Dolar

32,5825

Euro

34,7736

Altın

2.509,60

Bist

9.693,46

İtalya Dışişleri Bakanı yarın Libya'ya gidiyor

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'nun Salı günü Libya'ya giderek, meşru hükümet merkezi olan Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) yetkilileriyle görüşecek.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-16 19:46:54

İtalya Dışişleri Bakanı yarın Libya'ya gidiyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

İtalyan haber ajansı "Nova", İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'nun Salı günü Trablus'a gideceğini duyurdu.

The Libya Observer'in aktardığına göre Nova Haber Ajansı, İtalyan Bakan'ın "Rusya ve Türkiye'nin Libya dosyasında artan etkisi" nedeniyle Libya'ya gitme kararı aldığını belirtti.

Ayrıca "ortak bir Avrupa pozisyonu oluşturmanın hedeflendiği" de belirtildi.

Ziyaret, 5 Eylül 2018'de göreve başlayan Bakan Di Maio'nun ilk Libya ziyareti olacak.

LİBYA'DA DURUM

Eski bir İtalyan sömürgesi olan Libya, bu günlerde hararetli günler yaşıyor. Kaddafi'nin eski subaylarından ve hayatının bir bölümünü ABD'de CIA ile yakın ilişki içerisinde geçiren Halife Hafter, 2018 yılının Nisan ayında başlattığı Trablus saldırılarını son iki ayda tekrar başlattı. 12 Aralık'taysa Trablus'a doğrudan saldırı başlattığını duyurdu.

BM destekli ve uluslararası güçler düşünüldüğünde yalnızca Türkiye tarafından desteklenen sivil ve meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Hafter'e karşı "Burkan el-Gadab" operasyonu yürütüyor. Trablus'a 12 Aralık'ta başlattığı "Belirleyici Savaş" saldırısında da şu ana kadar Hafter güçleri üstünlük sağlamış değil. Libya'da bazı kabileler ve şehirlerden seferberlik açıklaması gelirken, Türkiye'de de Libya'da asker gönderip göndermeme üzerine bir tartışma yaşanıyor.

Libya'daki UMH ve Türkiye arasında son günlerde deniz sahanlığını belirleyen bir mutabakat da yapılmış, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır ve İsrail'de büyük rahatsızlık yaşanmıştı. Bu ülkelerden bazıları hali hazırda Halife Hafter'e destek verirken, Yunanistan da Libya-Türkiye anlaşması sonrasında Hafter'e yakın isimlerden birini Atina'ya çağırmıştı.

Libya'da İtalya'nın da gündeminde olan Türk etkisinin yanında ciddi bir Rus etkisi de bulunuyor. Bunun sebebiyse Rusya'nın Hafter'e desteği ve Hafter cephesinde savaşın binlerce Rus paralı askeri. Öte yandan Hafter'e ekonomik açıdan destek veren en büyük gücün Birleşik Arap Emirlikleri olduğu da biliniyor. UMH'nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Sudan'daki Cancavid milislerinin de Hafter saflarında savaştığını söylemişti. Sudan her ne kadar Libya'daki askerlerini çekeceğini söylese de henüz bir adım atmış değil.

Haber Ara