Dolar

32,5913

Euro

34,8085

Altın

2.496,76

Bist

9.456,53

Kalın: Ekonomik tehdit konuları geride kaldı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Kabine Toplantısı gündemine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'yi tehdit eden tweetine ilişkin, 'Bu tepki çeken tweete gereken cevabı verdik. Cumhurbaşkanımız, Sayın Trump ile konuştu. Erdoğan-Trump görüşmesinde tatlıya bağlandı. Ekonomik tehdit konuları geride kaldı. Bunu geride bıraktığımızı düşünüyoruz.' ifadelerini kullandı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-15 18:34:49

Kalın: Ekonomik tehdit konuları geride kaldı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kabine Toplantısı gündemine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'yi tehdit eden tweetine ilişkin, "Bu tepki çeken tweete gereken cevabı verdik. Cumhurbaşkanımız, Sayın Trump ile konuştu. Erdoğan-Trump görüşmesinde tatlıya bağlandı. Ekonomik tehdit konuları geride kaldı. Bunu geride bıraktığımızı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kalın'ın açıklamarından önemli başlıklar:

ABD'NİN SURİYE'DEN ÇEKİLMESİ

Kabine toplantısında etraflıca ele aldık. Adım atarken milli çıkarlarla karar verilir. Türkiye yumuşak ve sert gücün, siyasetin ve diplomasinin bütün imkanlarını kullanarak hem sahada hem de masada olmaya devam edecek.

Terörle mücadele ve Türkiye'yi hedef alan terör örgütleriyle mücadele her satıhta devam edecek.

ERDOĞAN RUSYA'YA GİDECEK

Önümüzdeki hafta 23 Ocak çarşamba günü Sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya'ya yönelik ziyareti olacak. Günübirlik bir ziyaretimiz olacak. Burada hem Suriye konusunu hem de ikili konular ele alınacak.

RUSYA'NIN REJİMİ İDLİB KONUSUNDA UYARMASI GEREKİR

İdlib'deki amacımız başta ne ise bugün de odur. Oraya sıkışmış insanların can ve mal güvenliğini korumaktır. Burada Rus tarafının da rejimi bu konu hakkında uyarması ve kontrol altında tutması gerekmektedir. Bizim 12 tane askeri gözlem noktasında bulunan askerlerimiz bu güvenliği sağlamak amacında oradalar.

AMERİKALILAR'A BİR KAĞIT VERDİK

Bu 5 madde ana başlıklarıyla ABD'nin buradan çekilmeyi teyid eden bir metindir. DEAŞ'la mücadele devam edecektir. Koalisyonun bir parçası olarak hava sahasında olacağını teyid eden bir kağıt. Biz de kendi kağıdımızı verdik. Çekilme kararı çerçevesinde terör örgütlerine buna DEAŞ, PYD/YPG-PKK'ya alan verilmemesinin altını çizdik. Ayrıca verilen silahların toplanması, askeri üslerin dağıtılması ya da Türkiye'ye devredilmesi konularını biz de ifade ettik. Bununla ilgili müzakereler devam ediyor. Bir kısmı kamuoyuna yansıdı.

ABD'NİN PYD/YPG UNSURLARIYLA ARTIK İLİŞKİSİNİ KESME ZAMANI GELMİŞTİR

ABD'nin artık kendileri için maliyet haline gelen PYD/YPG unsurlarıyla artık ilişkisini kesme zamanı gelmiştir. Bunu Suriye'nin toprak bütünlüğü içerisinde biz yapabiliriz. Burada aradan terör örgütünü çıkartmamız halinde bu planı çok daha kolay, yerel aktörleri de devreye sokarak yapabiliriz. Bu konudaki görüşmelerimiz devam edecek.

TRUMP'IN AÇIKLAMALARI

Bu tepki çeken tweete gereken cevabı verdik. Cumhurbaşkanımız, Sayın Trump ile konuştu. Erdoğan-Trump görüşmesinde tatlıya bağlandı. Ekonomik tehdit konuları geride kaldı. Bunu geride bıraktığımızı düşünüyoruz.

Dolayısıyla bunu geride bıraktığımızı düşünüyoruz. Görüş ayrılıkları belli konularda olabilir. PYD/YPG tutumunu kabul etmeyeceğiz. Kendileri de bunu görecekler.

Bu pozitif gündemle çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

TÜRKİYE'DEN ABD'YE PATRIOT ŞARTI

S-400 alımı ile patriot füzelerinin alınması arasında hiçbir illiyet ilişkisi, korelasyon, şartlı ilişkisi sözkonusu değildir bizim açımızdan. Türkiye milli güvenlik çerçevesinde, istediği ülkeden istediği askeri teknolojiyi alabilir. Patriotlarla ilgili teklif geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı kongreye bu satışın yapılmasına dair olumlu görüşü iletti. Gelen teklif bizim ihtiyaçlarımızı, taleplerimizi ne kadar karşılıyor, bunun müzakeresi yapılıyor. Birincisi fiyat, ikincisi teslim tarihi, üçüncüsü de teknoloji transferi ve ortak üretim. Biz bu kriterlerle S-400'lerde anlaştık.

3500 EK GÖSTERGEYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

İmamlar, öğretmenler, hemşireler ve polisler, dört ana kategoride 3500 ek göstergeye çıkartılmasıyla ilgili çalışma devam ediyor. Tek bir paket halinde geçirilmesi planlanıyor. Gündemden çıkarma ya da unutma sözkonusu değil. Çalışma tamamlandığında sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği bu söz kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Haber Ara