Dolar

32,3373

Euro

34,9656

Altın

2.325,93

Bist

9.103,08

Lübnan'da sistem seçkinler için çalışıyor

'Bu protestoların tutkusu ve ruhu, Lübnan'ı çürüyen siyasi seçkinlerinden kurtulma arzusunda saklı.'

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-21 17:13:19

Lübnan'da sistem seçkinler için çalışıyor

Middle East Monitor'de Ortadoğu konusunda çalışan gazeteci Lauren Lewis imzasıyla "Lübnan'da sistem seçkinler için çalışıyor" başlıklı bir makale yayınlandı.

İşte makaleden ayrıntılar:

"Beyrut'taki protestoculardan biri olan 25 yaşındaki Fabio Irani, “Bu, iç savaşın bitiminden bu yana gerçekleşen en heyecan verici ve birleştirici şey” dedi.

Lübnan, 1990'daki iç savaşın sona ermesinden bu yana, ülkeyi 29 yıldır saran mezhepçi bölünmenin reddedilmesi ve kolektif bir bilinçlenme hali yaşıyor.

MEZHEP SİSTEMİ SORGULANIYOR

Protestocular sadece İran'ın “Birinci Bölüm” dediği Hariri hükümetinin istifasını talep etmiyor, aynı zamanda mezhep sisteminin elden geçirilmesini talep ediyorlar.

Bu gösterilere yol açan olaylar, Başbakan Saad Hariri'nin hükümetinin son haftalarda ulusal sorunları çözememesiyle daha da şiddetlendi.

Benzin istasyonu sahiplerinin dolar eksikliğinden dolayı sıkıntılı günler geçirmelerine sebep olan EYlül krizi, ekonomik çöküşle ilgili endişeleri artırdı.

28 Eylül'de benzin istasyonlarında uzun kuyruklar görüldü. Hükümetin, ithalatçıların yabancı şirketlere parasını ödeyebileceklerini kabul etme ve sabit döviz kurlarına bağlılıklarını tekrar teyit etme konusundaki kısa vadeli çözümünün ardından halk, Hariri'nin uzun vadeli bir çözüm bulma konusundaki kararlılığı konusunda kaşlarını kaldırdı.

BÖLGEDEKİ YANGINLAR SÖNDÜRÜLEMEDİ

Lübnan Dağı'nı çevreleyen bölgelere zarar veren vahşi yangınlar koalisyon hükümetinin otoritesini daha da zayıflattı. Ulusal yangın söndürme helikopterleri kriz boyunca bakımsızlık nedeniyle işe yaramadı.

Bu tür kötü yönetim yansımaları, Lübnan topraklarının, mülklerinin ve insanların korunmasının Hariri'nin hükümeti için öncelik olmadığını gösterdi.

WHATSAPP'I VERGİLENDİRME HAMLESİ

Hükümetin, her yıl 250 milyon dolar gelir elde edeceğini iddia ederek Whatsapp, Facebook ve Facetime için günlük 0.20 dolar vergi önerisiyse protestolar için en yeni tetikleyici oldu.

Bu tesadüf değil. Lübnan, dünyanın herhangi bir yerindeki mobil veriler için en yüksek ücretlerden bazılarına sahip ve sim kart kullanıcılarından 1,5 GB veri için haftada 30 dolara kadar ödeme yapmaları bekleniyor.

Eski Başbakan Najib Azmi Mikati'ye ait olduğu iddia edilen Alfa ve touch şirketleri, tekelleri nedeniyle haksız fiyat talep edebilir.

PROTESTOCULAR SEÇKİNLERDEN KURTULMAK İSTİYOR

Bu protestoların tutkusu ve ruhu, Lübnan'ı çürüyen siyasi seçkinlerinden kurtulma arzusunda saklı.

2005 ve 2015 yılları öncesindeki protestolar, mezhepçi militanların gösterilerde yer alması, devrimci mesajı mezhep çizgileri boyunca bölme ve eğiliminde olmaları sebebiyle, bu protestolar daha dikkat çekici. Çünkü toplumun tüm kesimleri dahil oluyor.

Lübnan'ın Şii hareketlerinden Emel Hareketi milislerinin Cumartesi günü Tire'de protestoculara ateş açması da bölücü bir tepkiye yol açmadı."

LÜBNAN'DA SON DURUM

Lübnan'da bugün beşinci gününde.

Müslüman ve Hristiyan 20'ye yakın mezhepsel grubun siyasi olarak aktif olduğu Lübnan'da ilk defa halkın tüm kesimleri, 15 yıllık iç savaşın sona erdiği 1990'dan bu yana süregelen ve ülkenin altyapısını perişan eden devlet kademelerindeki yolsuzluğa karşı tek ses oldu.

AA'dan Mahmut Geldi, son durumu şu şekilde aktarıyor:

ŞİİLERİN MAHALLESİNDE HAREKETLİLİK

Meclis Başkanı Nebih Berri'nin partisi Emel Hareketi ve Hizbullah örgütüne bağlılıklarıyla bilinen Şiilerin yoğun yaşadığı güney kentlerinde de dikkat çekici gelişmeler oldu. Bu kentlerde de tıpkı Beyrut ve diğer bölgelerde olduğu gibi ellerinde sadece Lübnan bayraklarıyla meydanları dolduran halk, "Devrim" ve "Halk rejimin düşmesini istiyor" şeklinde sloganlar attı.

Şiilerin çoğunlukta olduğu güney kentleri ve Baalbek bölgelerindeki vatandaşlar, siyasiler aleyhindeki sloganları arasında sürekli "Hepiniz, evet hepiniz gitmelisiniz" vurgusu yaptı.

Güneyde yine Şiilerin yoğun olduğu Sur kenti sakinlerinin, Şii Meclis Başkanı Berri karşıtı sloganlar atması dikkati çekti.

HÜKÜMETİN KARARLARI

Lübnan basınının hükümete yakın kaynaklara dayandırdığı haberlerde, Başbakan Hariri'nin, halkın sokağa dökülmesine sebep olan ekonomik krizin etkilerini hafifletme amacıyla hükümet ortaklarıyla bir dizi karar aldığı belirtildi.

Bakanlar Kurulunun bugünkü toplantısında onaylanacağı iddia edilen kararlar arasında vatandaşa yeni vergi yükü getirmeden siyasilerin maaşlarını düşürecek maddelerin yer aldığı ifade edildi.

Kararların ayrıca iletişim sektörünün özelleştirilmesi ve ülkede kronikleşmiş elektrik sorununa kapsamlı bir çözüm getirecek planlamalar içerdiğine işaret edildi.

LÜBNAN'IN KAMU BORCU 86.2 MİLYAR DOLAR

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan'da, 2011'de Suriye'deki krizin başlamasıyla maruz kalınan mülteci dalgaları ve siyasi sorunlar nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşanıyor.

Maliye Bakanlığının mayısta yayımlanan raporuna göre, ülkede kamu borcu 2019'un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaştı.

* Makalede kullanılan ara başlıklar editör tarafından eklenmiştir. Yazının orijinalinde bulunmamaktadır.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara