Dolar

32,5507

Euro

35,0027

Altın

2.427,68

Bist

9.722,09

Prens Selman'ın Cemal Kaşıkçı ile ilgili sinsi planı

Kaybolan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın daha önce defalarca Prens Selman'ın adamları tarafından aranıp Suudi Arabistan'a çağrıldığı ortaya çıktı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-11 16:36:11

Prens Selman'ın Cemal Kaşıkçı ile ilgili sinsi planı

Amerika Birleşik Devletleri'nde kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın köşe yazarlığı yaptığı Washington Post gazetesi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gazetecinin Suudi Arabistan'a getirilmesi için plan yaptığını iddia etti.

Amerikan istihbarat yetkililerine dayandırılan haberde Salman'ın Kaşıkçı'nın birtakım vaatlerle Suudi Arabistan'a dönmesinin sağlanması ve daha sonra da tutuklanmasını emrettiği bilgisi yer aldı. Kaşıkçı'nın bazı arkadaşlarından elde edilen bilgilere göre 4 aydır Prens Muhammed'e yakın Suudi yetkililer, Kaşıkçı'yı arayarak ülkesine dönmesi durumunda gazeteciye koruma ve yüksek mertebeli resmi hizmet teklifleri yapıyordu. Ancak Kaşıkçı bu tekliflere şüpheyle yaklaşıyordu.

ABD istihbaratı Kaşıkçı'yı bilgilendirdi mi?

ABD istihbaratının Suudi Arabistan yönetiminin Kaşıkçı'yı tutuklamaya yönelik planına dair bilgiye sahip olması ise Trump yönetiminin gazeteciyi tehlikede olduğu konusunda uyarıp uyarmadığına dair soru işaretlerini doğurdu. Zira ABD'de 2015'te imzalanan bir yönergeye göre, istihbarat ajanslarının kaçırılma, ciddi bir şekilde yaralanma ya da öldürülme tehlikesi bulunan kişileri uyarma yükümlülüğü var.

Uyarı sürecinden sorumlu olan Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi ise Kaşıkçı ile bu konuda iletişime geçilip geçilmediği konusunda henüz bir açıklamada bulunmadı.

Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine büyük katkılarda bulunan ve Ortadoğu'nun en etkin gazetecilerinden biri olarak bilinen Washington Post Yazarı Cemal Kaşıkçı'dan Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na gittiği 2 Ekim'den bu yana haber alınamıyor.

EURONEWS

Haber Ara