Dolar

32,5976

Euro

34,7500

Altın

2.497,65

Bist

9.524,59

İsrailli milletvekilleri: İki devletli çözüme destek vermek BDS'den daha tehlikeli

İsrailli aşırı sağcı 21 milletvekilli ABD Kongresi'ne yazdıkları mektupta, Kongre'nin iki devletli çözüme destek vermemesi gerektiğini bunun BDS Hareketi'nden daha tehlikeli olduğunu söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-14 11:40:23

İsrailli milletvekilleri: İki devletli çözüme destek vermek BDS'den daha tehlikeli

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD Kongresi'nde geçtiğimiz ay BDS Hareketi aleyhine bir kınama kararı yayınlandı. 25 Temmuz'da alınan karara 398 Temsilciler Meclisi Üyesi, ‘Evet' derken, 17 üye ‘Hayır' oyu kullandı. Hayır diyen 17 üyenin 16'sı Demokrat Parti'dendi.

2005 yılında, 170 Filistinli sivil toplum örgütü tarafından başlatılan BDS hareketi, İsrail'in Filistin topraklarının işgaline son vermesi, Filistinli vatandaşlara eşit haklar sağlaması ve Filistinli mültecilerin dönüşüne izin vermesi için uluslararası baskı oluşturmaya çalışıyor.

The New Arab'ın haberine göre Pazartesi günü (12 Haziran) 17 İsrailli milletvekili ABD Kongresi'ne bir mektup ulaştırdı. Mektupta kınama kararından ötürü teşekkür edildi. 17 vekil, Başbakan Netanyahu'nun Likud Partisi'ndendi.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM BDS'DEN DAHA TEHLİKELİ"

Ayrıca mektupta Kongre'nin iki devletli çözüme destek vermemesine yönelik çağrı yapıldı. Çağrıda "İki devletli çözüm BDS'den daha tehlikeli. Bölgede ek bir Filistin devleti kurulması İsrail ve ABD güvenliği için tehlikeli. Böyle bir devlet şüphesiz, barışa mesafe koyacak ve Ortadoğu'daki istikrarı zayıflatacak işlevsiz bir terörist devlet olacaktır" denildi.

İSRAİL LOBİSİ UYARILDI

Mektupta ayrıca ABD'de etkin olan ve iki devletli çözümü destekleyen İsrail yanlısı lobi kurruluşu Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC) da eleştirildi.

Habere göre mektubun destekçileri arasında yerleşimleri savunan Batı Şeria'daki Samaria Bölgesel Konseyi Başkanı Yossi Dagan da bulunuyor. Likud Partisi içerisinde etkin bir figür olan Dagan, Kudüs Post'a verdiği röportajda "Ne yazık ki AIPAC, iki devletli çözümü destekliyor ve Amerikalı politikacılara, bu çözümü İsrail yönetimi destekliyormuş gibi tanıtıyorlar. Bu doğru değil. Bu Trump yönetiminin politikası da değil" dedi.

Mektuba imza atan isimler arasında İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Eli Ben-Dahan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely ve Knesset Dışişleri ve Savunma Komitesi Başkanı Avi Dichter de yer aldı.

Haber Ara