Türkiye ve Azerbaycan ile Astana süreci ve Soçi sürecindeki işbirliğine değinerek, Suriye konulu üçlü toplantının yakın gelecekte Tahran'da düzenlenmesi temenni etti.

 

 

Haber Ara