Dolar

32,3291

Euro

35,0400

Altın

2.279,62

Bist

9.001,13

İsrail Hahambaşı, siyahi Amerikalılara 'maymunlar' dedi

İsrail Hahambaşı Yitzhak Yosef, haftalık dini seminer sırasında siyahi Amerikalıları “maymunlar” diye niteleyerek bir tartışmanının fitilini ateşledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-23 20:43:15

İsrail Hahambaşı, siyahi Amerikalılara 'maymunlar' dedi

TIMETURK | ÇEVİRİ

İsrail Hahambaşı Yitzhak Yosef, haftalık dini seminer sırasında siyahi Amerikalıları “maymunlar” diye niteleyerek bir tartışmanının fitilini ateşledi. İsrail gazetesi Ynet News tarafından aktarılan Yosef'in açıklamaları ise ülkedeki yerleşik ırkçılığın tartışılmasına kapı araladı.

'IRKÇI DİN ADAMI' TARTIŞMASINA YOL AÇTI

Resmi ve anayasal olarak İsrail'in Hahambaşı sıfatını taşıyan Yosef'in ise bu türden tartışmalar çıkaracak açıklamalara yabancı olmadığı daha önce de bıçakla silahlanmış herhangi bir Filistinlinin öldürülmesini cesaretlendiren dini bir bildiri yayınlamıştı.

Yosef'in Filistinlilere yönelik şiddeti körükleyen açıklamaları nedeniyle daha geniş çapta tepki çeken siyahi Amerikalılar'a “maymun” açıklamasının ise gözden kaçmış olabileceği belirtildi.

SİYAHİLERİ AŞAĞILADI

Yosef'in bu açıklamalarını Amerika'da siyahi bir kişiyle karşılaşmasına dair farazi bir hikaye anlatırken yaptığı belirtildi. Yani gerçekte olmayan bir olaydan bahsediyordu. Siyahilerden bahsederken İbranice'de aşağılayıcı bir kelime olan “kushi” ifadesini kullandı. Kushi, Afrika kökenli ve koyu tenli insanlara atfedilen bir tanımlama. Ayrıca, siyah insanları “maymun” olarak adlandırdı.

“Her siyahi insan için kutsamada bulunmuyoruz” diyen Yosef, övgü ve kutsama sadece annesi ve babası beyaz olan “negro”lar için yapılır. “Biliyorsanız, onlar erkek evlat yerine bir maymun sahibiyseler, böyle bir evlat sahibi olmuşlardır” diyerek kutsamanın onlara sunulmayacağını sözlerine ekledi.

Haber Ara