Dolar

32,5530

Euro

34,9365

Altın

2.443,22

Bist

9.716,77

İsrail basını: Gizlice para gönderdik, Mahmud Abbas reddetti

Ramallah merkezli Filistin Yönetimi, İsrail’in Fetih hareketine gizlice gönderdiği “milyonlarca şikeli” İsrail’e geri gönderdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-29 08:53:46

İsrail basını: Gizlice para gönderdik, Mahmud Abbas reddetti

TIMETURK | ÇEVİRİ

İsrail'in Channel 7 televizyonu tarafından yapılan habere göre “İsrail hükümeti milyonlarca şikeli Filistin Yönetimi'nin çökmesini önlemek amacıyla mali krizi ötelemesi için gizlice Filistin yönetimine gönderdi” ancak “Filistin Yönetimi bu işlemi reddederek parayı geri gönderdi.”

Middle East Monitor'un haberine göre İsrail kanalı, haberde “Filistin Yönetimi tarafından paraların geri gönderilmesinin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Maliye bakanı Moshe Kahlon arasındaki görüşmenin merkezinde yer aldı" ifadelerini kullandı.

Filistin Yönetimi iki aydan daha fazla bir süredir İsrail'den takas parası almayı reddediyor. İsrail ise Filistinli mahkumlar ve şehitlerin maaşlarından 41.8 milyon şikel kesinti yaptı. Filistin Yönetimi birçok kereler İsrail'den “bir kuruş bile olsa” asla almayacaklarını defalarca vurguladı.

İSRAİL, VERGİLERİN FİLİSTİN'E GİDECEK KISMINA EL KOYMUŞTU

İsrail güvenlik kabinesi, 17 Şubat'ta, Filistin hükümeti adına topladığı vergilerden Filistin yönetiminin tutuklu ve hayatını kaybedenlerin yakınları için ayırdığı 502 milyon 697 bin şekel (yaklaşık 139 milyon dolar) tutarındaki ödeneği kesme kararı almıştı.

İSRAİL'İN GÖNDERMESİ GEREKEN PARA

İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasında 1994'te imzalanan Paris Ekonomi Protokolü gereğince İsrail yönetimi, kontrolü altındaki sınır kapılarından Filistinliler adına topladığı yıllık 2 milyar doları Filistin hazinesine aktarıyor. Fakat zaman zaman bu para kesinti yapılarak gönderiliyor.

Filistin hükümeti ise bu vergilerden İsrail hapishanelerindeki tutuklular ve hayatını kaybedenlerin ailelerine sembolik maaş tahsis ediyor.

PEKİ NEDEN "GİZLİCE" GÖNDERİYOR

Seçimler geride bırakılsa da Başbakan Netanyahu'nun hakkındaki yolsuzluk davaları ve koalisyon bilmecesi sürüyor. İsrail'in aşırı sağcı hükümeti böyle dönemlerde Filistin'e yönelik yaptırımları ve sert tutumları artırıyor. Mahmud Abbas yönetimindeki Ramallah hükümetine zaten gitmesi gereken paralarda kesintiye gittikten sonra "gizli" para gönderilmeye çalışılmasına ilişkin İsrailli ve Filistinli yetkililerden henüz bir açıklama gelmedi.

 

 

Haber Ara