Dolar

32,4225

Euro

34,4574

Altın

2.489,33

Bist

9.679,80

İngiltere'de ülkeye dönen IŞİD'liler radikalleşme karşıtı eğitime alınacak

Financial Times gazetesi, İngiliz hükümeti yetkililerine dayandırdığı haberinde, İngiltere'ye dönen IŞİD'lilerin 'terör suçlarından' yargılanmaları için yeterli kanıt bulunamaması durumunda, radikalleşme karşıtı mecburi eğitime sokulacaklarını ve seyahatlerinin kısıtlanacağını' yazdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-19 16:22:52

İngiltere'de ülkeye dönen IŞİD'liler radikalleşme karşıtı eğitime alınacak

Ülkeye giren savaşçılar gözaltına alınacak, polis tarafından sorgulanacak, üzerlerindeki dijital araçlara soruşturma kapsamında el konulabilecek ve eğer yeterli kanıt bulunursa şüpheliler terör suçlarından yargılanacak.

YARGILAMAK İÇİN KANIT BULUNAMAYABİLİR

BBC Türkçe'nin derlediği habere göre hükümet, savaşçıları yargılamak istiyor fakat bu kişilerin 'terör suçu işlediklerine' dair kanıtlar bulmak zor.

KANIT BULUNAMAZSA "RADİKALLEŞME KARŞITI" EĞİTİME GİRECELER

Kanıt bulunamaz ise savaşçılar İngiltere İçişleri Bakanlığı'na bağlı radikalleşme karşıtı eğitime tabi tutulacaklar. Polise belirli aralıklarla bildirimde bulunmak gibi önlemlerle de şüphelilerin İngiltere içindeki konumları hakkında da sürekli bilgi sahibi olunacak.

Financial Times, İçişleri Bakanlığı'nın eğitim programı hakkında henüz fazla ayrıntı paylaşmadığını da yazıyor.

Gazeteye konuşan bir hükümet yetkilisi, ülkeye yeni dönen savaşçılara psikolojik destek sağlanacağını, radikalleşme karşıtı ideolojik danışmanlık verileceğini söyledi. Bazı durumlarda şüphelilere konut ve istihdam yardımında da bulunulacağı belirtildi.

ÜLKE İÇERSİNDE TAKİBİ YAPILACAK

Gazete savaşçıların ülke içerisindeki hareketlerinin takibinin İngiliz istihbaratı tarafından üstlenildiğini, fakat bu uygulamanın maliyetli olması nedeniyle mahalli yetkililer, yerel yönetimler ve yerel polis birimlerine konuyla ilgili görev verildiği aktarıldı.

İngiliz Gizli İstihbarat Servisi MI6 Başkanı Alex Younger, geri dönenlerin 'tehlike yaratabilecek bağlantılara ve özelliklere sahip olabilecekleri' uyarısında bulunuyor.

TÜRKİYE BİR İNGİLİZİ SINIR DIŞI ETTİ

Türkiye'nin 'IŞİD şüphelisi olduğu' gerekçesiyle sınır dışı ettiği İngiliz vatandaşı geçen hafta Perşembe günü Londra Heathrow Havaalanı'nda gözaltına alındı.

The Times gazetesi de Türkiye'nin İngiltere'ye sınır dışı ettiği IŞİD şüphelisi hakkında daha ayrıntılı bilgilerin yer aldığı bir haber yayınladı.

Gazetenin haberine göre Türkiye'den sınır dışı edilen IŞİD şüphelisi 26 yaşında, Doğu Londralı Mamun Rashid.

Londra'da annesi, babası ve beş kardeşiyle aynı evde yaşayan Rashid, iki defa eğitim kredisi almış, bir yıllık işe yerleştirme eğitmine gitmiş ve geçen yıl Temmuz ayında İngiltere'den ayrılmış.

Annesine üç-dört haftalık tatile gittiğini söyleyen Rashid dönüş biletini iptal ettirmiş. Gazetenin savcının açıklamasına dayandırdığı habere göre Rashid "IŞİD saflarında savaşmak için Suriye'ye gitmenin yollarını görüşmüş".

Türkiye tarafından 5 Şubat'ta gözaltına alınan Rashid'in Londra'daki evine düzenlenen baskında cep telefonlarına el kondu.

Rashid'in Mayıs ayında İngiltere'ye iade edilmeyi reddettiği de belirtiliyor. Türkiye'nin geçen hafta sınır dışı ettiği Rashid Perşembe günü Londra Heathrow havaalanında gözaltına alındı.

Rashid gelecek ay Londra'da hakim karşısına çıkacak.

ÖRGÜT BÜNYESİNDEKİ İNGİLİZLER

IŞİD'e katılan İngiliz vatandaşlarının sayısının 900 olduğu tahmin ediliyor. Gazetenin haberine göre IŞİD'e katılanların yüzde 40'ı İngiltere'ye geri döndü, yüzde 20'si öldü. 360'a yakın İngiliz vatandaşının da hala Ortadoğu'da olduğu düşünülüyor.

 

Haber Ara