Dolar

32,5358

Euro

34,9272

Altın

2.439,83

Bist

9.716,77

KONUTDER üyeleri 2020 senesine umutlu başladı

Türkiye’deki markalı konutların önemli bir kısmını üreten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER)’ne bağlı 21 şirket, 2020 yılına umutlu girdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-12 09:32:24

KONUTDER üyeleri 2020 senesine umutlu başladı

Bugüne kadar 300 bin civarında konutun inşasına imza atan KONUTDER üyesi firmalar, Türkiye ekonomisine yılda yaklaşık 3 milyar dolarlık bir katma değer oluşturulmasına vesile oluyor. 50 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam imkânı sağlayan dernek üyesi şirketlerden bazılarının 2020 planları ise şöyle:

Stokların erimesi üretimi tetikleyecek

2019'un ikinci yarısından itibaren ekonomide yaşanan pozitif gelişmelerin etkisiyle sektörün yılı yaraları sarmış bir şekilde kapattığını dile getiren KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, 2020 yılına çok daha pozitif girildiğine dikkat çekerek şu mesajları verdi:

-2019 sektör için zor bir yıl oldu. İnsanlar beklemeye geçtiler. Yavaş yavaş alınan tedbirlerin etkisi devreye girdikçe rahatladık, ekonomi yönetimimizin aldığı kararlar çerçevesinde özellikle de yaz ayları, temmuz ve ağustostan itibaren, ciddi anlamda rahatlama başladı. Birde bu dönemde kamu bankalarımızın erken bir konut kredi faiz indirimi uygulamaya başlaması sektörü heyecanlandırdı. Sektör biraz rahatladı. Sektör güvenini toparladı. Olumlu gelişmeler yavaş yavaş rakamlara da yansımaya başladı. Zorlandığımız dönemleri geride bıraktık ve son 4 -5 ayda ciddi bir toparlanma yaşandı. 2019'u sonunu yaraları sarmış olarak kapattık.

-2020, hem sektör olarak hem de ekonomik büyüme açısından toparlanma yılı olacak. Başlanan işler devam ediyor. Yeni yılda bir miktar daha yeni projeler başlasa da biraz daha temkinli bir hızda ilerleyecektir. Bu da sağlıklı bir büyüme sürecine geçiş sağlayacak. Stoklar yavaş yavaş eriyor. 2020'nin ortasında stokun eridiği net bir şekilde hissedilmiş olacak. Güçlü siyasi idareye, Türkiye ekonomisinin derinliğine güveniyoruz.

Yeni yapılacak evler daha pahalı olacak

-Son iki yılda konut piyasasında bir stok oluşmuştu. Ruhsatlar alınıyor inşaatlar yapılıyor. Konut stoklarında bir fazlalık oluşmuştu ve bu fazlalık konut fiyatlarının düşmesine sebebiyet verdi. Firmalar kampanyalar ve indirimler yaptı. Satışlarda sıkıntı yaşanınca dolasıyla yeni ruhsat ve yeni inşaat başlangıçlarında da büyük bir düşüş oldu. Verilere baktığımızda 2019 yılında yeni inşaatlar azaldı. Tüm Türkiye'de sadece 100 binin üzerinde konut ruhsatı alındı. Bu rakam 2018'de 360 bin, 2017'de ise 680 bindi. Yeni inşaat sayısı az olduğundan şu anda eldeki konutlar kıymetli hale gelecek. Kredi vade farklarının düşmesiyle konut çok alınabilir hale geldi. Bu talep stokları eriteceğinden üretimi tetikleyecektir. Ancak yeni üretilen konutların fiyatları yüzde 35 daha fazla olacak. Stoklar azaldıkça fiyatlar artacak. Bu nedenle vatandaşlar, son kampanyaları iyi değerlendirmeliler.

Sur Yapı'nın altın yılı

-Sur Yapı olarak sektörde her zaman öncü olmaya gayret ettik. Özel sektörün en geniş portföye sahip firması olarak İstanbul'daki 14 projemiz ve Antalya'daki mega şehir projemizde bir yandan inşaatlar devam ederken diğer yandan da satışlarımızı artına çalışmalarımızı başarıyla sürdürdük. Türkiye'de bir ilke imza atarak sadece taksitle ödemeli yeni bir kampanya başlattık. Tüm Sur Yapı projelerinde geçerli olan kampanya peşinatsız, ara ödemesiz, 0.69 vade oranıyla ve 3 bin liradan başlayan sabit taksitlerle ev alma fırsatı sunuyoruz. Ayrıca yurtdışında da tanıtım faaliyetlerimiz oldu. Avrupa'daki Türklerle yüz yüze iletişim kurduk. Yurtdışına özel kampanyalar daha rahat organize edebilmek için ilk adres olarak Köln'ü seçtik. Başlattığımız kampanyayla Avrupa'da yaşayan Türkler, peşinatsız, ara ödemesiz, 2 bin 300 liradan başlayan sabit taksitlerle sadece taksit ödeyerek İstanbul ve Antalya'daki 12 projemizden konut alabiliyor. Antalya projesinden sonra yurtdışında ulaştığımız ülke sayısı artıyor. Tam 29 ülkeye konut sattık ve bu sayı giderek artıyor.

Haber Ara