Dolar

32,3495

Euro

34,9744

Altın

2.325,55

Bist

9.079,97

Reform isteyen Suudi Prenses Basmah ev hapsinde

Middle East Monitor'un Deutsche Welle'den aktardığı habere göre bir süredir ortadan kaybolan Kral Suud bin Abdülaziz'in kızı olan Suudi Prenses Basmah'ın ev hapsinde olduğu belirtiliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-20 10:54:56

Reform isteyen Suudi Prenses Basmah ev hapsinde

TIMETURK | ÇEVİRİ

DW, güvenlik gerekçesiyle adı açıklanmayan Prenses'e yakın bir kaynağın "Prenses'in izlendiğini fark ettim" dediğini aktardı.

Prenses Basmah'ın uzun süredir hem Suudi Krallığı hem de bölge genelinde anayasal reformları ve insan hakları meselelerini desteklediği biliniyor. Prenses daha önce bu görüşlerini çeşitli uluslararası yayınlarda duyurmuştu.

EV HAPSİNİN ARKASINDA MUHAMMED BİN SELMAN VAR

DW, Basmah'ın ev hapsine alınmasının arkasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman olduğunu yazdı.

Basmah, daha önce basında yer alan görüşlerinde Prens Selman'ın özgür düşünceler konusundaki huzursuzluğunu, bazı eleştirilerin ardından, başta kraliyet üyeleri olmak üzere birçok kişinin ortadan kaybolması, hapsedilmesi ve suikastlerle ilişkilendirmişti.

DW, Alman ağı, Prenses Basmah'ın son tweet'inin yaklaşık dört buçuk ay önce 5 Temmuz'da gönderildiğini yazdı.

2019-11-20_10h20_03

ÜLKEDEN KAÇACAĞINDAN ŞÜPHELENİLDİ

Haberde Prenses Basmah'ın bu yıl Mart ayında, tedavi için İsviçre'ye seyahat etmeyi planladıktan sonra kızı ile ülkeyi terk etmeye çalışacağından şüphelenildiğini ve tutuklamanın bunun ardından geldiğini yazdı.

TEDAVİ AMACIYLA ÜLKEDEN AYRILMAK İÇİN İZİN ALMIŞTI

DW'nin ele geçirdiği belgelere göre, Prenses geçen yıl 18 Aralık'ta, İsviçreli doktorunun istediği üzerine bu ülkeye gidip acil yardım almak için, kraliyetten izin aldı.

PRENSES'İN AVUKATI: UÇAĞININ KALKMASINA MÜSAADE EDİLMEDİ

Prensesin Suudi Arabistan'dan ayrılmasını düzenleyen avukat Leonard Bennett, uçağının yerde kaldığını ve kalkmasına izin verilmediğini doğruladı.

Bennett, ayrıca, olaydan yaklaşık 2 ay sonra "Prenses'in tamamen ortadan kaybolduğunu, nerede olduklarını bilmediğini" söyledi.

Bennett, "Onunla iletişim kurma girişimlerimin ardından tekrar ortaya çıktı ve bir rehine gibi görünüyordu" dedi.

YOLCULUK "TÜRKİYE" AYRINTISI NEDENİYLE ŞÜPHELİ BULUNDU

Habere göre kayıtlar, Prenses'in İsviçre'de Cenevre'ye gideceği yönündeydi. Avukat Bennett, bu yolculuğun "Riyad'ın düşmanca bir devlet olarak gördüğü" Türkiye üzerinden gerçekleşeceği bu sebeple yolculuğun "şüpheli" bulunduğunu söyledi.

Prenses Basmah'a yakın olan kaynak, “Kaçış girişimi iddialarının doğru olup olmadığını anlamak için bir soruşturma yaptılar. Soruşturma tamamlanmasına rağmen bugüne kadar bir cevap alınmadı. Kaçış girişimi ile ilgili bilgilerin yanlış olduğu kanıtlandı. Ancak prensesin neden tutulduğunu hala bilmiyoruz" dedi.

"MUHAMMED BİN SELMAN BİLİYOR"

Kaynak, Prenses Basmah'ın tutuklanmasını kimin emrettiğini bilmediğini söyledi. Prenses'in arkadaşı veya iş arkadaşı olarak tanımlanmak istemeyen, kimliği de açıklanmayan kaynak, "Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ne olduğunu bildiğini sanmadıklarını söyleyen iki kaynak daha var, ama ben aynı fikirde değilim. O, gerçekten biliyor. Bu nedenle Prenses'in durumunu ve onun tutuklanmasının nedenlerini bilmek konusunda ısrar ediyoruz" dedi.

Beş yaşında bir çocuğu olan Prenses Basmah, 2006 yılında Suudi medyasına yazmaya başladı. Prenses, o zamandan beri Suudi Arabistan'ın yöneticilerinin vizyonları, fikirleri ve tutumlarıyla aynı çizgide olmayan reformlar için kamuoyunun önünde taleplerde bulunan bir iş kadını.

Boşandıktan sonra, 2010-2011 yılları arasında Londra'da yaşayan Prenses, tanınmış bir medya figürü haline geldi ve bölgedeki servet dağılımındaki yolsuzluk, insani meseleler ve eşitsizliği vurgulayan çok sayıda uluslararası forumda yer aldı. Prenses Basmah, krallıkta dini polis yetkilerini sınırlandıracak ve kadınların Suudi yasalarında haklarını artıracak anayasal reformlar istedi.

Prenses, 2012 yılında, BBC'ye verdiği bir röportajda Suudi Arabistan'ın anayasal monarşi konusunda adım atmadığı için üzgün olduğunu söyledi.

Aynı yıl The Independent'a da röportaj veren Prenses, "Arap Baharı" boyunca bölge genelinde demokrasi çağrısı yaptığını söyledi.

Prenses Basmah'ın 2018'de Yemen savaşı ve Katar'la Körfez krizi konusunda BBC'ye verdiği röportaj en göze çarpanı oldu. Prenses her ikisinin de sonlandırılması gerektiğini söyledi.

TUTUKLANMANIN ARDINDA SİYASİ OLMAYAN BİR NEDEN OLABİLİR

Öte yandan, haberde, muhalif Madawi Al-Rasheed'in, Prenses'in tutuklanmasının oğullarıyla ilgili olabileceğini söyledi. Prenses'in oğulları, bir güvenlik görevlisine yönelik saldırıya ilişkin soruşturuluyor. Haberde, bu da Prenses'i Suudi Arabistan'da kalmaya ve oğullarını serbest bırakılması için savaşmaya zorlamış olabilir, denildi.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

74_5

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara