Dolar

32,6012

Euro

34,7840

Altın

2.410,09

Bist

9.645,02

Koronavirüs önlemleri sismik gürültüyü azalttı: Dünya artık daha az sallanıyor

Belçika Kraliyet Gözlemevi'nin bildirdiğine göre koronavirüs önlemleri kapsamında büyük oranda kesintiye uğrayan insan faaliyetleri gezegen kabuğundaki titreşimi (sismik gürültü) üçte bir oranında azalttı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-03 17:34:26

Koronavirüs önlemleri sismik gürültüyü azalttı: Dünya artık daha az sallanıyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

Nature isimli sitede Elizabeth Gibney imzasıyla yer alan habere göre dünyanın hareketlerini inceleyen araştırmacılar, koronavirüs kapsamında alınan önlemlerin "sismik gürültüde" düşüşyaşanmasını sağladığını bildirdi.

Virüs nedeniyle neredeyse durma noktasına gelen ulaşım ağları ve insan faaliyetleri, gezegen kabuğunda yaşanan sallantıları/titreşimleri (sismik gürültü) düşürdü.

897

SİSMİK GÜRÜLTÜNÜN DÜŞMESİ NE GİBİ FAYDALAR SAĞLAYABİLİR?

Buna göre sismik gürültüdeki düşüş, dedektörlerin daha küçük depremleri tespit etmesi ve volkanik aktivite ile diğer sismik olayların takibini kolaylaştıran etkileri beraberinde getirebilir.

Mevcut düşüş, gözlemevinin ekipmanının hassasiyetini artırdı ve gürültü ile aynı yüksek frekans aralığındaki dalgaları algılama yeteneğini geliştirdi.

Brüksel'deki Belçika Kraliyet Gözlemevi'nden bir sismolog olan Thomas Lecocq'e göre bu derece bir düşüş genelde Noel'de yaşanıyordu.

"Tesisin yüzey sismometresi artık neredeyse 100 metrelik bir sondaj kuyusuna gömülmüş bir karşı dedektör kadar küçük depremlere ve taş ocağı patlamalarına karşı duyarlı" denilen haberde "Şimdi Belçika gerçekten sessizleşiyor" ifadesi kullandı.

Washington DC'deki Sismoloji Araştırma Enstitüsü'nde bir sismolog olan Andy Frassetto'ye göre insan faaliyetlerine verilen ara daha da uzarsa dünyanın dört bir yanındaki dedektörler, artçı deprem sarsıntılarının yerlerini tespit etmede normal zamankinden daha iyi olabilir.

İnsan kaynaklı gürültünün düşmesi, dedektörlerin benzer frekanslarda doğal dalgalara duyarlılığını artırıyor.

Sismik gürültüdeki düşüşü fark eden sadece Belçikalı sismologlar değil. Pasadena'daki California Teknoloji Enstitüsü'nde jeofizik yüksek lisans öğrencisi Celeste Labedz, Los Angeles'taki bir istasyon tarafından gürültüde düşüşün gerçekleştiğinin tespit edildiğine ilişkin tweet paylaşımında bulundu.

Ancak, New Mexico'daki Albuquerque'deki ABD Jeoloji Araştırması jeoloğu Emily Wolin, "Sismik izleme istasyonlarının tümü Brüksel'de gözlemlendiği kadar belirgin bir etki görmeyecek. Birçok istasyon, insan gürültüsünden kaçınmak için uzak bölgelerde veya derin sondajlarda bilerek tasarlanmıştır. Bunlar, kaydettikleri yüksek frekanslı gürültü seviyesinde daha küçük bir azalma görecek veya hiç değişiklik görmeyecek" ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ

Koronavirüs kapsamında büyük oranda durdurulan insan faaliyetleri arasında (14 Mart'tan itibaren) okulların, restoranların ve diğer halka açık alanların kapatılması, (18 Mart'tan itibaren) tüm zorunlu olmayan seyahatlerin yasaklanması yer alıyor.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1390942_1

Haber Ara