Dolar

32,4951

Euro

34,9419

Altın

2.430,00

Bist

9.789,54

Kıbrıs'ın bilinmeyen yüzü ilklerin adası Kıbrıs

Hak ettiği değeri görmeyen yanı başımızdaki gizli hazine; Kıbrıs.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-10 11:41:42

Kıbrıs'ın bilinmeyen yüzü ilklerin adası Kıbrıs

Akdeniz'deki en büyük ve en kalabalık üçüncü ada olan Kıbrıs, İstanbul'dan aldığınız uçak bileti ile yalnızca 1.5 saat uzaklıkta. Ada ülkesi kuzey ve güney olarak iki kısma ayrılmış durumda. Kuzey kısmına "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti", güney kısmına "Bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti" veya "Kıbrıs Rum Kesimi" deniyor. Türk vatandaşları Kuzey Kıbrıs Rum Kesimi'ne girişlerde vize uygulamasından muaf tutuluyorlar. Yani pasaportunuz ile kolayca giriş yapabiliyorsunuz. Bunun için sadece bir Kıbrıs uçak bileti almanız yeterlidir.

Kıbrıs yılın 300 günü güneşli havası ile özellikle yazın deniz ve kumsalın ilk akla gelen adreslerinden. Dört mevsim ılıman olan hava koşulları yılın her ayında adayı gezip görmek,tanımak için birebir. Lefkoşa, Girne ve Magosa'da gezilip görülecek yerlere geçmeden önce Kıbrıs'a dair az bilinen gerçeklerle tanışalım.

• Yunan Mitolojisi GüzellikTanrıçası Afrodit'in Baf şehrindeki plajdan yeryüzüne çıktığına inanılır.

• Dünyanın en eski su kuyuları Kıbrıs'ta bulunmaktadır.

• 1947 yılında listeye giren Yeşilırmak'taki dev asma rekorlar kitabındaki yerini almıştır.

• Baf'da bulunan Hıristiyan mezarlıkların girişindeki bir dilek ağacı bulunmaktadır. Bu ağaç mendil kurdelelerle süslenmiştir. Çocuk sahibi olamayan kadınların özellikle dileklerinin gerçekleşeceğine ve ailesinden uzağa gitmek zorunda kalan insanların sağ salim sevdiklerine geri döneceklerine inanılıyor.

• Yaklaşık 9500 yıl öncesine ait olduğu düşünülen en eski evcil hayvan kedisinin kalıntıları, efendisine gömülmüş olarak Kıbrıs'ta bulunmuştur.

• Suç oranının çok düşük olması sebebiyle ada dünyanın en güvenli yerleri arasındadır.

• Adalılar Türkçe, İngilizce ve Yunanca olmak üzere 3 dil konuşurlar. Ada ‘da yaşam çok kültürlü, çok dilli ve çok dinlidir.

• Adada 20 nadir bulunan Orkide çeşidi ve 372 göçmen kuş türü görülebilir.

Gelelim görmeden dönmemeniz gereken yerlere;

Mavi Köşk: KKTC'de Beşparmak dağlarında sizi gizemli bir köşk bekliyor. Girne'den Güzelyurt'a giderken ormanın içine saklanmış olan Mavi Köşk. Askeri koruma bölgesinin içinde olan köşkegüvenlik kontrollerinin ardından ulaşmak mümkün. Köşk İtalyan asıllı ünlü Rum silah kaçakçısı Byron Pavlides tarafından yaptırılmış. Bir yamaca inşa edilen köşk bulunduğu konum sebebiyle ormanlık alanın içine gömülmüştür ve hiçbir yerden görünmemektedir. Kıbrıs'ın ünlü din ve siyaset adamı Başpiskopos Makarios'un da avukatlığını yapan Byron Pavlides, köşkün içerisinden açtırdığı bir kilometrelik tünelle Kıbrıs Barış Harekatının başlamasından hemen önce kaçmış ve tünel sistemini de imha etmiştir. İki katlı ve 13 odalı köşkün bahçesindeki havuzun başında 13 fıskiye bulunmakta, köşkün krokisinin 13 rakamına benzediği söylentiler arasında. .Köşkün ikinci katındaki süt havuzu, güvenlik konusunda aşırı hassas olan Pavlides'in günah çıkarma köşesinde yedi ayrı noktayı gösteren aynası, yatak odasındaki gizli geçit ve bukalemun derisinden masa görülmeye değer…Eğer olur da Mavi Köşk'ü gezerseniz Meryem Ana tablosuna özellikle dikkat etmenizi öneririz. Odanın neresinden bakarsanız bakın bakışlarının sizi izlediğini göreceksiniz. Köşkün bahçesindeki dilek ağacı kaçırılmaması gereken ayrıntılardan.

