Dolar

32,5840

Euro

34,7992

Altın

2.514,18

Bist

9.693,46

İsrail’in savaş korkusu

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-07-23 08:58:49

İsrail’in savaş korkusu

Amerika'nın ve dünyanın birçok ülkesinin desteğini arkasına alan, Washington tarafından BMGK'da sürekli korunup kollanan, büyük bir silah gücüne sahip olan İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş gruplarıyla yeni bir savaşa girmekten kaçındığını söylemek ilk başta inandırıcı gelmeyebilir.

Fakat gerçek bu ve İsrail açısından da haklı sebepleri var.

İsrail daha önce Gazze Şeridi'ne savaş açtı fakat amacına ulaşamadı.

Hava saldırıları sivillere yönelik katliamlardan başka bir işe yaramıyor.

İşgal ordusu da kara operasyonunu göze alamıyor.

Çünkü Gazze Şeridi Filistinli direniş gruplarının hazırladığı tuzaklarla dolu.

Son savaşta olduğu gibi İsrail askerleri sınırdan içeriye girdikleri anda nereden geldiğini anlayamadıkları yoğun bir ateşle karşı karşıya kalıyor.

İşgal ordusu herhangi bir kara harekâtında çok fazla kayıp vereceğinin farkında.

Bir de esir verme konusu var.

Filistin direnişi tarafından esir alınan İsrail askerlerinin aileleri “Çocuklarımızı savaşa gönderdiğin gibi geri getir” diye Netanyahu'ya sürekli baskı yapıyor.

Savaşın faturası Filistinlilere olduğu kadar İsrail'e de ağır olur.

Çünkü savaş Gazze Şeridi sınırına yakın bölgelerde yaşayan binlerce İsraillinin günlerce sığınaklara mahkûm olması ya da evini bırakıp kuzeye göç etmesi demek.

Ayrıca savaşın kontrolden çıkıp Batı Yaka'da ve bölgede dengeleri İsrail ve müttefikleri aleyhine değiştirme ihtimali de var.

Bu nedenle İsrail savaşı en son seçenek olarak görüyor ve yeni bir savaşa girmeden sorunu çözmenin yollarını arıyor.

İsrailli gazeteci Shlomo Eldar'a göre bu arayış İsrailli yöneticileri Filistin uzlaşısını destekleme noktasına kadar getirdi.

Geçmişte Hamas ve Fetih arasında uzlaşı sağlanması için gösterilen çabaları baltalayan İsrail şimdi uzlaşının kendi yararına olacağını düşünüyor.

Hamas'tan bir heyet geçenlerde Kahire'deydi.

Salih El-Aruri başkanlığındaki heyete Mısır İstihbaratı yeni bir uzlaşı önerisi sundu.

Hamas lideri İsmail Heniyye öneriyi kabul ettiklerini açıkladı.

Fetih'in öneriye cevabı ise henüz bilinmiyor.

Mısır'ın önerisine göre uzlaşmanın sağlanmasıyla birlikte Gazze Şeridi sınırına Filistin Yönetimi güçleri konuşlandırılacak.

İsrail'in bu öneriyi desteklemesinin birkaç nedeni var.

Öncelikle sınır bölgesinde işgal güçleriyle Filistinli direniş grupları arasında beklenmedik bir sürtüşme ve gerginlik yaşanmayacak.

Filistin Yönetimi güçleri taraflar arasında tampon görevi görecek.

Bu şekilde Gazze Şeridi sınırında 30 Mart'tan bu yana devam eden Büyük Dönüş Yürüyüşü de sona ermiş olacak.

Daha da önemlisi İsrail hükümetinin ve ordusunun engellemekte aciz kaldığı yangın çıkarıcı balonlar ve uçurtmalar sorunu çözülmüş olacak.

İsrail istihbaratıyla Filistin Yönetimi güvenlik güçleri arasında doğrudan iletişim kanalları sonuna kadar açık olduğu için herhangi bir sorun anında üçüncü bir tarafın, Mısır'ın arabuluculuğuna ihtiyaç kalmayacak.

Batı Yaka'da olduğu gibi güvenlik koordinasyonu çerçevesinde gerçekleştirilen toplantılarda İsrail'in Gazze Şeridi'nde sorun olarak gördüğü konular ele alınabilecek ve işgal hükümetinin talepleri Filistin tarafına doğrudan iletilecek.

Darbeci Abdülfettah Es-Sisi liderliğindeki Mısır son dönemde Filistin uzlaşısının hayata geçirilmesi için yoğun çaba sarf ediyor.

Bu çabaların arkasında İsrail'in savaş korkusunun yattığını söylemek yanlış olmaz.

Haber Ara