Dolar

32,3438

Euro

35,1167

Altın

2.306,62

Bist

9.079,97

Lübnan halkı, hükümeti devirmede kararlı!

Lübnan'da iletişim araçlarına getirilen vergiler sonrası başlayan protestolar 5’inci gününe girerken; Lübnan hükümeti ise, ülkede yaşanan gelişmeleri görüşmek üzere Başkanlık Sarayı'nda toplandı. Bugün de sokaklara dökülen Lübnan halkı, ‘anestetik’ tüm çözümleri reddederek siyasi tabakanın istifasını istiyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-21 14:47:19

Lübnan halkı, hükümeti devirmede kararlı!

buyuk2_93

WhatsApp başta olmak üzere iletişim araçlarına getirilen vergiler sonrası daha önce benzeri görülmemiş şekilde başlayan protestolar 5'inci gününe girdi. Lübnan hükümeti, ülkede yaşanan gelişmeleri görüşmek üzere Başkanlık Sarayı'nda toplanırken; Lübnanlılar bugün de sokaklara döküldü. Protestocular ‘anestetik' tüm çözümleri reddederek siyasi tabakanın istifasını istiyor.

Lübnan hükümeti, ülkede yaşanan gelişmeleri görüşmek üzere başkent Beyrut'taki Baabde Başkanlık Sarayı'nda toplanırken Lübnanlılar bugün de sokaklara döküldü.

Başbakan Saad el-Hariri'nin reform planına destek olmaları için koalisyon üyelerine tanıdığı 72 saatlik sürenin bugün dolması beklenirken Lübnanlı yetkililere göre Hariri ile hükümetteki ortakları yüz binlerce kişinin protestosuna neden olan krizi hafifletme amacıyla hazırlanan reform paketi üzerinde anlaştı.

b uyuk3

AFP'de yer alan haberde protestocuların bu sabah erken saatlerde sokaklara çıkarak insanların işe gitmesini engellemek için ana yolları kapattığı duyuruldu. Haberde bankaların, üniversitelerin ve okulların bugün de kapalı olduğu bilgisi verildi.

Lübnan'da, WhatsApp başta olmak üzere iletişim araçlarına getirilen vergiler sonrası daha önce benzeri görülmemiş şekilde başlayan protestolar 5'inci gününe girdi.

Protestocular ‘anestetik' tüm çözümleri reddederek siyasi tabakanın istifasını istiyor.

Lübnan, geçen yıl Paris'te düzenlenen CEDRE Konferansı'nda onaylanan 11,6 milyar dolarlık hibe ve krediler karşılığında yapısal reformlar yapma ve bütçe açığını azaltma sözü vermişti.

Ancak bu projelerin uygulanmasına ilişkin görüşlerin farklılığı ile Hariri'nin çoğunluğa sahip olmadığı hükümetteki kontenjan ve atamalar konusundaki anlaşmazlık hükümetin şu ana kadar konuya ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmesini engelledi.

Hükümet, bazı sektörlerdeki israfı durdurmak yerine geçen hafta yoksulları ve düşük gelirlileri etkileyecek yeni vergiler uygulamak üzere harekete geçmişti. Bu da ülke çapında protesto gösterilerinin patlak vermesine neden olmuştu.

buyuk1_24

 CUMHURBAŞKANI AVN, SİYASETÇİLERE SAHİP ÇIKTI

Öte yandan Türkiye düşmanlığı ile bilinen Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise, ülkeyi sarsan protestoların ‘insanların acısını' ifade ettiğini ancak bütün siyasetçileri yolsuzlukla suçlamanın haksız olduğunu söyledi.

Baabde Başkanlık Sarayı'nda bugün düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Avn, “Sokakta yaşananlar halkın acısını yansıtıyor. Ancak bütün siyasetçilerin yolsuzlukla itham edilmesi büyük bir haksızlık" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı'nın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşıma göre Avn, hükümete, bakanların banka hesaplarının gizliğinin kaldırılması yönünde adım atılması talimatını verdi.

Hükümetin, yüz binlerce protestocuyu beş gündür sokaklara döken ekonomik krizi hafifletmek amacı ile dün, Başbakan Hariri tarafından önerilen başta bakanlık maaşlarının yarıya indirilmesi olmak üzere bir dizi reformu onaylaması bekleniyor.

Hükümetin tepki çeken vergi paketini uygulamaya karar vermesinin ardından Lübnan sokaklarında protesto gösterileri patlak vermişti. Beş gündür devam eden protestolarda Lübnanlılar hükümetin istifa etmesi yönünde sloganlar da atmaya başladı.

 

 

Haber Ara