Koruçam Köyü: Kıbrıs'ta Rumlar ve Türklerden başka bir de Arap kökenli Katolik Hıristiyan bir halk olan Maronitler var. Koruçam köyüne yerleşen bu halk, kendi geleneklerini sürdürmekte. Köydeki kilise ihtişamlı yapısıyla görülmeye değer. Girne Kalesi ve Batık Gemi Limanı: Girne Limanı'nın en güzel görüldüğü nokta Girne Kalesi. 7. Yüzyılda yapılmış olan kalede dünyanın en eski batık gemisinin kalıntıları sergileniyor. 2300 yıl önce batmış olan geminin dört mürettebatı olduğu, rotasının ise bilinmediği aktarılmaktadır. Geminin içinden çıkan onbinlerce parça, 400 adet amfora, mürettebata ait onlarca araç gereç, yaşayan tarih için büyük bir hazine değerindedir. Bellapais Manastırı: Gotik mimarinin enfes örneklerinden biri olan manastır Girne'ye 5 km uzaklıkta.Girne'nin en güzel fotoğraflarını buradan çekebilirsiniz. Bellapais'e geldiğinizde sizi karşılayan küçük köy ise masallardan fırlamış kadar güzel.İngiliz yazar Lawrence Durrell'in Acı Limonlar kitabını kaleme aldığı köy, özellikle İngiltere'den gelen misafirler için ayrı bir öneme sahip. St. Hillerion Manastırı: 10. yüzyılda yapılmış olan kale 3 ayrı bölümden oluşuyor. 480 basamakla ulaşılan kalenin tepesindeki kraliçe penceresinden baktığınızda dileklerinizin gerçekleşeceğine dair bir rivayet var. St. Sophia Katedrali ya da Selimiye Camii Lefkoşa cumbalı evleri dar sokakları ile masalsı bir havaya sahip. Dünyanın tek bölünmüş başkenti olan şehir gotik mimarinin birçok güzel örneğini içinde barındırıyor.Lüzinyanlar tarafından 13.yy'da inşa edilen St. Sophia Katedrali, Osmanlıların Kıbrıs'ı fethinin ardından camiye çevrilmiş adı Selimiye Camii olmuştur. Bu görkemli yapıyı görmeden ve Büyük Han'ın avlusunda biraz dinlenmeden dönmeyin! St. Nicholas Katedrali, Othello ve Leonardo Da Vinci Lefkoşa'dan Gazi Magosa'ya vardığınızda Romalılardan, Araplara, İngilizlerden Türklere bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bu şehre hayran kalacaksınız.. Lüzinyanlar döneminde yapılmış olan St. Nicholas Katedrali'nin, tüm Akdeniz dünyasının en güzel Gotik yapısı olduğu belirtiliyor.Taç giyme törenleri yapılan bu katedral 1571 yılından sonra cami olarak hizmet vermektedir. Şehrin surlarını Leonardo Da Vinci'nin tasarladığı ve Shakespeare'in ünlü tragedyası Othello'nun ise bu şehirde geçtiği söylentiler arasındadır. Bunca hikayeyi barındıran Kuzey Kıbrıs'ın bol neon ışıklı gecelerinin yerine gizemli hikayelerinin peşine düşmek farklı bir tatil arayışında olanlar için ayrı bir keyif olacaktır. Kıbrıs uçak bileti fiyatları yılın her döneminde farklılıklar göstermektedir.

Bu nedenle https://www.turna.com/kampanyalar sayfası üzerinden kampanyaları takip etmenizde fayda olduğunu da belirtmek isteriz..

Haber Ara