Dolar

32,5038

Euro

34,5971

Altın

2.492,62

Bist

9.548,09

Muhammed bin Selman iddiasının ardından Jeff Bezos'tan ilk tweet

Suudi Veliaht Prens bin Selman’ın Kaşıkçı cinayetinden 5 ay önce Washington Post patronunun telefonunu 'hacklettiği' iddiası dün bir numaralı gündem maddesiydi. Olay sonrası Bezos'un ilk tweeti ise akşam saatlerinde geldi: 'Cemal.'

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-23 09:18:54

Muhammed bin Selman iddiasının ardından Jeff Bezos'tan ilk tweet

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İngiliz The Guardian gazetesinin özel haberine göre Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın WhatsApp hesabından gönderilen bir video mesajıyla, alışveriş sitesi Amazon'un da sahibi olan Washington Post gazetesi patronu Jeff Bezos'un cep telefonu hacklendi.

Gazetenin olayı soruşturan uzmanlara dayandırdığı haberde, Bezos'un telefonununa bin Selman'ın şahsi hesabından yollanan mesajın “çok büyük ihtimalle” zararlı kod içerdiğinin tespit edildiği kaydedildi.

Gazete 1 Mayıs 2018'de gönderilen mesajın ardından Bezos'un hesabından büyük çapta verinin indirildiği iddiasına yer verdi.

İSRAİL KAYNAKLI YAZILIM

Bezos'un telefonunu ele geçiren yazılımın ise İsrail kaynaklı olduğu iddia edildi. İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group, yakın zamanda WhatsApp ile davalık olmuştu.

Whatsapp, İsrailli firmaya şirketin mesajlaşma hizmetini geniş kapsamlı casusluk için kullandığı, 20 ülkede, aralarında 100 gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin de bulunduğu 1400'den fazla kişiyi izlediğini öne sürerek dava açmıştı.

AYNI FİRMANIN ADI KAŞIKÇI CİNAYETİNDE DE ADI GEÇİYOR

İsrail şirketinin geliştirdiği bir casus yazılımın ismi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde de gündeme gelmişti.

Toronto Üniversitesine bağlı Citizen Lab kuruluşu, Suudi Arabistan'ın NSO Group'tan aldığı "Pegasus" adlı casus yazılım teknolojisiyle Kaşıkçı'yı izlediğini ortaya çıkarmıştı.

HACK OLAYINDAN 5 AY SONRA CEMAL KAŞIKÇI KATLEDİLDİ, 9 AY SONRA BEZOS'UN ÖZEL HAYATIYLA İLGİLİ MESAJLAR ÇIKTI

Haberde, hack olayından 5 ay sonra Kaşıkçı cinayetinin işlendiğine, 9 ay sonra da ABD'de yayımlanan bulvar gazetesi National Enquirer'da Bezos'un özel hayatına ilişkin haberlerin yayımlanmaya başladığına dikkat çekildi.

SELMAN'IN GAZETEYLE YAKIN İLİŞKİSİ VAR

Haberde bulvar gazetesinin sahibi şirketin yöneticisi David Pecker ile bin Selman arasındaki yakın ilişkinin de altı çizildi.

JEFF BEZOS'TAN İMALI TWEET

Dün (22 Ocak) sabah saatlerinde haber merkezlerine son dakika olarak düşen bu haber saatlerce dünya gündeminin bir numaralı maddesi oldu.

Jeff Bezos'tan konuyla ilgili bir açıklama gelmezken, ilk tweet ise akşam saatlerinde paylaşıldı.

Suudi Arabistan'a gönderme yapıldığının açıkça görüldüğü tweet son derece imalıydı. Suudi Arabistan'dan gelen özel bir ekip tarafından ülkenin İstanbul Başkonsolosluğu'nda katledilen ve cesedi dahi yok edilen Cemal Kaşıkçı anısına dikilen mezar başında, Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ve cinayetin aydınlatılmasını isteyen önemli aktivistlerin bulunduğu bir fotoğraf karesini paylaşan Jeff Bezos, yaplaşımına yalnızca şu notu düştü: "Cemal."

2020-01-23_09h06_57
* Fotoğraf, Kaşıkçı'nın katledilmesinin 1. yılında İstanbul'da düzenlenen anma töreninde çekilmişti.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1337548

Haber Ara