Dolar

32,4462

Euro

34,7432

Altın

2.434,89

Bist

9.915,62

İsrail birkaç ay içinde Mısır'a doğalgaz ihraç edecek

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz birkaç ay içinde Mısır’a doğalgaz satmaya başlayacaklarını bildirdi. Artan gaz üretimini satışa sunmak ve diplomatik ilişkileri geliştirme planında bunun önemli bir adım olduğunu belirtti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-15 14:46:00

İsrail birkaç ay içinde Mısır'a doğalgaz ihraç edecek

Timetürk|Çeviri

Steinitz ihracatın ilk safhasıyla ilgili özel bir hedef belirtmedi ancak Doğu Akdeniz'deki Leviathan sahasının Kasım ayında tamamıyla boru hatına  aktarılmasıyla sevkiyatın iki katına çıkacağını ifade etti.

Steinitz İsrail'in Mısır'a ihracatının 10 yıl içinde yıllık 7 milyar metreküpe ulaşmasının beklendiğini de söyledi. İhracatın yarısının Mısır'ın iç pazarında kullanılması, diğer yarısının ise sıvılaştırılıp tekrar ihracata sunulmasının beklendiğini sözlerine ekledi. 

İsrail 2000'lerin başından itibaren büyük miktarda doğalgaz keşfetti, Mısır'la ve Ürdün'le ihracat anlaşmaları imzalandı. Halihazırdaki üretimleri 10.5 milyar metreküp ve 2020 yılında bu rakamın iki katından fazlaya çıkarak 2021'de 27 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

 Kahire'de bölgesel gaz forumunda basına konuşan Steinitz İsrail ve Mısır'ın doğalgaz alanında işbirliğini ihracatlar yolu da dahil olmak üzere nasıl geliştireceklerini tartıştıklarını belirtti. Aynı zamanda birkaç hafta içinde İsrail'den Kıbrıs'a oradan İtalya ve Yunanistan'a ulaşan 2000 km'lik East Med boru hattının yapımı için sözleşmelerin imzalanacağını umduklarını dile getirdi.

 “İsrail Arap dünyasına ve Avrupa'ya doğalgaz ihraç etmektedir. Bu 10-15 yıl önce bir rüya ya da fantazi gibi gelebilirdi” dedi. İsrailli bakan ayrıca 2011 Arap Baharı'ndan sonra Mısır'I ziyaret eden ilk enerji bakanı oldu.

Eylül ayında İsrailli veMıssırlı şirketler EMG boru hattından yüzde 39 pay alarak sözleşmesinin başlamasına kapı araladılar.  İsrail'in Tamar ve Leviathan açık deniz doğalgaz sahalarının ortakları Mısır'ın özel şirketi Dolphinus Holdings'e anlaşmanın bir parçası olakrak on yıllık süreyle 64 milyar metreküp doğalgaz tedarik desteği vereceklerini duyurdular.

Anlaşma ise birkaç yıl öncesine kadar İsrail'e gaz ihracatı yapan Mısır'da tartışmalara yol açtı. Mısır ise Afrika ve Asya'yı birbirine bağlayarak bölgede ve daha da ötesinde anahtar konumunda bir ticaret ve dağıtım merkezi olmayı hesap ediyor.

Mısır son yıllarda Akdeniz'de en büyük gaz sahası olan Zohr bölgesi dahil bir dizi büyük keşifler yaptı ancak iç pazardaki artan talebi de hızla karşılamak zorunda.

Kaynak:middleeastmonitor.com

Haber Ara