Dolar

32,5873

Euro

34,7969

Altın

2.497,47

Bist

9.453,80

Osmanlı-Çad ilişkileri: Abeşe Türkleri kimdir?

Sudan, Çad ve Tunus'u kapsayan Afrika turuna çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çad'ın başkenti Encemine'de Afrikalı Türkler' in sevgi gösterileriyle karşılandı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-27 12:57:45

Osmanlı-Çad ilişkileri: Abeşe Türkleri kimdir?

Havalimanından çıkışında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, "Abeşe" olarak da bilinen, 200 Çadlı Türk selamladı. Erdoğan, ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak ve adını haykırarak sevgi gösterisinde bulunan Abeşelere makam otomobilinin camından el sallayarak karşılık verdi. Abeşeler, "Türkiye'nin Çad'daki ailesi, Türkiye'nin bahçesi size hoşgeldiniz diyor" pankartı açtı.

Peki Abeşe Türkleri kimlerdir? Osmanlı-Çad ilişkileri nasıl seyretmiştir? 

Abeşe Türklerinin tarihi geçmişi Osmanlı Devleti'nin bölgede hüküm sürdüğü yıllara dayanıyor. 

Türkiye ile Çad arasındaki ilişkiler 16. yüzyıla dayanıyor, 1911-1913 yıllarında ise Yüzbaşı Rıfkı Erer komutasında yaklaşık 100 Osmanlı askerinin, başkent Encemine'nin kuzeyine kadar gelerek, sömürgeci güçlere karşı mücadele ettiği biliniyor.

Osmanlı arşivinde Abeşe Türklerine ve iki ülke ilişkilerine dair çok sayıda belge mevcut. Çad'ın kuzeyindeki Ouaddai bölgesinde Ouara ve Abeşe'ye bağlı kentlerde de Osmanlı izlerine rastlamak mümkün. Abeşe Türkleri bu bölgelerde yaşamaktaydı. Ülkede Abeşe ve diğer Türk kökenli ailelerde Türkay ve Remzi isimlerinin hala kullanılması ülkede Osmanlı izlerinin kaldığını gösteriyor. Çad'da Türklerden kalma kırmızı tuğla üretimi de yaygın olarak devam ediyor.

Haber Ara