Dolar

32,3826

Euro

35,0570

Altın

2.325,61

Bist

9.092,99

Mossad ajanı Eli Cohen'in mezarı bulundu iddiası

İsrail basınında 1965 yılında Suriye'de idam edilen Mossad ajanı Eli Cohen'in mezarının bulunduğu iddia edildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-21 13:17:35

Mossad ajanı Eli Cohen'in mezarı bulundu iddiası

TIMETURK | HABER MERKEZİ

The Jarusalem Post, İsrail'de yayın yapan Maariv isimli gazeteye dayandırdığı haberinde 1965 yılında Suriye'de Baas rejimi tarafından idam edilen Mossad ajanı Eli Cohen'in mezarının Lazkiye bölgesinde  Esed'in memleketi olan Kırdaha'da bir mağarada bulunduğunu yazdı.

Cohen'in dul eşi Nadia Cohen'in 'kocasının cesedini istediğine' yönelik anektodlara yer verilen haberde aynı haberi Rus yayın organı Sputnik'in de aktardığını belirtti.

ELİ COHEN KİMDİR?

1960'da Mossad tarafından işe alınan Eli Cohen, eğitiminin ardından Arjantin'e gönderildi. Burada Kemal Emin Sabit adını alan Cohen'in ilk görevi Suriye'de bulunan Hitler'in bürokratlarından Rademacher'e yönelik suikatti. Rademacher'e 1962'de bombalı bir mektup götüren Cohen başarısız oldu. Suriye'ye gittiğinde suikast girişimi öncesinde BAAS partisine üye oldu. Kendisini ‘Suriye asıllı Arjantinli işadamı' olarak tanıttı.

Zengin ve Suriyeli olduğu konusunda ikna ettiği BAAS'ın önemli isimleri sayesinde 1962-65 yılları arasında güneyde bulunan cephelere ziyaretler gerçekleştirdi. Burada önemli bilgiler elde ettiği ve İsrail'e aktardığı belirtiliyor.

45_2

Cohen'in 1963'te BAAS'ın kongresine katıldığı, Şam radyosunda gönüllü olarak çağıltığı, 1964'te Suriye'nin İsrail'e saldırı planlarını ele geçirdiği ve kardeşi vasıtası ile bunları Tel Aviv yönetimine ulaştırdığı biliniyor.

Tam bu sıralarda istihbaratın başındaki Albay Ahmet Süveydani Suriye'de edindiği güvenle Savunma Bakanlığı Müsteşarlığına kadar yükselen Cohen'den şüphelenmesi sebebiyle onu göz hapsi aldı. Cohen, radyo frekanslarını kullanarak bilgi aktarıyordu. Muhaberat, bazı sinyaller yakaladı ve bu sinyalleri kimin gönderdiğini anlamak için bir plan oluşturdu. Sovyetler'den cihaz desteği alan askerler, bir gece yabancı misyonların tümünün katılacağı bir davet gerçekleştirdi. Bu sırada tüm radyo yayınları durduruldu. Tek sinyal ise Eli Cohen'in bulunduğu binadan çıkmaya devam ediyordu. Baskın sonucu yakalanan Cohen idam edildi.

44

Cohen'in güney cephesini gezdiği sırada askerlerin bulunduğu kritik noktalara "Bu güneş ve sıcağın altında askerlerin rahat etmesi için okaliptus ağaçları dikilmesini" önerdiği, Suriyeli yetkililerin Kemal Emin Sabit olarak tanıdığı Cohen'in bu fikrini desteklediği ve dikimi gerçekleştirdiği biliniyor. Bu ağaçlar 1967'deki 6 gün savaşlarına kadar büyüdü, İsrail'in işine yaradı ve İsrail Hava Kuvvetleri bu noktaları bombalayarak Suriye cephesini ele geçirdi.

5 Haziran 1967 akşamı başlayan savaş yalnızca altı gün sürdü. İsrail'in bu savaşta Mısır ve Suriye Hava Kuvvetlerini henüz uçuş gerçekleştirmeden büyük bir tahribata uğrattığı ve savaş sonunda topraklarını 4 kat genişlettiği biliniyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara