Dolar

32,3285

Euro

35,0759

Altın

2.301,62

Bist

9.038,72

İngiltere, Rusya'ya karşı atılabilecek adımları açıklamak üzere

İngiltere'nin Salisbury kentinde eski bir Rus casusunun kimyasal silahla zehirlenmesinin ardından Başbakan Theresa May'in yarın Rusya'ya karşı atılacak adımları açıklaması bekleniyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-13 18:58:29

İngiltere, Rusya'ya karşı atılabilecek adımları açıklamak üzere

Eski Rus ajanı Sergey Skripal'in zehirlenmesinde kullanılan kimyasal madde ile ilgili bir açıklama yapması için Rusya'ya ültimatom veren İngiltere, Rusya'ya karşı atılabilecek adımları tartışıyor.

İngiliz basınında yer alan haberlerde, İngiltere'nin atabileceği ilk adımın ülkedeki Rus diplomatları sınır dışı etmek olabileceği belirtiliyor. İngiltere, 2006'da eski Rus ajanı Aleksandr Litvinenko'nun zehirlenerek öldürülmesinin ardından bu yolu izlemişti. İngiltere'nin o gün aldığı tedbirler arasında Rus yetkililere vize sınırlamaları getirmek de yer almıştı.

Kamuoyunda diplomatları sınır dışı etmenin yeterli bir karşılık olarak görülmemesine rağmen Rusya Büyükelçisinin de aralarında olduğu diplomatların sınır dışı edilmesinin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

MAGNITSKY YASASI

Ülkede tartışılan ikinci yaptırım seçeneği, İngiltere'de mal varlığı bulunan Rus zenginlere getirilebilecek kısıtlamalar olarak öne çıkıyor. İngiliz parlamentosunun Dışişleri Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat'ın gündeme taşıdığı öneriye göre İngiltere Rusya vatandaşlarına ait kaynağı izah edilemeyen mal varlıklarına el koyabilir.

Bu kapsamda, ABD'nin 2012'de yürürlüğe koyduğu Magnitsky Yasası'nın bir versiyonu İngiliz parlamentosunda görüşülmekte olan Yaptırımlar ve Para Aklama ile Mücadele Yasası'na ilave edilebilir. Buna göre, adı yolsuzluğa ve insan hakları ihlallerine karışan Rusların mal varlıkları dondurulabilir, bunlara karşı seyahat kısıtlamaları uygulamaya konulabilir.

İlk kez Dışişleri Bakanı Boris Johnson tarafından gündeme getirilen bir öneri de Rusya'da yapılacak Dünya Kupası'na İngiliz yetkililerin katılmaması şeklinde. Daha ileri gidip, İngiltere Milli Takımı'nın Dünya Kupasını boykot etmesi önerileri de ortaya atılıyor.

RUS TELEVİZYONUNA YASAK

İngiltere'de geniş yapılanması bulunan Russia Today televizyonunun kapatılması da bir diğer seçenek olarak dile getiriliyor. Ülkede medyayı denetlemekten sorumlu kuruluş Ofcom, Başbakan Theresa May'in yarın yapması beklenen açıklamadan sonra Rus televizyonunun lisansının gözden geçirilebileceğini duyurdu.

5. MADDE İHTİMALİ

İngiltere'nin konuyu NATO'ya taşıması da ihtimaller arasında. Rusya'nın İngiltere toprağında “yasa dışı güç uyguladığı” iddiasından hareketle atılabilecek böyle bir adımın, ittifakın 5. maddesinin işletilmesini gündeme getirebileceği savunuluyor.

NATO üyelerinden birine yapılan saldırının bütün üyelere yapılmış sayılmasını öngören 5. madde, ittifakın tarihinde sadece 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin talebiyle uygulandı.

Rusya'ya karşı yaptırım kararı alınması durumunda May'in bunları yarın parlamentoda yapılacak haftalık “Başbakana Sorular” oturumunda ilan etmesi öngörülüyor. Yaptırımların sertliğinin de İngiltere'nin uluslararası arenada konuyla ilgili gördüğü destekle orantılı olacağı belirtiliyor.

Haber Ara