Dolar

32,5699

Euro

34,9505

Altın

2.427,08

Bist

9.722,09

Jül Sezar kimdir ?

Romalı asker ve politik lider Jül Sezar... Jül Sezar kimdir? İşte Jül Sezar'ın biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-16 00:22:38

Jül Sezar kimdir ?

Jül Sezar kimdir? 

Jül Sezar, MÖ 102 yılında Roma'da dünyaya gözlerini açtı. Annesi Aurelia Cotta, babası Gaius Julius'dır. Büyük bir devlet adamı olan Jül Sezar aynı zamanda oldukça ünlü bir yazardır.
Sezar politik davranışlarında çoğunlukla halk tarafını tutmuş, Romalı asillerin halk üzerinde baskılarını kaldırmaya çalışmıştır. Sezar, MÖ. 83 senesinde Marius taraftarlarından 1. Cornelius Cinna'nın kızı Cornelia ile evlendi. Bununla birlikte onun,Marius partisine yaklaşmasına, Sulla ve Mariusçular arasındaki çekişmeye katılmasına yol açtı. Sezar, Roma'dan çıkmaya zorlandı ve ancak Sulla'nın (MÖ. 78) ölümünün ardından Roma'ya geri dönebildi.

Rodos'a gemiyle giderken Ege Denizi'nde korsanlar tarafından ele geçirildi. Korsanlar Sezar'ı Antalya'ya götürmüş ve yirmi talent fidye istemişlerdi. Sezar kızmış, “Hayvanlar, ben yirmi talentlik bir esir miyim? Yakaladığınıza iyi bakın, size elli talent getirteceğim ve elinizden kurtulduğumda göreceksiniz, hepinizi astıracağım!” diye bağırmıştı. Antalya‘dan Roma'daki ailesine bir mektup göndermiş, para gelinciye kadar korsanların yanında vakit geçirmişti.

Sezar verdiği sözü tuttu. Otuz sekiz günlük tutsaklıktan sonra istenilen fidye gelince özgürlüğüne kavuştu. Sonrasında Milet‘e giderek burada birkaç gemi tedarik etti. Kendini esir alan korsanları Antalya açıklarında yakaladı ve onları zincire vurup Bergama'ya getirdi. Asya Valisinin düşüncesi korsanları köle pazarında satmaktı fakat Sezar'ın düşüncesi çok daha farklıydı. Valinin emrini beklemeden bütün korsanları çarmıha gerdi.

Sezar MÖ. 68 senesinde, Cornelia'nın ölümü üzerine yüksek bir hayat seviyesi ve geniş bir çevresi olan Pompeia isimli genç bir kadınla dünya evine girdi. MÖ 66 senesinde konsüllükten önce gelen bir rütbe olan praetorluğa yükseldi. Bu sırada, Batı Hispania'daki ayaklanmayı bastırarak elde ettiği ganimetler ile borçlarını ödedi. Kendini konsüllüğe seçtirmek için Roma'ya gitti. MÖ 59 senesinde, muhafazakar Marcus Bibulus ile birlikte konsül seçildi. Aynı sene, Pompeius ve Crassus ile anlaşarak Birinci Triumvirlik'i kurdu.

Jül Sezar sözleri

Barış istiyorsanız savaşa hazır olun.
Geldim, gördüm, yendim.
Zar atılmıştır.
Roma'da ikinci adam olmaktansa, bir köyde birinci adam olmayı tercih ederim...
Sen de mi Brutus? Öyleyse yıkıl Sezar...
En büyük düşman en son bakacağın yere saklanır.
İhaneti severim ama hainden nefret ederim.
Ok yaydan çıktı

Haber Ara