Dolar

32,3294

Euro

35,0797

Altın

2.299,00

Bist

8.987,23

Moritanya’da İhvan hedefte

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-26 08:16:13

Moritanya’da İhvan hedefte

Diktatörlükle ve göstermelik demokrasilerle yönetilen Arap ülkelerinde rejimlerin en çok korktuğu halkın özgür iradesidir.

Bu nedenle halkı birinci tehdit olarak görürler.

Orduları, güvenlik güçleri ve istihbarat teşkilatları dışarıdan değil daha çok içeriden gelecek tehlikeye karşı teyakkuzdadır.

Birinci görevleri halkı baskı altında tutmaktır.

Arap Baharı devrimleri söz konusu rejimlerin korkularını iyice körükledi.

Kaddafi'nin akıbetinin bir gün kendilerinin de başına gelebileceği endişesiyle paranoyak oldular.

Halk iradesinden korktuklarını açıkça söyleyemeyeceklerine göre halka karşı verdikleri mücadeleye bir kılıf bulmaları gerekiyordu.

“Terörle mücadele” bahanesi bu iş için biçilmiş kaftandı.

İktidarın en büyük alternatifi olan grubun “terör örgütü” ilan edilmesiyle de bu bahanenin halk iradesine karşı sonuna kadar kullanılmasının zemini oluşturuldu.

Arap ülkelerinde özgür seçimlerin yapılması halinde İslami kökenli partilerin sandıktan birinci ya da ikinci sırada çıkacaklarını herkes bilir.

İslami hareketler içinde siyasi açıdan en organize olan da Müslüman Kardeşler Cemaati'dir.

Mısır'da ve diğer Arap Baharı karşıtı ülkelerde Müslüman Kardeşler'in “terör örgütü” ilan edilmesinin sebebi cemaatin iktidar alternatifi olmasından başka bir şey değil.

Kuzey Afrika'nın en batısındaki Arap ülkesi Moritanya'da Eylül başında ve ortasında iki tur halinde seçimler yapıldı.

Cumhuriyet İçin Birlik Partisi, 157 sandalyeli parlamentoda toplam 89 sandalyeye sahip oldu.

İkinci sırayı ilk turda 14 sandalye elde eden muhalefetteki Reform ve Kalkınma İçin Ulusal Birlik Partisi aldı.

Kısa adı “Tevasul” olan bu parti, Müslüman Kardeşler'in Moritanya'daki kolunun partisi olarak biliniyor.

İktidardaki partinin lideri Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, seçimlerden sonra Müslüman Kardeşler'i hedef alan açıklamalarda bulundu.

Veled Abdülaziz, tıpkı Mısır cuntası lideri Abdülfettah Es-Sisi gibi darbeci bir general.

2005'te yönetime el koyan Veled Abdülaziz'in ikinci başkanlık dönemi gelecek yıl sona eriyor.

Moritanya Cumhurbaşkanı, anayasayı değiştirerek üçüncü kez seçilmenin ve hatta ömür boyu başkan olarak kalmanın yollarını arıyor.

Müslüman Kardeşleri hedef alması da uluslararası ve bölgesel güçlerden yakın gelecekte atacağı adımlara destek arama çabası olarak yorumlanıyor.

Veled Abdülaziz'in cemaate yönelik baskılarının Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve diğer bazı Arap ülkeleri tarafından alkışlanacağını söylemeye gerek yok.

Söz konusu ülkelerin Batı'daki partnerlerinin, ABD Başkanı Donald Trump ve Yahudi damadı Jared Kushner'in, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Müslüman Kardeşler'e savaş açan Moritanya Cumhurbaşkanı'nın koltuğunu koruması gerektiğine inanması ve atacağı her türlü gayri demokratik adıma destek vermesi sürpriz olmaz.

Veled Abdülaziz, Müslüman Kardeşler'i radikallikle ve dini siyasete alet etmekle suçlamasının ardından cemaate yönelik pratik adımlar atmakta da gecikmedi.

Moritanya'da ve tüm İslam dünyasında sevilip ve sayılan Şeyh Muhammed El-Hasen Veled Ed-Dedo gözetimindeki “Âlim Yetiştirme Merkezi” kapatıldı.

Darbe yanlısı Mısır medyası, Moritanya Cumhurbaşkanı'nın önümüzdeki günlerde Tevasul Partisi'ne yönelik adımlar da atacağını yazdı.

Veled Abdülaziz'in Riyad-Abu Dhabi-Kahire eksenine daha çok yaklaşması belki kendisinin cumhurbaşkanlığı koltuğunda kalmasını sağlayabilir.

Fakat bu yakınlaşmanın şairler ve ilim adamlarıyla ünlü ülkeye huzur ve istikrar getirmeyeceği kesin.

Haber Ara