Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kudüs’teki Türk varlığını zayıflatmak için harekete geçtiler

Siyonist basın, Suudi Arabistan ile işgal devleti İsrail arasında, Kudüs’teki Türk varlığını zayıflatmak için gizli temaslar yürütüldüğünü yazdı. Siyonist basın, Suudi Arabistan, İsrail ve Ürdün'ün, Türkiye'nin İslamcı guruplar üzerindeki etkisini de azaltmak için anlaştığını da ileri sürdü.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-04 14:27:10

Kudüs’teki Türk varlığını zayıflatmak için harekete geçtiler

İşgal devleti İsrail Hume gazetesi, geçen Pazartesi günü, Suudi Arabistan ile İsrail arasında geçen gizli temasların varlığını ortaya koydu.

Bu temaslar, Kudüs'teki Türk varlığını zayıflatmak karşılığında, Tapınak Dağı'nı denetleyen İslami Vakıflar Konseyine Riyad temsilcilerini entegre etmeyi amaçlıyordu. 

Times of Israel web sitesinde ise, İsrailli ve Suudi yetkililerin Aralık 2019'da ABD'nin aracılık ettiği gizli görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Gazete, bu adımın Ürdün'de Türkiye'nin Filistin ilişkileri ve Doğu Kudüs ile ilgili ilişkiler üzerindeki etkisiyle ilgili korkuların artmasından sonra geldiğini iddia etti.

Ayrıca, isimsiz bir Suudi yetkili de, “bu hassas ve gizli temaslar, gizlilik kapsamında, Orta Doğu'da Beyaz Saray barış planını ilerletme temaslarının bir parçası olarak Suudi Arabistan, ABD ve İsrail'den az sayıda diplomat ve üst düzey güvenlik yetkilileri aracılığıyla gerçekleşti” dedi.

“TÜRKİYE'NİN ETKİSİNİ DURDURUN”

İsrail gazetesine göre, Ürdün Kralı II. Abdullah, geçen sene yapılan bir dizi protestodan sonra İslami Vakıflar Konseyi'nin yapısını değiştirme ve Aksa Camii avlusunun bir parçası olan Rahmet Kapısı'nı yeniden açma fikrini değiştirdi.

Şubat 2019'da Ürdün Krallığı Merkezi Vakıflar Komitesinin üye sayısını 11'den 18'e çıkarmaya karar verdi. Yedi üyenin tamamı El Fetih hareketi ve Filistin otoritesinin kıdemli üyelerinden seçildi.

İsrail gazetesi ayrıca; yeni seçilen delegelerin, Türk İslamcı gruplarının, Türkiye tarafından finanse edildiğini, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğrudan emriyle örgütler kurmasına izin verdiğini de iddia etti.

Bunun bir sonucu olarak, gazetenin haberine göre Türk ilerlemesini durdurmak için Suudilerin iletişim çabaları oldu. Ürdün, duruşunda esneklik gösterdi. Ürdün, İslami yaptırım ilişkileri ve sponsorluğu konusundaki konumuna zarar vermemek kaydıyla İsrail, ABD ve Suudi Arabistan'ı Vakıflar Dairesi'ne katmaya razı olacağı hususunda bilgilendirdi.

 Gazete ayrıca, ismini vermeyi reddeden Arap bir diplomattan alıntı yaparak, Ürdün Krallığı, ABD başkanı Donald Trump'ın planını destekleyene kadar, Suudi Arabistan'ı desteklemenin İsrail ve ABD'nin çıkarlarına olacağını söyledi.  

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara