Dolar

32,5503

Euro

34,8666

Altın

2.427,06

Bist

9.722,09

İran’ın sürpriz füze saldırısından 8 saat önce, ABD’yi uyardı?

ABD ve Irak askeri kaynaklarına atıfta bulunan bazı medya kuruluşları, Tahran'ın saldırıdan önce Bağdat'ı uyardığını ve Irak'ın da bu bilgileri ABD'ye ilettiğini öne sürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-16 16:07:49

İran’ın sürpriz füze saldırısından 8 saat önce, ABD’yi uyardı?

İran'ın sürpriz füze saldırısı haberini, saldırıdan 8 saat önce ABD'ye kimin verdiğiyle ilgili tartışmalar sürüyor.

İran'ın 8 Ocak'ta Irak'ta iki üssünde ABD kuvvetlerine yönelik füze saldırısından yaklaşık sekiz saat önce, ABD ordusu, Irak'ın batısındaki Ayn el-Esad hava üssüne yaklaşmakta olan bir saldırıya karşı uyarılmıştı.

Ayn el Esad Hava Üssü'nde görevli iki Irak subayının Reuters'e verdiği demeçte, ABD güçlerinin, füze saldırısından önce takviyeli sığınaklara personel ve silah aktarmayı başardıklarını belirtti.

Kaynaklardan birinin, gece yarısına kadar, üssün açık alanında tek bir savaş uçağı veya helikopter kalmadığını söyledi. Irak istihbaratında ajansının bir başka muhatabı, Amerikan birliklerinin saldırının zamanını bile bildiğini ve üssün "gece yarısından sonra" saldırıya uğrayacağını "tamamen bildiğini" söyledi.

Bu tür haberler, İran'ın saldırısının beklenmedik denemeyeceğine dair kanıtları güçlendiriyor.

ABD ve Irak askeri kaynaklarına atıfta bulunan bazı medya kuruluşları, Tahran'ın saldırıdan önce Bağdat'ı uyardığını ve Irak'ın da bu bilgileri ABD'ye ilettiğini öne sürdü. Ancak daha sonra üst düzey ABD'li yetkililer, olayların bu versiyonunu İran füze saldırısından önce reddetti. Bu nedenle, ABD Silahlı Kuvvetleri Ortak Genelkurmay Başkanı, Amerikan istihbaratına işaret etti.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Reuters'e verdiği demeçte, Tahran'ın füze saldırısından kısa süre önce Bağdat'a doğrudan haber vermediğini, ancak "uyarının diğer ülkelerden yapıldığını' söyledi.

Bunu takiben Katar'ın bu ülke olabileceği yönünde öneriler vardı. Yarımada Emirliği Dışişleri Bakanı, üst düzey bir İran askeri komutanı Süleymani'nin tasfiyesinden sonraki gün Tahran'ı ziyaret etti ve Katar emiri Temim bin Hamad es-Sani, 12 Ocak'ta İran'a habersiz bir ziyaret gerçekleştirdi.

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Bağdat Uluslararası Havaalanı bölgesinde hava saldırısı sonucu 3 Ocak gecesi öldü. Pentagon, ABD hava operasyonunda İranlı bir generalin öldürüldüğünü doğruladı. İran'ın Dini Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, aynı gün efsanevi İranlı generalin ölümüne "sert cevap" verdi.

ABD Başkanı Donald Trump da, Süleymaniye'nin tasfiyesine askeri bir yanıt vermeye karar verirse, İran'a ait 52 hedefi vurmakla tehdit etti. 8 Ocak gecesi İran, Irak'ta ABD ordusunun konuşlandığı iki füze üssüne saldırdı. ABD'nin liderliğindeki birliklerin hiçbirinin bu saldırılardan zarar görmediği göz önüne alındığında, Başkan Trump İran hedeflerine karşı misilleme yapmamaya karar verdi.

Haber Ara