Dolar

32,5459

Euro

34,8955

Altın

2.429,64

Bist

9.645,02

Macron ve Fransa Yahudileri birbirine girdi

Macron'un Nazi işbirlikçisi Pétain’e saygı gösterisi öfkeye neden oldu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-08 11:26:34

Macron ve Fransa Yahudileri birbirine girdi

TİMETÜRK ÇEVİRİ

Birinci Dünya Savaşı'nın tanınmış askerlerinden Mareşal Pétain daha sonra Vichy Fransa'sında Nazi Almanlarla işbirliği yapması nedeniyle gözden düştü. Ancak Fransız Devlet Başkanı Emmanuel Macron Birinci Dünya Savaşı'nda Fransa'yı zafere ulaştıran Mareşal Philippe Pétain'e saygı göstermenin “meşru” olduğunu dile getirdi.

Macron'un aynı savaşta liderlik eden diğer yedi mareşal gibi Pétain'i de onurlandırması ise Yahudi gruplar, politik muhalifler ve sosyal medya kanadından yoğun eleştirilere yol açtı.

Macron, Alman ve Fransız birliklerinin karşılaştığı Charleville-Mezieres kasabasında “Ordumuzu savaşa götüren mareşallere saygı göstermenin tamamıyla yasal olduğunu düşünüyorum” açıklamasını yaptı. “Mareşal Pétain Birinci Dünya Savaşı'ndan büyük bir askerdi” dedi.

“Askerin askeri” olarak tanınan Pétain, Birinci Dünya Savaşı'nda bütün Fransız ordularının başına getirilmişti. Savaş bitip İkinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde o dönem Fransa Başbakanı olarak göreve getirildi. Ülkenin işgal edilmemiş olan Vichy Fransa'sında Nazilerle işbirliği yaparak Yahudilerin ülkeden sürülmesine neden oldu.

Savaştan sonra idama mahkum edildi ancak kendisinin hayranı olan Başkan Charles de Gaulle cezasını ömür boyu hapse indirgedi. 1951 yılında 95 yaşında öldü.

Macron ile ilgili sosyal medyada “bu sefer çok ileri gittin” yorumları yapılırken Mareşal Pétain'in bir hain ve Yahudi karşıtı olduğu belirtildi.

Kaynak: THE GUARDIAN

Haber Ara