Dolar

32,5570

Euro

34,8424

Altın

2.433,86

Bist

9.704,81

Orta Afrika elmas havzası, Müslüman-Hristiyan çatışma sahası

BM tarafından son iki aydan fazla sürede Orta Afrika’nın elmas havzasında 30 kişinin öldürüldüğü belirtildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-16 21:37:01

Orta Afrika elmas havzası, Müslüman-Hristiyan çatışma sahası

TIMETURK | ÇEVİRİ

BM tarafından son iki aydan fazla sürede Orta Afrika'nın elmas havzasında 30 kişinin öldürüldüğü belirtildi.

Ağustos ve Eylül aylarında Orta Afrika Cumhuriyeti'nin elmas çıkarılan havzası Bria ve çevresinde silahlı gruplar tarafından en az 30 sivilin öldürüldüğü aktarıldı. BM tarafından cinayetlerden bazılarının ise insanlığa karşı işlenmiş suç kategorisinde değerlendirilebileceği belirtildi.

Gruplar kendi aralarında 2013 yılında uzun süredir iktidarda olan Hıristiyan lider Francois Bozize'nin devrilmesinin ardından kendi aralarında savaşıyorlar. Müslüman ağırlıklı kişilerin grubu Seleka, Hıristiyanların çoğunlukta olduğu grubun adı ise Antibalaka olarak biliniyor.

Çatışmalarda ise binlerce insanın öldüğü, 700 bin kişinin ülke içinde yer değiştirmek 570 bin kişinin ise yurt dışına kaçmak zorunda kaldığı aktarılıyor.

BM ise insanlığa karşı işlenmiş suçlar kategorsindeki fillerin her iki koalisyonun da dayandırıldığını söylüyor.

Müslüman ve Hristiyan gruplar ise Bria'da 100 bin insana ev sahipliği yapan yerleşim alanında elmas madenlerini kontrol etmek için savaşıyor.

Bölgedeki eski sömürgeci güç Fransa ise 2013 yılında Bozize'nin devrilmesinin ardından Müslüman örgüt Seleka'yı ortadan kaldırmak için çatışmalara müdahale etti. BM ise bölgeye 2014 yılında MINUSCA adında bir barış gücü yönlendirdi.

BM'nin Afrika'daki istikrar gücü 11 bin asker ve 2 bin polis gücünü barındırıyor.

Haber Ara