Dolar

32,3339

Euro

35,1327

Altın

2.308,99

Bist

9.079,97

Murat Bardakçı Cemal Kaşıkçı'nın soyunu araştırdı

Habertürk yazarı Murat Bardakçı, bizim “Kaşıkçı”, Batı’nın da “Khashoggi” yazıp “Kaşogi” okuduğu isim kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın soyunu araştırdı. İşte Cemal Kaşıkçı'nın soyu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-15 10:05:45

Murat Bardakçı Cemal Kaşıkçı'nın soyunu araştırdı

Habertürk gazetesi yazarı Murat Bardakçı, İstanbul Suudi Arabistan Konsolosluğuna giren ve bir daha haber alınamayan kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın soy ağacını kaleme aldı. Bardakçı; Kaşıkçı ailesinin Medine'nin “muhtesip”i, yani vergi toplayıcısı olmuşlar ve dedesi Muhammed Halid Khashoggi, yani “Kaşıkçı”, Suudi Arabistan'ın kurucusu olan Kral Abdülâziz'in doktorluğunu yapmıştır.

İşte Murat Bardakçı'nın yazısı

İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'na giren Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın binadan çıktığını kimselerin görmemesi üzerine başlayan bekleyişin gerilimi gün geçtikçe artıyor, bu gaybubet uluslararası bir hâdise halini alıyor ve dünya basınına bir zamanlar sık sık konu olan “Kaşıkçı” ailesinin ismi de uzun senelerden sonra bu tatsızlık sebebi ile yeniden telâffuz ediliyor.

Cemal Kaşıkçı'nın mensubu olduğu aile hakkında vaktiyle bizde de çok şeyler yazılmış ama yazılanların nerede ise tamamını Cemal'in amcası ve bir zamanlar dünyanın en zengin adamlarından olan Adnan Kaşıkçı ile alâkalı magazin haberleri teşkil etmişti.

Aradan epey uzun zaman geçip de Türkiye'nin Kaşıkçı ailesinden ve Adnan Kaşıkçı'nın mevcudiyetinden ne şekilde haberdar olduğunun artık tamamen unutulduğunu görünce, bir-iki hatırlatma yapmak istedim…

Medineli olan Kaşıkçı ailesinin birkaç nesil önceki geçmişi hakkında senelerden bu yana ortaya çeşit çeşit iddialar atılır. Kaşıkçılar, bizdeki yaygın kanaate göre aslen Kayseri'nin “Germir” köyündendir, ailenin bazı erkekleri üç asır önce hac için Arabistan'a gidip Medine'ye yerleşmiş, “Kaşıkçı” ismi zamanla Arapçalaşıp “Kaşşugi” olmuş, 1900'lerin başında İttihad ve Terakki'ye katılmışlar, Medine'nin “muhtesip”i, yani vergi toplayıcısı olmuşlar ve Adnan Kaşıkçı'nın Avrupa'da tıp tahsil eden babası Muhammed Halid Khashoggi, yani “Kaşıkçı”, Suudi Arabistan'ın kurucusu olan Kral Abdülâziz'in doktorluğunu yapmıştır.

İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'na girip de çıkmayan Cemal Kaşıkçı işte bu Muhammed Halid Kaşıkçı'nın bir başka oğlunun, Ahmed Kaşıkçı'nın çocuğu idi. Adnan Kaşıkçı amcası, Prenses Diana'nın sevgilisi olan ve 1997'de Diana ile beraber Paris'te bir trafik kazasında can veren Dodi el-Fayed de halasının oğlu oluyordu…

Kaşıkçı ailesinin aslında Türk olduğu hakkında senelerden buyana böyle söylentiler mevcuttur, hattâ Osmanlı Arşivleri'nde Medine'de muhtesiplik yapan bir “Kaşıkçı” ve onunla aynı aileye mensup kişilerle alâkalı bazı belgeler de vardır ama ailenin geçmişi hakkında hiçbir kayda rastlanmaz.

Üstelik, Kaşıkçılar hakkında Avrupa'da yapılan bazı araştırmalarda ailenin aslının Türk değil Çerkes; asıl vatanlarının da Karadeniz'in kuzeyinde soyları Cengiz Han'a kadar uzanan Müslümanlaşmış grupların yaşadıkları “Kaşgan” bölgesi olduğu, Rus Çarları'ndan gördükleri baskıların neticesinde memleketlerini terkederek Medine'ye gittikleri ve orada yerleştikleri anlatılır.

“Kaşıkçı” isminin Arapça yazılışında da farklı telâffuz gerektiren ve şimdiye kadar pek dikkat etmediğimiz bir özellik mevcuttur: Arapça'da “k” harfinin bulunmasına rağmen “Kaşıkçı” adının ilk harfi “k” ile değil “sert h”, yani “k” ve “h” arasındaki “hı” ile yazılır; “hı”nın ardından bir de “elif” çekilir ve “Hâşukcî” diye telâffuz edilir.


Bizim “Kaşıkçı”, Batı'nın da “Khashoggi” yazıp “Kaşogi” okuduğu ismin Arapçası, işte bu şekildedir…

Habertürk

Haber Ara