Dolar

32,5557

Euro

34,9319

Altın

2.445,29

Bist

9.716,77

KYB’de, Talabani ailesi krizi!

10 yıl aradan sonra 2019 yılı aralık ayında kongresini gerçekleştirecek olan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nde (KYB), ‘Talabani Ailesi Krizi” sürüyor. Üst düzey KYB kadrolarının tasfiyesi çabasında olduğu iddia edilen Talabani ailesinin, KYB’nin Politbüro üyelerinin değişmemesi koşuluyla şimdiki Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e partinin başına geçme teklifi götürdüğü iddia edildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-19 14:33:02

KYB’de, Talabani ailesi krizi!

10 yıl aradan sonra 2019 yılı aralık ayında kongresini gerçekleştirecek olan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nde (KYB), ‘Talabani Ailesi Krizi” sürüyor. Üst düzey KYB kadrolarının tasfiyesi çabasında olduğu iddia edilen Talabani ailesinin, KYB'nin Politbüro üyelerinin değişmemesi koşuluyla şimdiki Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'e partinin başına geçme teklifi götürdüğü iddia edildi.

2019 yılı aralık ayında kongresini gerçekleştirecek olan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nde (KYB) tartışmalar devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Süleymaniye'de KYB  yürütme kurulu üyeleri bir toplantı düzenlemiş, toplantı sonrasında yeni yönetimini belirleyecek olan KYB'de Talabani ailesinin Mela Bextiyar, Kosret Resul, Mehmud Sengawi ve Hakim Qadir gibi üst düzey KYB sorumlularını partiden uzaklaştırmak istediği iddia edilmişti.

Üst düzey KYB kadrolarının tasfiyesi çabasında olduğu iddia edilen Talabani ailesinin, KYB'nin Politbüro üyelerinin değişmemesi koşuluyla şimdiki Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'e partinin başına geçme teklifi götürdüğü iddia edildi.

Berhem Salih'e "Koşullu" Başkanlık Önerisi

Basnews'in haberine göre halen Irak Cumhurbaşkanlığı görevini yürütmekte olan Berhem Salih'e yakın bir kaynağa dayandırdığı haberde Talabani ailesini temsilen Pavel Talabani ile Berhem Salih'in görüştüğü ve politbüro'nun olduğu gibi kalması şartı ile 4 yıllık bir süre için Berhem Salih'in genel sekreterlik için görevlendirilmesi konusunda anlaşmaya vardıkları iddia edildi.
KYB Gözetim ve İlerleme Üyesi Delîl Cemal ise Berhem Salih'in Talabani ailesi tarafından KYB'nin başına getirileceği iddialarını kesin bir dille redederek, genel sekreterlik görevinin kongrede oluşacak politbüro tarafından belirleneceğini dile getirdi.

Berhem Salih'in KYB Genel Sekreterliği için tecrübe ve gücünün olduğuna vurgu yapan Cemal,  KYB Genel Sekreterliğine seçilecek kişinin tanınmış ve bu görevi yürütebilecek imkanlara sahip birisinin olması gerektiğini, Genel sekreterlik için kendi ismini de önerme hakkına sahip bulunduğunu ancak  bu kararın kongrede belirlenecek politbüro üyelerinin öneri ve oyları ile belirleneceğini dile getirdi.

Berhem Salih'in KYB'nin başına geçirileceği tartışmalarının, Talabani ailesinin KYB içinde tasfiye yapmaya hazırlandığı tartışmalarından hemen sonra gelmesi ilginç bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

Amaç Eski Kadroların Tasfiyesi

KYB içinde dengeleri değiştirecek uzaklaştırma iddialarını ortaya atan kişi ise Rusya'da bir üniversite'de Öğretim Görevlisi olan Dr. Ceza Çingiyanî oldu. Facebook'taki sayfasından 'Mela Bextiyar'ın kudreti çoğu kimseye engel teşkil ediyor' başlığı altında yayımladığı yazısında, Mela Bextiyar'a karşı yürütülen soruşturma ve tehdit kampanyasının asıl amacının KYB içerisinde bulunan yaşlı ve eski olarak kabul edilen kadroların tasfiyesinin amaçlandığını iddia etti.

KDP ve Bağımsız Kürdistan Düşmanlığı

KYB içerisinde Celali ve Mela'yi çelişkisinin canlandırılması ile yeniden 1960'lardaki Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) düşmanlığına dönmeyi hedef alanların olduğunu dile getiren Dr. Ceza Çingiyanî, 55 yıl önce Mam Celal'in, Kürdistan Ulusal Kurtuluş Mücadelesi Lideri Mela Mistefa Barzanî karşısında yaptıklarının benzerinin bugün Lahor Cengî'nin yapmak istediğini iddia etti.

İran Kaynaklı Mı?

Dış güçler tarafından uygulanmak istenen bir senaryoya da dikkat çeken Dr. Ceza Çingiyanî, benzeri bir senaryonun 1960'larda da devreye sokulduğunu ve Kürdistan'da tanınmış, nüfuzlu aileleri, aşiretleri karşı karşıya getirerek olası bir Kürdistan devleti ve hükümeti kurma projesinin önünün alınmasının hedeflendiğine vurgu yaptı.

Mela Bextiyar'a karşı başlatılan sorgulamanın bu senaryonun bir parçası olduğuna dikkat çekerken, Mela Baxtiyar'ın da Talabani ailesinin bir mensubu olduğunu belirten Dr. Ceza Çingiyanî, asıl hedefin Kosret Resûl, Mehmûd Sengawî ve Hakim Qadir gibi şahsiyetlerin YNK'den uzaklaştırılmasına dönük olduğunu ifade etti.

Haber Ara