Dolar

32,3761

Euro

35,0104

Altın

2.326,91

Bist

9.079,97

Putin’e ekonomi bakanından şok itiraz

Putin, ülkesinin dünyanın en büyük beş ekonomisinden biri haline getirilmesi ve ekonomik büyüme temposunun yüzde 3’ün üzerine çıkarılması talimatı vermesine itiraz eden Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Oreşkin, “Rusya’da ekonomik büyüme temposunun dünya ortalamasının üzerine çıkmasını sağayacak bir ekonomi modeli henüz yok” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-24 12:34:22

Putin’e ekonomi bakanından şok itiraz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin dünyanın en büyük beş ekonomisinden biri haline getirilmesi ve ekonomik büyüme temposunun yüzde 3'ün üzerine çıkarılması talimatı vermesine, Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Oreşkin'den itiraz geldi.

“Rusya'da ekonomik büyüme temposunun dünya ortalamasının üzerine çıkmasını sağayacak bir ekonomi modeli henüz yok” diyen Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Oreşkin, Putin'in ilan ettiği son hedefi "gerçekçi bulmadığını ifade etti.

RBK'nın haberine göre, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nın çalıştayında konuşan 36 yaşındaki en genç bakan Oreşkin, Rusya'da ekonomik büyüme temposunun artırılması için yatırım ikliminin iyileştirilmesi ve dış ekonomik faaliyetlerin daha aktif hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya'nın ekonomik büyüme modellerinin yetersiz olduğunu belirten Oreşkin, “Ekonomik büyümenin yüzde 3 ve üzerinde olmasını sağlayacak bir modelin henüz oluşturulmadığı ortada” dedi.

2019 yılının ilk yarısında GSYH büyümesinin yüzde 0,5 olarak kaydedildiğini hatırlatan Bakan, “Bu, 2017'den sonra en düşük büyüme temposu. Ancak ekonomideki yavaşlama sistemsel değil, tek seferlik nedenlere bağlı” diye konuştu.

Ekonomiyi frenleyen en önemli faktörün, vergi, bütçe, para ve kredi politikalarının katılaşmasına bağlı olarak tüketici talebinde yaşanan azalma olduğunu belirten Oreşkin, “Bütçe giderleri ertelenirken KDV artışı oldu. Merkez Bankası da gösterge faizinde artışa gitti” dedi.

KDV artışının ekonomiye etkisinin sürelilik göstermeyeceğini öngören Oreşkin, 2019 sonunda enflasyonun yüzde 4'ün altına inebileceğini tahmin etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin dünyanın en büyük beş ekonomisinden biri haline getirilmesi ve ekonomik büyüme temposunun yüzde 3'ün üzerine çıkarılması talimatı vermişti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara