Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Macron’un “laiklik uyarısı” ne demek oluyor şimdi?

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-08-31 09:00:49

Macron’un “laiklik uyarısı” ne demek oluyor şimdi?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “ortada fol yok, yumurta yokken”, pattadanak, “Türkiye laiklikten İslâmî bir yöne doğru kayıyor. Bundan endişe duyuyoruz” dedi.

Küresel kaos AB ülkelerini de vururken, Trump, Fransa ve Almanya gibi önde gelen AB ülkelerine de ekonomik tehditler savururken, Macron, niçin böyle bir açıklama yaptı şimdi?

Kim adına, ne adına, niçin konuşuyor Macron?

İyi de, Macron, kim?

AB'nin patronu Almanya mı konuşturuyor Macron'u; yoksa küresel sistemin patronu, Macron'un destekçisi ABD'deki küresel Yahudi gücü, şebekesi mi?

Türkiye'nin seküler / laik kesimleri, Macron'un bu konuşması hakkında ne düşünüyorlar acaba? Macron'un Türkiye'yi düşündüğünü mü düşünüyor yoksa bu insanlar?

Yok canım, bu kadar fransızlaşmış olamazlar!

***

Böyle konuşan ilk Batılı lider Macron değil, elbette. Son Batılı lider de olmayacak.

Neredeyse bir asırdır ama özellikle de son 40 yıldan bu yana artan bir şekilde, belli başlı Batılı liderler, Türkiye'nin “laiklikten sapmaması” konusunda Türkiye'yi “uyarıp duruyorlar”!

İyi de, neden?

Batılı liderler, her fırsatta, Türkiye'yi hizaya getirme cesaretini nereden alıyorlar?

Türkiye, Batılıların sömürgesi mi, kölesi mi?

***

Asıl yakıcı soru şu burada: Batılı liderler, “Türkiye aslâ kendi hâline bırakılamaz” derler, zaman zaman.

Reagan'dan Thatcher'a, Wolfovitz'ten, Clinton'a kadar neredeyse her önde gelen Batılı liderin -kritik zamanlarda!- bozuk plak gibi tekrarladığı bir cümledir bu.

***

Türkiye'ye “laiklik uyarısı” yapılması, hiç bir zaman hayra alamet olmamıştır; her zaman türlü tuhaf karışıklıklarla, beklenmedik kaoslarla ve olağanüstü hâllerle sonuçlanmıştır!

Macron'un açıklamasının zamanlamasına da dikkatinizi çekmek isterim: Trump yönetimi, Türkiye'ye ekonomik savaş başlatıyor...

Dahası, Trump, bu savaşı, isimlerini zikrederek Almanya ve Fransa gibi AB ülkelerine ve dünyanın başka ülkelerine karşı da ilan ediyor açık açık...

Sonra, başta Almanya ve Fransa olmak üzere, AB liderleri, Türkiye'nin arkasında olduklarını açıklıyorlar; Türkiye'nin Maliye Bakanı ile Almanya ve Fransa'nın maliye bakanları Trump'ın “ekonomik savaşı”na karşı ortaklaşa hareket etmek için Avrupa'da bir araya geliyor, toplantılar yapıyor, önemli kararlar alıyorlar…

Sonunda, Macron çıkıyor, “Türkiye laiklikten İslâmî bir yöne doğru kayıyor. Bundan endişe duyuyoruz,” diye bir açıklama yapıyor.

İslâmî terörden dem vuruyor...

Dahası “İslâmî terör destekçisi Erdoğan” filan diyor, Erdoğan'ı da hedef tahtasına yatırıyor.

***

Şunu özellikle hatırlatmak isterim: Türkiye, güçlendikçe ve medeniyet iddialarına sahip çıktıkça, “Türkiye, Türkiye'den ibaret değildir”, “Türkiye Türkiye'den daha fazla bir yerdir”, dedikçe, Batılı liderler, Türkiye'ye “laiklik uyarılarını” artırarak sürdürecekler...

Macron'un, ne dediğini bilmeden konuştuğunu, düşünemiyorum.

Birileri adına konuşuyor bu adam!

Paranoyakça gibi gelebilir ama bu ülkenin geleceği açısından şunu söylüyorum: Bir yandan ABD, öte yandan da AB, -üstelik yüzümüze gülerek!- Türkiye'ye karşı büyük bir oyun mu tezgâhlama peşindeler acaba?

Macron'a gereken cevap verilmedi.

Neden acaba?

ABD'nin ekonomik saldırısına karşı AB ile ilişkilerin belli bir noktaya ulaşması gerektiği için mi?

Fakat her şeye rağmen Macron'un iğrenç açıklaması, kabul edilemez.

Türkiye'ye karşı -dediğim gibi- bir tezgâh mı kuruluyor acaba?

Türkiye'yi köşeye sıkıştırıp boğmak mı istiyorlar?

Çok dikkatli, basiretli olmamız gereken bir süreçten geçiyoruz.

Dik duracağız, bu haydutlara aslâ boyun eğmeyeceğiz ama basireti ve feraseti de elden bırakmayacağız. Vesselâm.

Haber Ara