Dolar

32,5093

Euro

34,8204

Altın

2.477,38

Bist

9.530,47

Program savaşları

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-10 12:35:45

Program savaşları

Arap dünyasının en ünlü televizyon kanalı El-Cezire, Pazar akşamı “Ma Hafiye A'zam” (Gizli Kalan Daha Büyük) isimli programda bazı ülkelerin 1996'da Katar'da darbe girişiminde bulunduklarını anlatan bir belgeselin ilk bölümünü yayınladı.

O dönem bir önceki Katar Emiri Hamed Bin Halife Es-Sani'ye yönelik darbe girişiminin kahramanları tanıdık ülkeler.

Geçen yıl haziran ayı başlarında Katar'la tüm ilişkilerini kesen Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır.

Son krizde de dört ülkenin hedefi Katar'da yönetim değişikliğiydi.

İlginçtir, geçen yılki darbe girişimi gibi 1996'daki darbe girişimi de Ramazan ayında gerçekleşmiş.

Programda ilk kez kamuoyuna açıklanan bilgiler ve belgeler, Doha'yla ilişkilerini kesen ülkelerin ileri sürdüğü, “Katar'ın güvenliğimizi tehdit eden tavırlarına yıllarca sabrettik” iddiasını çürütüyor.

İç işlerine müdahaleye kalkışanın ve darbe girişiminde bulunanın söz konusu dört ülke olduğunu, buna rağmen Katar'ın sabrederek o ülkelerle son krize kadar ilişkilerini sürdürdüğünü gösteriyor.

El-Cezire'de yayınlanan ve büyük ses getiren programına Riyad ve Abu Dhabi, Çarşamba akşamı El-Arabiye kanalında yayınlanan programla misillemede bulundu.

El-Arabiye Genel Yayın Yönetmeni Türki Ed-Dakhil'in hazırlayıp sunduğu programın konuğu, Katar'ı yöneten Es-Sani ailesinden Sultan Bin Suheym idi.

Sultan Bin Suheym, bir süre rehin tuttukları Şeyh Abdullah Bin Ali Es-Sani'yi şu anki Katar Emiri Temim Bin Hamed Es-Sani'ye başkaldırmaya ikna edemeyen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yeni silahı.

El-Arabiye'deki programda babasının 1985'te zehirlenerek öldürüldüğünü öne süren Sultan Bin Suhaym, Riyad ve Abu Dhabi'nin desteğiyle Doha'ya emir olarak dönme hayali kuruyor.

Programların karşılaştırmasına gelince...

Kanal olarak Arap sokağının kalbine hitap eden El-Cezire'nin diktatör rejimlerin sesi El-Arabiye'ye karşı zaten ezici bir üstünlüğü var.

Bu nedenle Gazzeli gazeteci Tamir El-Mishal'in hazırlayıp sunduğu programın yarışa daha ilk başta 1-0 önde başladığını söyleyebiliriz.

Her iki programı da seyreden kalite farkını açıkça görür.

İkincisi, El-Cezire'de yayınlanan program belgesel formatında hazırlanmış.

1996'daki darbe girişiminin tanıkları konuşuyor ve gerçekliği inkâr edilemeyecek belgeler sunuluyor.

El-Arabiye'deki programda ise Türki Ed-Dakhil ile Sultan Bin Suheym karşılıklı konuşuyor.

Daha doğrusu Ed-Dakhil soru sorar gibi yaparak Sultan Bin Suheym'a ne söylemesi gerektiğini telkin ediyor ve o da papağan gibi tekrar ediyor.

Üçüncüsü ve en önemlisi, El-Cezire'deki programda konuşanlar darbe girişiminin canlı tanıkları.

Planın bizzat içinde yer alan ve darbe girişiminin başarısız olmasının ardından idama mahkûm edilen, daha sonra cezası affedilen üst düzey istihbaratçının itiraflarının yanında o dönem Doha'da görev yapan ABD Büyükelçisi de konuşuyor.

El-Arabiye'deki program ise herhangi bir belgeye ya da tanıklığa değil, yüklü miktarda borcunu ödeyecek ve projelerini finanse edecek parayı vermediği için Katar yönetimine kızgın olan Sultan Bin Suheym'in iddialarına dayanıyor.

El-Cezire, yarın akşam belgeselin ikinci bölümünü yayınlayacak.

Tamir El-Mishal, ikinci bölümün de ses getireceği görüşünde.

Program savaşları sürerken, El-Arabiye'nin bu yeni bölüme misillemesi bakalım nasıl olacak?

 

Haber Ara