Dolar

32,5674

Euro

34,7596

Altın

2.492,38

Bist

9.524,59

Kadın Doğum Uzmanı kimdir? Görevleri nelerdir?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, kadın hastalıkları, menopoz, gebelik, doğum, kısırlık gibi alanlarda hizmet veren doktorlardır.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-29 16:18:47

Kadın Doğum Uzmanı kimdir? Görevleri nelerdir?

Halk arasında kadın doğumcu ya da kadın doğum doktoru olarak da adlandırılan kadın hastalıkları ve doğum uzmanları operatör doktorlardır. Üniversitelerin tıp fakültelerinde eğitim alan bu uzman doktorlar oldukça geniş kapsamlı bir eğitim programından başarıyla geçen isimlerdir.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı şu alanlarda eğitim alır:

Normal doğum ve sezaryen İnfertilite tanısı, nedenleri ve tedavisi Tüp bebek uygulamaları Ameliyatlar Laparoskopi Ultrasonografi Jinekoloji hastalıkları ve tedavisi Kadın hastalıkları ile ilgili kanserler ve tedavisi Gebeliğe hazırlık Hamilelik Dış gebelik Gebelikte bebeğin gelişiminin takibi Menopoz Kürtaj Doğum kontrol metotları Histereskopi Adet düzensizliği Organ sarkması İdrar kaçırma Genital estetik ameliyatlar

Kadın Doğum Doktoruna Ne Sıklıkla Gidilmeli?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına 18 yaşını dolduran sonra ya da aktif bir cinsel yaşantısı olan tüm kadınların yılda 1 defa muayene olmak için gitmesi gerekiyor. Bu sayede onlarca farklı hastalığa dair erken tanı konması ve zaman kaybedilmeden, hastalık ilerlemeden tedaviye başlanması mümkün olabilir. Kontrol muayeneleri esnasında üreme organlarının durumu da doktor tarafından incelenir. Olası bir probleme neden olabilecek tüm değişimler gözlemlenir ve çeşitli hastalıklar, sağlık sorunları meydana gelmeden önlenmesi mümkün hale gelebilir.

Aynı zamanda hastaların doktorları ile görüşmeleri, çeşitli konularda endişelerini giderebilmeleri açısından da önem taşıyor. Bununla birlikte adet dönemi düzensizliği yaşayan kadınların da derhal kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Bunun için 18 yaşını doldurmak ya da aktif bir cinsel hayatın olmasını beklememek gerekiyor. Doktorunuzun herhangi bir hastalığa dair şüphe duyması durumunda yeniden muayene için gelmenizi isteyebilir. Doktorunuzun belirttiği süreyi geçirmeden kontrollere gitmelisiniz.

Kadın Doğum Uzmanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı seçerken bazı unsurları göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu sayede tüm muayene ve tedaviler sizin için çok daha konforlu bir süreç eşliğinde gerçekleşir. Tercih yaparken dikkat etmeniz gereken unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

Rahatlık…

Öncelikle doktorunuzun yanında kendinizi rahat hissetmelisiniz. Söz konusu kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olunca rahat hissetme çok daha fazla önem taşıyor. Kendinizi huzursuz hissetmeniz muayeneler ya da tetkikler sırasında strese girmenize neden olabilir.

İletişim…

Doktorunuz ile çok iyi bir iletişim kurabiliyor olmalısınız. Endişelerinize dair tüm sorularınızı çekinmeden doktorunuza yöneltebilmelisiniz. Ayrıca doktorunuzun size verdiği yanıtlar da tatmin edici ve sizi aydınlatıcı nitelikte olmalıdır. Doktorunuz ile iyi bir iletişim içerisinde olmanız en önemli unsurlardan biri!

Deneyim…

Tecrübe sahibi olan doktorları seçmeniz sizi de rahatlatır. Deneyim sahibi olan doktorlar alternatif tedavi yöntemleri gibi konularda da tecrübeli olduklarından daha kısa zamanda tanı koyabilir. Bu nedenle rotanızı deneyimli hekimlere çevirmenizde fayda var.

Ulaşım…

Elbette ulaşım da önem taşıyor. Muayene ve tetkikler için doktorunuzun görev yaptığı kliniğe kolaylıkla ulaşabiliyor olmalısınız. Aynı zamanda randevu talep ettiğinizde de makul bir süre sonrasına randevu alabiliyor olmalısınız. Örneğin acil bir durum geliştiğinde sonraki gün muayene olabilecek şekilde bir hizmet sunan doktorları tercih etmenizde fayda var. Size 1 hafta sonrası için randevu veren bir doktor acil durumlarda sıkıntı yaşamanıza neden olabilir.

Günceli takip…

Doktorunuzun güncel tedavi teknikleri ya da tetkik yöntemleri gibi konularda da bilgi sahibi olması lazım! Günceli takip eden bir doktor seçimi yapmanız çok daha doğru olur.

Bu bilgileri veren Opr. Dr. Esra Çabuk Cömert'in blogunu https://www.esracabukcomert.com/blog/ adresinden inceleyebilirsiniz.

Haber Ara