Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Merkel’in fırçası AB Komiseri'ni geri adım attırdı; Türkiye’ye kesinti yok

Avrupa Birliği'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, 'Türkiye'ye yapılacak yardımın kısılması kararıyla ilgili Avrupa Parlamentosu'na yazdığı mektubun ortaya çıkmasından sonra, Almanya Başbakanı Merkel’den gelen sert tepkiler üzerine geri adım attı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-19 15:44:01

Merkel’in fırçası AB Komiseri'ni geri adım attırdı; Türkiye’ye kesinti yok

Avrupa Birliği'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, 'Türkiye'ye yapılacak yardımın kısılması kararıyla ilgili Avrupa Parlamentosu'na yazdığı mektubun ortaya çıkmasından sonra, Almanya Başbakanı Merkel'den gelen sert tepkiler üzerine geri adım attı.

Josep Borrell, Türkiye'ye yapılacak katılım öncesi yardımı yüzde 75 kısma kararı aldığına dair bir mektubun varlığını reddetti.

Yunan gazeteleri Borell'in, Ankara'dan özür dilediği, “Tek bir Avroyu bile kesmeyiz” dediğini aktardı.

Yunan basının haberine göre; Almanya Başbakanı Merkel, daha önce de söylediği gibi Berlin Zirvesi'ne başlamadan önce AB'nin yardımları konusunda kesinti yapılmayacağı konusunda Erdoğan'a söz verdiği belirtildi.

Türkiye'ye yapılan AB yardımların kesintiye gidileceği ile ilgili mektup ve haberlerin, tamamen yanlış bilgilendirilmeden kaynaklandığı ileri sürüldü.

Yunan basının haberlerinde, Türkiye'ye fon indirimi 2017'de başladığı, en son karar da, Dışişleri Konsei tarafından geçin yıl 15 Ekim'de alındığı ve Komisyon'un 2020 yılına kadar Türkiye'ye katılım öncesi yardımı azaltma önerisini onayladığı belirtildi.

AB'nin kararında, hali hazırda açıklanmış olan geçen yıldaki kararlar dışında yeni veya yakın zamanda alınmış bir karar olmadığı açıklandı.

Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları ve Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'ye yapılacak katılım öncesi yardımı yüzde 75 kısma kararı alması, Almanya Başbakanı Merkel'i kızdırmıştı.

Haber Ara