Dolar

32,3363

Euro

35,1837

Altın

2.247,09

Bist

8.718,11

Mehmet Çelebi Kimdir? Mehmet Çelebi'nin Aldığı Zaferler

Türk hükümdar Mehmet Çelebi kimdir? Mehmet Çelebi nasıl öldü? Beşinci Osmanlı padişahı olan Mehmet Çelebi hakkında merak edilen tüm detaylara haberimizde yer vereceğiz. İşte merak edilen tüm detayların cevabı...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-15 22:40:43

Mehmet Çelebi Kimdir? Mehmet Çelebi'nin Aldığı Zaferler

Mehmet Çelebi Kimdir?

Türk hükümdar Sultan Mehmed Çelebi, 1389 yılında Edirne'de dünyaya gözlerini açtı. Babası Yıldırım Bayezid, annesi de Germiyanoğullarından Devlet Hatundur. Osmanlı Devletinin beşinci padişahıdır.  Sultan Mehmed Çelebi Müslümanlara karşı göstermiş olduğu adaleti, aynı zamanda Hıristiyan topluluklara karşı da gösterirdi. İyi bir idareci ve politikacıydı. Tahsilini Bursa Sarayı'nda tamamladı. Daha sonra babası tarafından Amasya sancakbeyliğine tayin edildi ve bu sırada devlet işlerini öğrendi. Mehmet Çelebi Fetret Devri'nden sonra Anadolu'daki beylikleri tekrar bir araya toplamayı başardı.  Sultan Mehmed Çelebi'ye Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci kurucusu gözüyle bakılmaktadır.  Mehmet Çelebi, 1414 yılında Aydınoğlu Cüneyd Bey'den İzmir'i geri aldı. Saruhan ve Menteşoğlu beylikleri yeniden Osmanlı Devleti'ne bağlandı. Bursa'ya saldıran Karamanoğulları üzerine bir sefer düzenlendi. Bu seferde yenilen Karamanoğlu Mehmed Bey af diledi. Bununla birlikte Mehmed Çelebi de onu bağışladı ve ülkesinde yaşamasına izin verdi. Fetret Devri sırasında tekrar kurulmuş olan Candaroğulları Beyliği'de Osmanlı topraklarına bağlandı. Bu faaliyetlerden sonra Mehmed Çelebi tekrar Rumeli'ye yöneldi. Osmanlılara karşı düşmanca davranışlar sergileyen Eflak Beyliği'nin üzerine gidildi ve Eflaklılar vergiye bağlandı. Mehmed Çelebi, babası Yıldırım Bayezid zamanında kurulan fakat pek güçlü olmayan deniz kuvvetlerini güçlendirdi ve Venediklilerle ilk deniz savaşları yapıldı.

Mehmet Çelebi Eserleri

Osmanlı Padişahı I.Mehmet,Amasya'da ölen oğlu Kasım Çelebi için Şehzade Türbesi'ni yaptırdı.
Sultan Mehmet Çelebi Bursa'da Yeşil Camii, Yeşil Türbe ve Sultaniye Medresesi'nden oluşan külliyesi mimar Hacı İvaz tarafından yapımını sağladı.
Mehmet Çelebi kardeşi olan Emir Süleyman'ın temelini attığı Eski Cami'yi de tamamlatmıştır.

Mehmet Çelebi Nasıl Öldü? 

1420 yılında  İslam dinine aykırı fikirlere sahip bir tarikatla, Anadolu ve Rumeli'de fikirlerini yaymayı amaçlayan Şeyh Bedrettin isyanını ve Osmanlı tahtında hak iddia eden Mustafa Çelebi isyanını bastırdı.  Sultan Mehmed Çelebi 26 Mayıs 1421 de Edirne'de vefat etti. Mehmet Çelebi'nin ölüm haberi halkından gizlendi. Osmanlı Padişahları arasında ölümü gizlenen ilk padişah olarak kayda geçti. Sultan Mehmet Çelebi'nin cenazesi Bursa'ya getirilerek Yeşil Türbe'ye defnedildi.

Haber Ara