Dolar

32,4747

Euro

34,9327

Altın

2.437,01

Bist

9.716,77

Imran Khan'dan Pakistanlılara 'Keşmir'de cihad' uyarısı

Keşmir'e cihad için giden vatandaşlarını uyaran Pakistan Başbakanı Imran Khan, Hint yetkililerin herhangi bir bahaneyi kullanmak için beklediğini söyleyerek, 'Kim Keşmir'e savaşmak için giderse Keşmir'e ilk haksızlığı o yapmış olur' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-19 17:23:25

Imran Khan'dan Pakistanlılara 'Keşmir'de cihad' uyarısı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Hindistan'ın özel statüsünü kaldırdığı Keşmir, Pakistan gündeminin birinci maddesi olmayı sürdürüyor. Hindistan ile Pakistan arasındaki anlaşmazlıkların en büyüğünü oluşturan Cammu Keşmir için Pakistan Başbakanı Imran Khan'dan vatandaşlarına bir uyarı geldi.

The Express Tribune isimli internet sitesinin aktardığına göre Khan, Çarşamba günü (18 Eylül) Pakistanlıları Keşmir'de savaşmaya gitmemeleri konusunda uyardı.

Pakistan-Afganistan sınırındaki Torkham'da Entegre Transit Ticaret Yönetim Sistemi'nin (Integrated Transit Trade Management System) açılışının ardından basına açıklama yapan Imran Khan, Hint yetkililerin bölgedeki gerilimi artırmak için bir bahane beklediği konusunda uyarıda bulunarak, konuyu gelecek hafta New York'ta yapılacak olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda tekrar gündeme getireceğini söyledi.

Pakistan Başbakanı Khan şöyle devam etti:

“Bir bahaneye ihtiyaçları var… Pakistanlı biri savaşmak için Hindistan'a giderse bu onlara işkence ve barbarlık için bir mazeret verecek. Hindistan'a Keşmir'deki insan hakları ihlallerini meşrulaştırması için fırsat mazeret vermeyin. Bu, hali hazırda 900 bin Hint askerinin elinde acı çeken Keşmirlilerin hayatını daha da zorlaştırabilir."

"SINIRIN GEÇİLMESİNE İZİN VERİLMEYECEK"

Imran Khan, hükümetin Pakistan'dan kimsenin kontrol hattını (Line of Control-LoC) geçmesine izin vermeyeceğini ekledi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DEVAM ETTİĞİ SÜRECE DOĞRUDAN GÖRÜŞME OLMAYACAK

İşgal altındaki bölgede sokağa çıkma yasağı kalkıncaya kadar Delhi ile görüşme yapılmayacağını vurguladı.

Öte yandan Pakistan dışişleri bakanlığı Subrahmanyam Jaishankar'ın Salı günü (17 Eylül) düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada Keşmir'in Pakistan toprağı olduğunu yineledi.

Hindistan, tartışmalı toprakların özerkliğini iptal etmek için 5 Ağustos'ta girişimde bulunmuş, Cammu Keşmir'in özerk statüsü kaldırılmıştı. O zamandan beri, iki ülkedeki liderleri arasındaki gerilim artarak devam ediyor. İslamabad yönetimi Keşmirler'in yanında durmaya söz verdi ve Hindistan'ı bölgede potansiyel bir soykırım yapmakla suçladı.

PAKİSTAN'DAKİ HİNDU TAPINAĞINA SALDIRI

Başbakan khan, ülkenin Sindh eyaletindeki Gkothi semtinde yer alan bir Hindu tapınağına yönelik saldırıyı "BM ziyaretini sabote etmeye dönüş bir saldırı" olarak nitelendirdi. Pakistan Anayasası'nın, azınlıklar dahil her vatandaşa eşit haklar sağladığını ekledi.

ABD-TALİBAN GÖRÜŞMELERİNİN SONLANMASI

Khan ayrıca ABD'nin Afganistan Talibanı'yla barış görüşmelerini iptal etmesi konusunda hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. BM Genel Kurulu'nda ABD Başkanı Donald Trump'ı Taliban'la müzakere sürecini canlandırmaya çağıracağını söyledi.

Haber Ara