Dolar

32,3351

Euro

35,1721

Altın

2.245,13

Bist

8.718,11

İran ile Rusya o kentte çatışıyor

Suriye ordusu, 7 yıl önce ülkede Esed rejimi karşı isyanın başladığı Dera kentini Temmuz 2018'de yoğun bombardıman ve abluka sonucu ele geçirdi. Suriye hükümeti karşıtı grupların bölgeden ayrılması ile Rus polisi Dera'ya girerek kontrolü sağladı. Bugün ise Rus polis gücü ve bölgede bulunan rejim yanlısı İranlı milisler arasında şiddetli çatışma başladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-23 17:12:26

İran ile Rusya o kentte çatışıyor

Suriye'de gerilimi azaltma bölgelerinin sınırlarını belirleme çalışmaları kapsamında Temmuz 2018'de rejimin aylarca abluka altında tutuğu 'Devrimin başladığı kent' olarak bilinen Dera'da son günlerde yaşanan 'muhalif' kıpırdamalar Rusya ve İran arasında gerilime neden olmaya başladı.

Dera'nın en büyük kent camisine asılan 'Muhalif bayrak' ve rejime yönelik üst düzey suikastler kentte rejim cephesinde panik oluştururken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye'den Sorumlu Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev komutasındaki Rus polisi ve rejimin Dera kentindeki kontrol noktalarında konuşlu İranlı milisler arasında çatışmalar başladı.

Yerel kaynakların çatışmaların İran ve Rusya arasındaki gerilimin bölgeye yansıması olarak yorumluyor. Suriye'de son yıllarda İran ile Rusya'nın askeri iş birliği örtülü bir rekabete de sahne oluyor. Binlerce Şii militana rağmen İran Rusya'nın hava gücü karşısında kurmay üstünlüğünü kaybetti.

İran ile Rusya arasında cephede zorunlu şekilde süren iş birliği cephe gerisinde aynı şekilde yansımıyor.

Dera ve Kuneytra, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya'nın Mayıs 2017'de oluşturduğu 4 gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alıyordu.

Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytra'yı özel bir anlaşma kapsamına almıştı. Ardından ABD, bölgede desteklediği muhaliflere yardımlarını kesmişti.

Haber Ara