Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İran'da seçim: Tahran'da Milli Birlik listesi önde gidiyor

İran'da gerçekleştirilen 11. Dönem İran Meclisi Milletvekilliği ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinde oy sayımı sürerken, başkent Tahran’da 'Milli Birlik' listesi önde gidiyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-22 12:06:57

İran'da seçim: Tahran'da Milli Birlik listesi önde gidiyor

İran'da gerçekleştirilen 11. Dönem İran Meclisi Milletvekilliği ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinde oy sayımı sürerken, başkent Tahran'da Milli Birlik listesi önde gidiyor.

İran'da dün yapılan  11. Dönem İran Meclisi Milletvekilliği ve Uzmanlar Meclisi ara dönem seçimlerinde oy verme süreci dün gece saat 24'te tamamlandı. Ardından seçim sandıklarındaki görevliler, oyların sayımına başladı.

Seçimlerin sonuçları hakkında basın mensuplarına açıklamada bulunan İran İçişleri Bakanlığı Yüksek Seçim Kurulu Sözcüsü Seyyid İsmail Musevi, seçmenlerin yoğun katılımından dolayı İran halkını tebrik etti.

Musevi, "Valiler büyük şehirlerin özellikle de başkentin sonuçlarını Pazar gününe kadar açıklamaya çalışıyorlar" dedi.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre muhafazakar gruplardan "Devrim Şurası" ve "Direniş Cephesi" tarafından belirlenen 30 kişilik Tahran milletvekilleri ortak aday listesi, 'Milli Birlik' önde gidiyor.

30 kişilik Tahran milletvekilleri ortak aday listesinin başında eski Tahran Büyükşehir Belediye Başkanı ve İran Polis Teşkilatı Başkanı Muhammed Bakır Galibaf yer alıyor.

Listede Murtaza Agatahrani ve Seyyid Mustafa Mir Selim gibi önemli muhafazakar siyasetçiler bulunuyor.

Son gelen haberlere göre ise, Tahran'daki seçimi eski Tahran Büyükşehir Belediye Başkanı ve İran Polis Teşkilatı Başkanı Muhammed Bakır Galibaf büyük bir zaferle kazandığı öne sürüldü.

Bu arada İran'da dün yapılan 11. Dönem Meclis Milletvekilliği ve Uzmanlar Meclisi ara dönem seçimleri için oy sayımı işlemi İsfahan başta olmak üzere bazı büyük şehirlerde devam ettiği bildirildi.  

Yaklaşık 58 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu İran'da, 290 sandalyeli Meclis'e girebilmek için 1578 aday yarışmıştı. Başkent Tahran 35 milletvekili ile Meclis'e en fazla vekil gönderecek eyalet olurken, Elburz, İlam, Kum ve Kohgiluye-Buyer Ahmed ise 3'er milletvekili ile en az vekil çıkaran eyaletler.

 

Haber Ara