Dolar

32,3282

Euro

35,0344

Altın

2.282,29

Bist

8.975,52

Newsweek : Esed, Kremlin’in sabrını tüketiyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin Suriye’deki iç savaşta yer almasından dolayı artık yoruldu.” Bu yorum ABD’li Newsweek dergisine ait. Rusya’nın, Suriye’deki savaşın içine daha fazla çekildiği tespitinde bulunan dergi, “Suriye hala Moskova’nın Orta Doğu’daki bir numaralı müttefiki, ancak Eed Kremlin’in sabrını tüketiyor' diye yazdı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-25 09:11:03

Newsweek : Esed, Kremlin’in sabrını tüketiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Suriye'deki iç savaşta yer almasından dolayı artık yoruldu.” Bu yorum ABD'li Newsweek dergisine ait.

Rusya'nın, Suriye'deki savaşın içine daha fazla çekildiği tespitinde bulunan dergi, “Suriye hala Moskova'nın Orta Doğu'daki bir numaralı müttefiki, ancak Beşar Esed Kremlin'in sabrını tüketiyor" diye yazdı.

Esed güçlerinin, İdlib'de isyancıların ve cihatçıların elindeki bölgelerde, Rusya'nın havadan desteğine rağmen tam kontrolü sağlayamadığına dikkat çekilen yazıda, "Ayrıca koronavirüs salgınının etkisiyle bölgede yeniden terör örgütü IŞİD'in militanları aktif hale geldi. Böylece, çatışma çıkmaza girdi” denildi. 

ABD dergisi, Rusya'nın eski Suriye Büyükelçisi Aleksandr Aksenenok'un, Suriye'deki durumun insani felakete dönüştüğü ve Şam yönetiminin esneklik ve ileri görüşlülükten uzak olduğu yönündeki yorumuna da yer verdi. 

Suriye'de çok fazla taraf olmasının da krizin çözümünü zorlaştırdığı belirtilen analizde, “Türkiye, Rusya'dan pahalı silahlar satın alarak, Esed karşıtı isyancıları desteklemeye devam ediyor. İran, Suriye'yi müttefi ve Libya'daki Hizbullah'a silah göndermede köprü olarak görüyor. Ancak ABD'nin yeni yaptırımları, Tahran'ı ülkedeki etkinliğini azaltmak zorunda bırakabilir” ifadelerinde bulunuldu.

Bu arada Rus vekil Dmitriy Sablin, ABD medyasında çıkan Rusya'nın Suriye'deki ‘yorgunluğu' ile ilgili haberlerin gerçeklerle herhangi bir alakası olmayıp, arzulanan bir şeyi gerçekmiş gibi gösterme girişimi olduğunu belirtti.

Sputnik'in haberine göre Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Suriye meclisiyle ilişkilerden sorumlu grubun koordinatörü Dmitriy Sablin, ABD'de yayınlanan Newsweek dergisinde çıkan bir makalede Rusya'nın Suriye'de olup bitenlerden ‘yorulmuş' olabileceği ve çözüm için Batı ile anlaşmak zorunda kalacağı yönündeki iddialara yanıt verdi.

Sablin, yazılanların gerçeklerle herhangi bir alakası olmayıp, arzulanan bir şeyi gerçekmiş gibi gösterme girişimi olduğunu ifade etti.

Sablin, “Batılı ortaklarımız için Rusya'nın Suriye'den gitmesi önemli. Suriye, müttefiklerinin desteğiyle kötü şöhretli teröristlerin yaradığı şiddet içerikli ‘demokratikleştirmeye' direnmenin mümkün olduğunu gösterdi. Oysa kendilerini dünyanın efendileri olarak görenler dik duruşa katlanamıyorlar. Daha çok beklersiniz” diye konuştu.

Daha önce yine Amerikan basınında koronavirüs salgınından daha çok Rus vatandaşının ölmesi yönünde bir arzunun dile getirildiği gibi şimdi de arzulanan bir şeyi gerçekmiş gibi göstermeye yönelik bir girişimin söz konusu olduğunu söyleyen Sablin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rusya'nın ve (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in yorulmalarını, zayıf düşmelerini ve teslim olmalarını isterler. Rusya hiçbir zaman savaş aramadı. Ancak hiçbir zaman da yorgunluğuna atıfta bulunarak savaş alanını terk etmedi.”
 
Suriye'nin müttefiklerinin desteği ile devam eden savaştan galip ayrılacağını ve yeniden doğacağını vurgulayan Sablin, “Rusya, ülkenin geleceği için mücadelede Suriye halkının yanında olacak. Akdeniz kıyısındaki üslerimiz ise güçlenecek ve bölgedeki asayişi sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Haber Ara