Dolar

32,5243

Euro

34,8531

Altın

2.488,00

Bist

9.530,66

Moskovskij Komsomolets gazetesi: Rusya-Türkiye anlaşmazlığı, 'TürkkAkımı'nı durdurabilir

'İdİlip' krizi yüzünden Ankara ile Moskova arasında yaşanan geringinliği Moskovskij Komsomolets, gazetesine değerlendiren Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi Öğretim Grevlisi Boris Dolgov, 'Rusya-Türkiye anlaşmazlığı, 'TürkAkımı'nı durdurabilir' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-22 12:35:45

Moskovskij Komsomolets gazetesi:  Rusya-Türkiye anlaşmazlığı, 'TürkkAkımı'nı durdurabilir

Moskova ile Ankara'yı karşı karşıya getiren ‘İdlib' krizi, Rus basınında yakından takip ediliyor.

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi Öğretim Grevlisi Boris Dolgov, konuyu Moskovskij Komsomolets, gazetesine değerlendirdi.

Öğretim görevlisi Dolgov'un, “Rusya-Türkiye anlaşmazlığı TürkAkımı'nı durdurabilir” başlıklı yazıdan bazı bölümler şöyle:

“Türkiye Suriye'de İslamcı grupları desteklemeye devam ediyor. Ankara bölgedeki çıkarlarını kararlılıkla savunuyor.  

Ankara, bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'na dahil olan tüm bölgelerde etki sahibi olmaya çalışıyor. 

Türkiye kendini yeni küresel güç merkezi olarak görüyor ve planlarından vazgeçme niyetinde değil. İdlib'de radikal İslamcılar, Esed güçlerinin alternatifi ve Türkiye onları desteklemekten vazgeçmiyor. 

AB ve ABD, Rusya ile Türkiye'nin karşı karşıya gelmesini istiyor. Topyekun bir savaş olabileceği gibi, lokal bir operasyon da olabilir. 

Ancak topyekun savaşın riskleri var. Öyle bir durumda Türkiye sadece Suriye ile çatışmak durumunda olmayacak. Erdoğan birlikleri Kürt silahlı gruplarla da karşı karşıya gelecek. Çatışmalar Türkiye'ye de sıçrayabilir.  
 
Rusya ise Astana Anlaşması'nın garantörü. Rusya, İdlib'de saldırılar devam ederse karşı koymaya devam edecektir. Türkiye'ye ekonomik yaptırımlar yoluyla da etkide bulunulabilir.  

Yaptırımlar TürkAkım'ı da kapsayabilir. TürkAkım'ın tamamen durdurulmasının Türkiye ekonomisi için önemli sonuçları olur. Ankara, Rusya'dan doğrudan petrol sevkiyatından mahrum kalma riskiyle karşı karşıya. 

Bu gibi önlemler Rusya'yı da olumsuz etkiler, fakat Ankara'nın zararı çok daha fazla olur." 

Haber Ara