Dolar

32,3373

Euro

34,9656

Altın

2.325,93

Bist

9.103,08

Malezya’nın 'de Gaulle'ü ve 'Yusuf'u!

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-12 09:20:18

Malezya’nın 'de Gaulle'ü ve 'Yusuf'u!

Malezya'da efsane geri döndü. Efsanenin adı Mahatır Muhammed. Fransız devlet adamı ve İkinci Dünya Savaşı kahramanı Charles de Gaulle de 12 yıl inziva hayatından sonra işler sarpa sarınca kurtarıcı olarak geri dönmüş ve vazifesini bihakkın yerine getirmişti. Bu nedenle de efsane olmuş ve kurtarıcı olarak geri dönmenin deyimi haline gelmiştir. Saddam Hüseyin'den Kenan Evren'e kadar birçok lider hayatının bir kesitinde de Gaulle gibi geri dönmeyi düşlemiştir. Demirel'in rol modeli ise İngiliz devlet adamı Churchill olmuştur. Onun gibi geri döneceğini söylese de bu hayal aleminde kalmıştır.

Charles de Gaulle olmak ve küllerinden yeniden doğmak anılan isimlere değil de Mahatır Muhammed'e nasip olmuştur. De Gaulle'den birkaç yıl daha fazla inzivada geçirse de ülkede işlerin ters gittiğini görünce damarlarındaki kan harekete geçmiş ve makosenlerini giyerek yeniden yollara düşmüştür. Halkın nezdindeki kredisini de kullanarak; buna ilave olarak eski düşmanlarıyla ülke menfaati adına bir araya gelerek makus talihi veya kilitlenmeyi aşmayı başarmıştır. Bu suretle eski partisini (UMNO) ve ittifakını yenmiş, alt etmiş ve siyasi tekelini kırmıştır. En önemlisi de hem Mahatır Muhammed döneminde hem de Necip Rezak döneminde siyasi nedenlerle iki defa hapse atılan Enver İbrahim için iade-i itibar yolu açılmıştır. Böylece geçmişte yapılan siyasi yanlışları tamir etmenin önü de açılmıştır. Enver İbrahim ile Mahatır Muhammed'in çekişmesinin akisleri herkesi hayrete düşürmüş bizim gibi çokları bu çekişmeye bir anlam verememişlerdir. Enver İbrahim her iki dönemde de mağdur edilmiştir. Onun yerine siyasi hayatını çilekeş ve vefakar eşi Van Azize Van sürdürmüştür.

Hikayenin veya trajedinin sonunda mutlu son görünüyor. Zira Mahatır Muhammed neredeyse mezarda (92 yaşında) kazandığı bu zaferini eski hasmı olan Enver İbrahim'e armağan ediyor. Yedinci defa başbakan olacak olan Mahatır Muhammed ilk işleri olarak Enver İbrahim için bir kraliyet affı sağlamak olduğunu beyan ediyor. Böylece Enver İbrahim'in prangaları kırılacak ve siyasete dönmesinin önündeki engeller kalkacaktır. Kısaca Mahatır Muhammed bu zaferini eski hasmı olan Enver İbrahim'e ithaf ediyor. Böylece hak yerini bulacak. Aynen de Gaulle'ün yaptığı gibi Mahatır, sonrasında yine köşesine çekilecektir. Bu arada sadakatinden dolayı Van Azize Van da ödüllendiriliyor ve müstakbel hükümette kocası sekizinci başbakan olarak görev yaparken kendisi de başbakan yardımcısı olarak kocasının yardımcılığına getirilecek. Doğrusu bence de hak etti. Mahatır ile Enver İbrahim'in yolları 98 yılında ekonomik kriz sırasında ayrılmıştı. O vakitler iktidar partisi UMNO içinde İslami kanadı temsil etmesine rağmen krizin çözümünde Enver İbrahim'in IMF reçetelerine sıcak baktığı rivayet ediliyordu. Mahatır Muhammed ise, hem mali, hem de siyasi olarak Yahudi çevrelere ateş püskürüyordu. İsrail'i terörün, Soros gibi Yahudileri de mali krizlerin kaynağı olarak görüyordu. Bir cerrah olan Mahatır Muhammed entelektüel birikimiyle birlikte klasik tarz bir siyasetçi olarak biliniyor. PAS Partisi gençlik kollarından gelen Enver İbrahim ise, İslami eğilimi temsil ediyordu. Nev-i şahsına münhasır bir lider olan Mahatır Muhammed ülkesini 1981 ile 2003 yılları arasında kesintisiz bir surette yönetmişti. Başbakanlık döneminde ismi Malay kalkınması ve modeli ile anılmıştır. Hatta bir zamanlar Aslı Aydıntaşbaş Türkiye'nin Malezyalılaştığından bahsetmiş ve Malay modeli bu suretle Türkiye'nin gündemine oturmuştu.

Necip Rezak, Mahatır Muhammed'ın mirasını kötü yönetti ve ondan aldığı nöbet devrini layıkıyla yerine getirememiştir. Bu yüzden Şubat 2016 tarihinde bu kurt poitikacı, eski partisi UMNO saflarından ayrılmıştır. Ardından da eski siyasi talebesi Necip Rezak'a bayrak açmış, muhalefet kampanyası başlatmış ve yürütmüştür. Yeniden umut olmuş ve 'Umut' sancağı altında muhalif kitleyi bir araya getirmiş ve sıfırdan bir başarı hikayesi üretmiştir. Bu sadece yaşlı kurdun bir başarısı değildir. Aksine ülke için şahsi hesapları kapatmanın ve yeni bir başlangıç yapmanın geri dönüşümü ve bereketidir. Halk da bu iyilik hareketini ödüllendirmiştir. Mahatır Muhammed'e göre de Necip Rezak yolsuzluklarla anılan bir siyasi figür haline gelmiştir. Suudi Arabistan'dan 68 milyon dolar aldığı kayıtlara geçmiştir. Yine milyonlarca doları zimmetine geçirme iddiasıyla suçlanmaktadır. Mahatır da bu durum karşısında siyasi öğrencisi Necip Rezak'a karşı eski veliahdı ve sonraki hasmı Enver İbrahim ile güç birliği yapmıştır.

Necip Rezak mali olarak dünya sistemine entegre olduğu kadar siyasi olarak da entegre olmuştur. Dolayısıyla Mahatır Muhammed'e reddi mirasta bulunmuştur. Yolsuzluklar artarken ekonomik girdilerde ve verilerde gerileme olmuştur. Malay halkının alım gücü gerilemiştir. Bu da Mahatır Muhammed'i yeniden kurtarıcı haline getirmiştir.

Mahatır Muhammed'in ilk işi ikinci kalkınma hamlesini başlatmak ve yerine Enver İbrahim'i hazırlamak ve geçirmektir. Bu suretle duble zulüm gören Enver İbrahim ailesi; karı koca olarak yeni dönemde duble ödüllendirilmiş olacak. Sabrın sonu selamettir. Mahatır Muhammed yeni dönemde ülkesinin de Gaulle'ü haline gelirken Enver İbrahim de inşallah Malezya'nın Yusuf'u olacak. Şimdi Malayların da kuyudan ve zindandan çıkan bir Yusuf'ları olacak!

Ne diyelim: Onlar ermiş muradına bir çıkalım kerevetine…

Fikriyat

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara