Dolar

32,5986

Euro

34,8126

Altın

2.504,99

Bist

9.484,16

Martin Luther kimdir ?

Alman keşiş teolog, üniversite profesörü, Protestanlığın babası ve Lüterciliği yayan kişi Martin Luther... Martin Luther kimdir? İşte Martin Luther'in biyografisi

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-15 12:05:12

Martin Luther kimdir ?

Martin Luther, 10 Kasım 1483'de Almanya'nın Eisleben şehrinde dünyaya geldi. Elfurt Üniversitesi'nde öğrenim gördü. 21 yaşında, Aziz Augustin tarikatına bağlı bir manastıra girerek ilahiyat eğitimine başladı. Aynı sene rahip oldu. Bu dönemde Hz. İsa'nın getirmiş olduğu din Yahudiler tarafından değiştirilmiştir. İnciller de zamanla çoğalarak yeni maddeler eklenmiştir. Ayrıca papalar da halkın günahlarını affederek cennetten yer satmaya başlamıştır.

1517 senesinde Luther, bu duruma karşı çıkarak 95 tezini hazırladı. Bunun üzerine 1520 senesinde Papa Onuncu Leon tarafından da afaroz edilerek dinsiz ilan edildi. Daha sonra Roma'ya çağrıldı. Fakat Luther bu isteği yerine getirmeyerek Augsburg'ta Kardinal Cajetan'a ifade verdi. Cajetan ondan Kilise'ye yaptığı saldırılarından vazgeçmesini isteyince, Luther, Wittenberg'e döndü. Saksonya Dükü III. Frederick tarafından koruma altına alındı. Papa Frederick'ten Luther'in sürgüne gönderilmesini talep etti fakat dük bu emri yerine getirmedi.

Luther, 1524 yılında Protestanlık mezhebinin kurulduğunu ilan etti. 1529 yılında da Batı medeniyetini İslam'ın yayılmasından korumak için Türklere karşı savaşmanın her Hıristiyan'ın üzerine vazife olduğunu bildiren bir eser (Türkler'e Karşı Savaşta) yazdı. Martin Luther, 17 Şubat 1546'da Eisleben'de kalp ve böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetti.

Kitapları

Seküler Otorite Sivil Yönetimi

Nasıl Dua Edeyim?

Martin Luther'in Kısa İlmihali

Hristiyan'ın Özgürlüğü

Martin Luther kimdir kısa bilgi?

Martin Luther, 17 Şubat 1546 tarihinde Eisleben'de kalp ve böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetmiştir. Martin Luther, 10 Kasım 1483 tarihinde Almanya'nın Eisleben şehrinde doğdu. Elfurt Üniversitesi'nde öğrenim gördü. ... 1517 yılında Luther, bu duruma karşı çıkarak 95 tezini hazırladı.
 

Martin Luther neyi savunur?

Luther ne bir politikacı ne de bir devrimciydi. Amacı Kilise'nin dini otoritesini baltalamak değildi, aksine beklentisi, kilisenin ve toplumun ahlaki açıdan daha saf, daha dürüst bir inanç ve davranış standardına sahip olmasıydı.
 

Martin Luther reformu nasıl başlattı?

31 Ekim 1517 tarihinde Wittenberg Kalesi Kilisesi'nin kapısına bu affedilme sertifikalarına karşı fikirlerini içeren; 95 maddeden oluşan bildiriyi asarak Protestan Reformu hareketini resmen başlattı.
 

Martin Luther kimdir yaptığı faaliyetler nelerdir?

Martin Luther 1483 yılında Eisleben'de dünyaya geldi. 1505 yılında Erfurt'taki Augustiner Manastırına katılan Luther inançlı bir Hıristiyan ve entelektüel bir teologdu. ... 1517 yılında teoloji profesörlüğü yaptığı dönemde kiliseyi eleştiren 95 tezini yayınladı. 1521 yılında afaroz edilen Luther'in V.

Haber Ara