Dolar

32,5671

Euro

34,7174

Altın

2.409,79

Bist

9.645,02

Irak medyasında 'Kasım Süleymani' iddiası

Irak medyası, geçen hafta Irak'ı ziyaret eden İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin bu ülkedeki Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye ABD hedeflerine saldırma emri verdiğini iddia etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-19 09:38:26

Irak medyasında 'Kasım Süleymani' iddiası

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

The Jerusalem Post'tan Tzvi Joffre'in aktardığına göre Irak basınında Aramco saldırısının arkasında Kasım Süleymani'nin olabileceği ima edildi. 

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, geçtiğimiz hafta Irak'a gizli bir ziyarette bulundu. Ürdün'ün haftalık Al Hadath gazetesine göre Irak'taki Şii milis liderleriyle bir araya geldi. Irak basınında çıkan haberlerde bu görüşme sırasında Süleymani'nin milis liderlerinden Irak'taki ABD varlıklarını hedef almalarını istediği yazıldı. Etemaad gazetesi, İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Shamkhani'nin şu sözlerini aktardı: "Saldırganları olası kötü bir eyleme karşı ezici ve kapsamlı bir cevapla şaşırtacağız."

Süleymani Irak'ta (Popüler Seferberlik Cephesi (Popular Mobilization Front-PMF) liderleriyle ve Irak parlamentosu üyesi Hadi el-Amiri ile bir araya geldi.

İstihbarat ve güvenlik içerikli haber sitesi Debka Life'da yer alan bilgiye göre ise Süleymani, milislerle görüşmesi sırasında İsrail'in Irak ve Suriye'deki saldırılarına nasıl cevap verileceğini masaya yatırdı.

RUHANİ: ÇATIŞMAYI KİM BAŞLATTI?

İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, devlet medyası tarafından yayınlanan bir videoda şöyle dedi: “Bölgede çatışma istemiyoruz… Çatışmaya kim başladı? Yemeniler değil. Suudi Arabistan, BAE, Amerika, bazı Avrupa ülkeleri ve Siyonistler. Bu bölgede savaşı başlatan rejim İsrail. "

SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ ARAMCO SALDIRISI

Cumartesi günü (14 Eylül) Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait 2 tesise, yerel saatle 04.00'te silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) saldırı düzenlenmişti.

Saldırıyı Yemen'deki İran destekli Husiler üstlendiklerini ima etmiş, fakat ABD olayın olduğu ilk günden beri buna inanmadığını belirterek, saldırının İran ya da Irak topraklarındaki İran unsurları tarafından yapıldığını söylemişti. ABD basınına konuşan ve adı açıklanmayan yetkililer de ABD'nin Suudi Arabistan'a saldırının kesin olarak İran tarafından yapıldığına ilişkin kanıtlar sunduğunu belirtişti. Suudi Arabistan'ın bu kanıtları yetersiz gördüğü iddia edilse de dün basına açıklama yapan Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki el-Maliki, saldırıyı İran'ın yaptığını, kullanılan seyir füzelerini sergileyerek duyurdu. Maliki "Aramco'ya yönelik saldırıda İran yapımı Delta-wing tipi SİHA'lar kullanıldı. Saldırı kuzeyden güneye yapıldı ve kesinlikle İran tarafından desteklendi. İran, Yemen'deki vekilleri yoluyla Suudi Arabistan'daki sivillere düzenlenen saldırıların arkasında bulunuyor. Şirketin Bekik ve Haris tesislerine yönelik saldırılar, yine İran'ın arkasında olduğu önceki saldırıların devamı niteliğinde" ifadelerini kullandı.

IRAK, İDDİALARI İLK GÜNDEN BERİ REDDEDİYOR

Pazar günü (15 Eylül) Irak Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada saldırılarda Irak topraklarının kullanıldığı iddiaları reddedildi. Açıklamada, "Irak yasalarına bağlı kalarak topraklarını komşu, kardeş ve dost ülkelere saldırmak için kullanılmasına izin vermeyecek" ifadeleri yer aldı. Anayasayı ihlal eden bütün taraflara sert bir şekilde karşı çıkılacağı belirtilen açıklamada, "Gelişmeleri ve bilgileri değerlendirmek için Iraklı taraflardan oluşan bir komisyon oluşturuldu" denildi. Irak'ın bütün taraflara karşılıklı saldırıları durdurmaları için sürekli çağrılar yaptığı hatırlatılan açıklamada, "Irak söz konusu gelişmeleri yakından izlerken, gerilim ve askeri çözüm önerilerinin artmasından duyduğu endişeyi dile getirirken bütün kardeşleri ile dayanışma içerisindedir" ifadelerine yer verildi.

MIDDLE EAST EYE: IRAK İSTİHBARAT KAYNAKLARI "SALDIRI IRAK'TAN YAPILDI" DİYOR

Middle East Eye'den David Hearst'in iddiasına göre Irak istihbarat kaynakları, Suudi petrol rafinerilerine yönelik saldırın Irak üzerinden yapıldığını; güneydeki Haşdi Şabi üslerinin ve İran drone'larının kullanıldığını söyledi.

İRAN SUÇLAMALARI REDDEDİYOR

Tahran ise hakkındaki suçlamaları reddederken, Pazar günü (15 Eylül)  gerektiğinde savaşa hazır oldukları açıklamasını yaptı. İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Abbas Mousavi, ABD iddialarını “anlamsız” olduğunu söyledi. İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Uzay Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, ABD ile olası bir savaşa kendilerini hazırladıklarını dile getirdi. Hacızade (Hajizadeh) "İran'da 2.000 kilometreye kadar mesafedeki tüm Amerikan üsleri ve uçak gemileri füzelerimizin menzili içinde" diyerek, Washington yönetiminin olası bir saldırısında buraları vuracaklarını belirtti.

RUHANİ'DEN SUUDİ ARABİSTAN'A: HUSİLER, SİZE DERS VERMEK İÇİN VURDULAR

Çarşamba günü (18 Eylül) Başkent Tahran'daki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Saudi Aramco'ya ait tesislere düzenlenen saldırıyı Husilerin yaptığını belirterek "Hastane, okul ya da Sana'da bir pazar yerini vurmadılar ki rahatsız olasınız. Sizi uyarmak ve size ders vermek için bir sanayi merkezini vurdular. Bölgedeki düşmanlar bu uyarıdan ders almalı ve halkın huzur içinde yaşaması için savaşı sona erdirmeli. Onlar Yemenlileri öldürdüğünde, bölgeye silah ve mühimmat yığdıklarında ve Suudi Arabistan ABD'den 400 milyar dolarlık silah aldığını itiraf ettiğinde 'kimse konuşmamalı' diyorlar ancak Yemen halkı buna refleks gösterdiğinde rahatsız oluyorlar" ifadelerini kullandı.

MIKE POMPEO: SALDIRI, SAVAŞ SEBEBİ

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Çarşamba günü (18 Eylül) Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile grüşmek üzere Suudi Arabistan'a hareket ederken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Saudi Aramco'ya ait petrol tesislerinin vurulmasından bir kez daha İran'ı sorumlu tutmuş ve saldırıyı ilk kez "savaş nedeni" olarak tanımlamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump da son olarak İran'a yönelik yaptırımların artırılması talimatını vermişti. Çarşamba günü (18 Eylül) alınan karar kapsamında yaptırımların 48 saat içinde açıklanacağı belirtildi.

Haber Ara