Dolar

32,4827

Euro

34,8964

Altın

2.438,03

Bist

9.716,95

İsrail tarafından tutuklanan son gazeteci Dar Ali

'Şiddeti körükleme' iddiasıyla, İsrail güçleri tarafından gözaltına alınan gazeteci Dar Ali tutuklandı. Dar Ali son iki haftada İsrail güçleri tarafından tutuklanan yedinci gazeteci oldu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-08-16 15:00:58

İsrail tarafından tutuklanan son gazeteci Dar Ali

The Times of Israel'in haberine göre Palestine TV'nin muhabiri olan Dar Ali, İsrail askerlerini Filistinli bir mahkumun Ramallah yakınlarındaki Al- Amari mülteci kampındaki evini haritayla tespit edip yıkarken görüntüledi. Gazeteye göre bu İsrail askerlerinin evi yıkmadan önce gerçekleştirdikleri rutin bir eylemdi.

FACEBOOKTAN CANLI YAYIN YAPTI

Gazeteci Facebook sayfasından canlı yayın olarak da haritalama eylemini yayınladı. Aynı günün sonunda Dar Ali, İsrail güçleri tarafından yine Ramallah yakınındaki Burham'daki evinde tutuklandı. The Times of Israel'in isim vermeyen İsrailli askeri bir yetkiliye dayandırdığına göre gazeteci rejim güçleri “operasyon halindeyken” onlara karşı “şiddeti körükleme” ile suçlanıyor.

Bununla birlikte gazete, Dar Ali'nin yayınlanan iki videosunun da rejim güçlerine karşı özellikle şiddeti körükleyici bir içerik taşımadığını belirtti.

İsrailli bir sözcü ise gazetecinin bu videoları “sistematik” olarak paylaştığını öne sürdü.

DAR ALİ SON İKİ HAFTADA TUTUKLANAN YEDİNCİ GAZETECİ

Dar Ali son iki haftada İsrail güçleri tarafından tutuklanan yedinci gazeteci oldu.

Tel Aviv rejimi Filistinli gazeteciler üzerinde baskıyı Temmuz ayından bu yana artırırken bağımsız yahut al-Quds Tv'ye çalışanlar da tutuklananlar arasında yer aldı.

Bazı gazeteciler bir hafta sorgulamadan sonra serbest kalırken diğerleri hala hapiste tutuluyor.

Wafa Haber Ajansı'na göre son haftalarda hapishaneden salıverilen gazeteciler askeri yetkililerin “çalışmalarının çetelesini tuttuklarını” ve sorgulamalarda onları hapsetmek için kendilerine karşı kullandıklarını ifade etti. Daha önce kullandıkları ne kelime varsa “şiddete kışkırtıcılık” olarak tanımlanıp aleyhlerinde kullanılabilecekti.

5 YILDAN 10 YILA KADAR HAPİS CEZALARI ÖNGÖRÜLÜYOR

Son aylarda çeşitli zamanlarda İsrail askerleri Filistinlileri zalimce öldürürken ve onlara karşı çeşitli suçlar işlerken görüntülendi. Videolar dünya çapında haber manşetlerine otururken işgal rejimine sert eleştiriler yükselmeye başladı.

Tel Aviv bu nedenle İsrail askerlerinin suç teşkil eden fiillerini örtbas etmek için medyaya sansür uygulamaya çalışıyor. Bu nedenle İsrail askerilerinin askeri faaliyetleri sırasında filme alınmasını suç sayan bir yasa tasarısı Haziran ortasında çıkarılmıştı. Beş yıldan on yıla varan hapis cezaalrı getiren tasarı ise geniş çapta medya özgürlüğüne saldırı olarak değerlendirildi. Kanunlaşması içinse çok sayıda parlamento oylamasını gerektiriyor.

Haber Ara