Dolar

32,3704

Euro

34,9837

Altın

2.326,16

Bist

9.071,41

Mısır'daki protestoları tetikleyen Muhammed Ali: Ordu içerisinde hiçbir gruba bağlı değilim

Mısır'da Sisi karşıtı protestoları tetikleyen açıklamalarıyla gündeme gelen Mısırlı iş insanı Muhammed Ali, ülkesindeki gelişmelere ilişkin açıklama yaptı

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-15 21:37:48

Mısır'daki protestoları tetikleyen Muhammed Ali: Ordu içerisinde hiçbir gruba bağlı değilim

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

İspanya'da sürgünde olan Mısırlı muhalif iş insanı Muhammed Ali, Middle East Eye'a verdiği röportajda "Sisi devrilene kadar durmayacağını" söyledi.

"Amacım onu devirmek" diyen Muhammed Ali, İspanya'da kendisinin ve ailesinin yaşadığı fakat gizlenen bir adreste röportaj verdi.

Ali, arkasında hiç kimse veya hiçbir kuruluş bulunmadan, tamamen bağımsız çalıştığını söyledi.

Eski bir oyuncu olan Muhammed Ali, Mısır ordusu içindeki herhangi bir muhalif gruba bağlı olmadığını söyledi. Ali'ye göre "bağlı olsaydı şu ana kadar Sisi'yi devirebilirdi."

Ali “Mısır'da ortaya çıkan başka bir grup var mı? Ülkeyi ele geçirmekle ilgileniyor mu? Hayır yok. Peki, ait olacağım grup nerede? (Sisi destekçileri dışında) Grupların geri kalanının çok zayıf olduğunu düşünüyorum" dedi.

"MADRİD ELÇİLİĞİNE ÇEKİLMEK İSTENDİM"

Ali, ilk videosunun yayınlandığı andan itibaren Mısır hükümetinin kendisini, tuzak kurarak, Madrid'deki elçiliğine çekmeye çalıştığını söyledi: "Bana dediler ki: 'Memurlar size olanlar için üzgündü ve siz saygın bir adamsınız. Bizler için çok değerlisiniz, bu yüzden elçiliğe gelin ve birlikte oturalım.' Reddettim."

CEMAL KAŞIKÇI HATIRLATMASI


Ali, 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda, ülkesinden gelen bir suikast timi tarafından katledilen Cmeal Kaşıkçı'nın hatırlatılması üzerine şunları söyledi: "Bunun bana yapılacağını sanmıyorum. Tanrı bilir, elbette sadece analizler yapıyorum.”

Ali, Mısır hükümetinin şirketine el koyması üzerine kaçtığını ve yolsuzluklarla ilgili videolar çekmeye karar verdiğini söyledi.

Ali, "Bana paramı ve daha fazlasını vereceklerini söylediler. Sakin ol, daha fazla video çekme ve konuşma, dediler" dedi.

Yalnızca bunlarla sınırlı olmadığını belirten Muhammed Ali, şunları söyledi:

"İnanılmaz miktarda tehdit aldım. Bana, 'Nerede olduğunu biliyoruz, Seni bir gün bulacağız' dediler. Ben Örümcek Adam değilim. Herkes beni öldürmek için çete kiralayabilir. Yayınladığım ilk video ile hayatımı riske attığımı biliyordum."

"ORDUDAKİ GENÇ SUBAYLAR BANA SEMPATİ DUYUYOR"

Haberde, Muhammed Ali'nin orduda herhangi bir kliğe yakın olmadığını söylemese de genç subayların kendisine sempatiyle yaklaştığını da belirttiği kaydedildi. Ali, "Karar verme gücüne sahip olmayan, durumu çözemeyen gençler, benimle dayanışma içinde” dedi.

Ali, üzerinde çalıştığı projeler arasında "Sisi'nin elektronik ordusu” adını verdiği Mısır istihbaratının kullandığı çok katlı bir yapı olduğunu belirterek "Bu ordunun işi, sosyal medyayı izlemek. İşlerinin bir kısmı Sisi'nin videolarını beğenip onlara yorum yapmak. Bazen gülüyorum çünkü bunu onlar için yaptım ve şimdi onları bana karşı kullanıyorlar. Ne zaman bir şey göndersem, derhal yorum yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

Ali, yüzlerce çalışanın, inşa ettiği bu binada çalıştığını, çoğunun sivil olduğunu, ordunun ilk yıllarda yolsuzlukla karşı karşıya olduğunu bilmediğini söyledi.

Ordu ve hükümet için 15 yıl boyunca yüklenici olarak çalıştığını belirten Ali, ordunun, Mısır halkı arasında üne sahip olduğunu söyledi:

"Çalışmaya başladığımda, zaman zaman yolsuzluğu keşfettim. İlk başladığımda bilmiyordum, keşfetmem yıllar sürdü. Sisi için saraylar inşa etmeye başladığımda, [yolsuzluk] piramidinin tepesine ulaşana kadar işleri yavaş yavaş gözlemledim. O andan itibaren yolsuzluğun büyük resmini ve devlet başkanının nasıl karar verdiğini anlamaya başladım."

Ali, siyasi bir aileden olmadığını belirterek, uygun bir eğitim de almadığını kaydetti: “15 yaşımdan beri ailemi desteklemek için çalışıyorum.”

Şimdi Mısır'ın en ünlü muhalifi olan Ali, Sisi'yi en sevdiği diktatör olarak adlandıran ABD Başkanı Donald Trump'a şu mesajı veriyor: “Öyleyse bir katil, diktatörle tanışmaya hazırsınız, kim olduğunu umursamıyorsunuz. Sadece para almayı önemsiyorsunuz. Belki biraz para biriktirmemiz gerek. O zaman ondan bizim için Sisi'yi götürmesini isteyebiliriz."

MUHAMMED ALİ

Mısır ordusu için yaptığı inşaat projeleriyle zenginleşen, daha sonra İspanya'ya yerleşen Mısırlı iş insanı Muhammed Ali, Eylül ayında sosyal medyada Cumhurbaşkanı Sisi ve generalleri yolsuzlukla suçlayan videolar paylaştı. 28-29 Eylül tarihlerinde Mısırlıların sokağa çıkmasını sağlayan videolar, büyük ses getirdi.

İlk videosunu 2 Eylül'de paylaşan Muhammed Ali, ilk video ile 2 milyon izleyiciye ulaştı. Facebook'a neredeyse her gün koyduğu videoları, Mısırlılar merakla bekler hale geldi.

Haber Ara