Dolar

32,5865

Euro

35,0314

Altın

2.459,43

Bist

9.857,64

Nekbe'yi başlatan katliam: 9 Nisan 1948 Deyr Yasin

İsrail kurulduktan sonra orduya entegre edilen ve komutanlarından birinin sonradan başbakan dahi olduğu (Menaham Begin) Siyonist terör örgütü Irgun, 9 Nisan 1948'de Deyr Yasin köyünde çocuk, kadın, yaşlı 254 Filistinliyi şehit etti. Arap basınında da yanlış kullanılan Deyr Yasin katliamı, Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulduğu Nekbe’nin başlangıcı sayılıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-09 20:30:12

Nekbe'yi başlatan katliam: 9 Nisan 1948 Deyr Yasin

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

İkinci Dünya Savaşı öncesinde "süper güç" olan İngiltere, dünyada sürdürdüğü "yayılma politikasının" altında ezilirken Filistin Mandası da alarm veren noktalardan biriydi.

Burada görev yapan İngiliz Yüksek Komiseri General Alan Cunningham, İsrail devletinin kuruluşunun ilan edilmesine bir kaç saat kala (daha önce BM'ye bildirildiği üzere) 14 Mayıs 1948 günü İngiltere bayrağını indirerek Hayfa'dan ayrıldı. Bu ana kadar tam bir kaos yaşanan bölgede İngiltere hakimiyeti "sessizce" sona erdi.

88_6
David Ben Gurion, İsrail devletinin bağımsızlığını ilan ediyor. (14 Mayıs 1948)

Fakat hem öncesinde hem de bu süre zarfında başta Haganah ve Irgun olmak üzere irili ufaklı birçok Siyonist örgüt tam anlamıyla terör estirdi. İngilizlerin hedef alındığı meşhur King David Oteli saldırısı ve Filistinlilerin sürgününü başlatan Deyr Yasin köyü katliamı ilk akla gelen terör faaliyetlerinden.

King David Oteli saldırısı İngilizlerin Filistin Mandası'nın tam anlamıyla "ellerinde patlaması" ve çekilmeye karar vermeleri sürecini başlattığı; Deyr Yasin katliamıysa Nekbe'nin başlangıcı olduğu için akla kazınan tarihler.

9 NİSAN 1948 DEYR YASİN KATLİAMI ve ARAP BASINININ HATASI

Irgun'un liderlerinden biri sonraki tarihlerde İsrail'in Başbakanı olarak görev yapan Menahem Begin'di. 9 Nisan 1948 gecesinde Deyr Yasin köyünü örgüt mensuplarıyla basan Begin, kadın, çocuk, yaşlı dinlemeden 254 Filistinliyi katletti.

1_38

2

Kahire'deki Arap Birliği'nin Kudüs yüksek temsilciliğinin kararıyla katliama ilişkin tüm ayrıntılar dünya kamuoyuyla paylaşıldı. Fakat bu sırada yanlış bir adım atıldı. Ölü sayısı olduğundan çok daha fazla gösterildi. İşkence ve tecavüz gibi detaylara yer verildi. Haber, tüm dünya basınında yer aldı. Arap liderlerin ve basınının amacı bu ayrıntıların duyulmasıyla Filistinlilerin lehine bir rüzgar esmesi ve Siyonistlerin kınanamasıydı. Fakat beklenildiği gibi olmadı. Başta Deyr Yasin köyünün çevresi olmak üzere birçok köy boşaltıldı. Katliama ilişkin ayrıntıları okuyan, duyan halk henüz Siyonist terör örgütü köye gelmeden kaçmaya başladı.

3_31

4_29

6_12

NEKBE NEDİR?

Nekbe (Büyük Felaket) İsrail'in kuruluşu ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması anlamına geliyor. Filistinliler 15 Mayıs 1948'i Büyük Felaket olarak anıyor ve her yıl büyük protesto gösterileri düzenliyorlar. 2018 yılının Mayıs ayındaki gösterilere de "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı verilmişti. Deyr Yasin köyü katliamı sonuçları sebebiyle halen gösteriler düzenlenen beklenen Nekbe'nin balangıcı olarak kabul ediliyor.

2018'deki Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinden kareler:

2

1_39

5_19

Haber Ara