Dolar

32,5870

Euro

34,7932

Altın

2.508,17

Bist

9.693,46

İngiltere, IŞİD'e katılan Jack Letts'i vatandaşlıktan çıkardı

İngiltere'nin IŞİD'e katılan Kanada ve İngiltere vatandaşı Jack Letts'i (Cihatçı Jack) vatandaşlıktan çıkardı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-19 08:14:39

İngiltere, IŞİD'e katılan Jack Letts'i vatandaşlıktan çıkardı

İngiliz Sky News televizyonunun hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, İngiliz medyasının 'Jihadi (Cihatçı) Jack' lakabını taktığı Letts, vatandaşlıktan çıkarıldı.
Habere göre Letts'in vatandaşlıktan çıkarılma kararı eski Başbakan Theresa May döneminde alındı.

İngiliz İçişleri Bakanlığı ise bireysel vakalarla ilgili yorum yapmayacağını bildirdi.

Letts, Kanada - İngiltere çifte vatandaşlığına sahipti.

KANADA'DAN TEPKİ

Bu arada Kanada, İngiltere'nin Jack Letts'i vatandaşlıktan çıkarmasına tepki gösterdi.

Kanada Kamu Güvenliği Bakanlığı, dünyada "Jihadi (Cihatçı) Jack" olarak bilinen Letts'in vatandaşlıktan çıkarılmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

"İngiltere'nin bu tek taraflı kararı hayal kırıklığına neden olmuştur" denilen açıklamada, Kanada'nın, Suriye'de IŞİD saflarında savaşan vatandaşlarından haberdar olduğu ancak güvenlik riskleri nedeniyle bölgede konsolosluk hizmeti verilmediği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Bu kişilerin geri dönüşlerini kolaylaştırmak için yasal bir zorunluluk yok. Belirli davalar veya ulusal güvenlik operasyonları hakkında yorum yapamıyoruz." denildi.

LETTS'DEN AÇIKLAMA

Suriye'ye 2014'te giderek IŞİD'e katılan Letts, İngiliz bir televizyon kanalına şubatta verdiği röportajda, IŞİD'in eski merkezi Rakka'yı terk ettiğini ve Suriye'den ayrılmak üzereyken PKK tarafından alıkonulduğunu söylemişti.

Letts, Kanada'ya dönmek istemediğini belirterek, "Kendimi İngiliz hissediyorum, İngilizim. Babam Kanadalı. İngiltere'nin beni kabul etmesi halinde İngiltere'ye geri dönerim ama bunun olacağını sanmıyorum" demişti.

Letts'in halen PKK tarafından Kamışlı'da tutulduğu biliniyor.

SHAMIMA BEGUM DE VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMIŞTI

May hükümeti, daha önce ailesinden kaçarak Türkiye üzerinden Suriye'ye geçen ve IŞİD'e katılan Shamima Begum adlı genç kadını da vatandaşlıktan çıkarmış, Shamima bundan kısa süre önce ülkesi İngiltere'ye dönmek istediğini söylemişti. Fakat vatandaşlıktan çıkarıldıktan kısa süre sonra bebeği IŞİD'lilerin kaldığı kampta hayatını kaybetti. Begum, halen PKK'nın kontrolünde bulunan Suriye'nin kuzeyindeki El-Hawl kampında.

 

Haber Ara