Dolar

32,5861

Euro

34,7932

Altın

2.508,99

Bist

9.693,46

İsrail kanalı 13: Birçok Arap ülkesi, 'Yüzyılın Anlaşması’na destek sözü verdi

İsrail Kanalı 13’ün siyasi muhabiri Barak Ravid, ABD Başkanı Trump tarafından hazırlatılan ve önümüzdeki saatlerde açıklanması beklenilen ‘Yüzyılın Anlaşması’na, çok sayıda Arap ülkesinin destek vereceğini açıkladığını belirtti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-28 10:27:40

İsrail kanalı 13: Birçok Arap ülkesi, 'Yüzyılın Anlaşması’na destek sözü verdi

İşgal devleti İsrail Kanalı 13'ün siyasi muhabiri Barak Ravid, ABD Başkanı Trump tarafından hazırlatılan  ve önümüzdeki saatlerde açıklanması beklenilen  ‘Yüzyılın Anlaşması'na, çok sayıda Arap ülkesinin destek vereceğini açıkladığını belirtti.

Muhabir Ravid, ismini açıklamayan bir üst düzey Arap yetkilinin, anlaşmanın İsrail'in Batı Şeria'da derhal ilhak yapmasına izini verirse, anlaşmayı görmezden geleceklerini söylediğini aktardı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve Umman'ın Amerikan anlaşmasına karşı çıkmalarının beklenmediğini belirten İsrail muhabiri Barak Ravid, bu ülkelerin anlaşmayı destekleyen bir açıklama yapacaklarını belirtti.

Barak Ravid, İsrail'in birçok Körfez devletiyle son zamanlarda hayata geçirdiği ‘yakınlaşma' politikalarının bölgede destek gördüğünü öne sürerek; ‘Yüzyılın Anlaşması'nın İsrail ve bölge halklarına barış getireceğini öne sürdü.

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, hükümetin bakanlarını acil toplantıya çağırdığı bildirilirken; bölgedeki tansiyonun yüksek olduğu bildirildi. Bölgedeki kaynaklar, Filistinli grupların, 'Yüzyılın Anlaşması' planına tepki göstermek için büyük bir protesto gösterisine hazırlandığını bildirdi.

'YÜZYILIN ANLAŞMASI' PLANI

ABD Başkanı Trump'ın İsrail-Filistin meselesine "çözüm bulmak" amacıyla hazırladığı öne sürülen "Yüzyılın Anlaşması Planı" diye adlandırdığı sözde barış planının detayları netleşmese de uluslararası basında, buna ilişkin bazı bilgiler yer alıyor.

Haberlere göre, anlaşma, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içeriyor.

Planda, İsrail'in topraklarından sürdüğü 6 milyona yakın Filistinli mültecinin dönüş hakkına ise değinilmediği dile getiriliyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "yüzyılın şamarı" olarak nitelendirdiği planın, bazı ekonomik yardımların dışında Filistin halkı lehine hiçbir şey içermediği ifade ediliyor.

İsrail'de bir yılı aşkın süredir devam eden koalisyon krizi nedeniyle söz konusu planın detayları henüz kamuoyuyla paylaşılmadı.

 

Haber Ara