Dolar

32,5881

Euro

34,8384

Altın

2.496,72

Bist

9.666,99

'İki büyük hata yapılmasaydı Nazi Almanyası Britanya Savaşı'nı kazanabilirdi'

İngiltere'nin York Üniversitesi'nde görev alan bilim insanları İkinci Dünya Savaşı'nın dönüm noktalarından birisi olarak anılan Britanya Savaşını mercek altına aldı. Araştırma sonunda belirlenen iki büyük hata yapılmasaydı, savaşı Nazilerin kazanacağı belirlendi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-14 15:10:51

'İki büyük hata yapılmasaydı Nazi Almanyası Britanya Savaşı'nı kazanabilirdi'

'Weighted bootstrapping' adı verilen istatistiksel bir teknik kullanan bir bilgisayar modeli oluşturan ekip, 1940 yılında yaşanan savaşın Nazi Almanyası tarafından kazanılabileceği sonucuna ulaştı.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre ekip, İkinci Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren bu muharebenin kaybedilmesinin arkasında yatan nedenleri de belirledi.

BİRİNCİ YANLIŞ: ZAMANLAMA

Bilim insanlarına göre, Hermann Goering komutasındaki Nazi Hava Kuvvetlerinin en büyük hatası saldırıyı Haziran ayı yerine Temmuz ayında başlatmak oldu.

Elde ettikleri veriler ışığında ekip, İngiltere Başbakanı Winston Churchill'in "savaşmayı tercih ediyoruz" konuşmasından yaklaşık 1 ay sonra Britanya Savaşına start veren Nazi'lerin İngilizlere hazırlanmaları için süre tanıdığı görüşünde.

Bu süre zarfında Dunkirk'te bozguna uğrayan ordunun hızlı bir şekilde hazırlandığın altını çizen ekip, Nazi Almanyası'nın bu kararı ile taktiksel üstünlüğü ele alma şansını yitirdiği iddiasında.

İKİNCİ YANLIŞ: SALDIRI STRATEJİSİ

Bilim insanalarına göre, savaşında kaybedilmesinin ardında yatan ikinci neden ise Nazi Almanyası'nın saldırı stratejisi. Çıkan sonuca göre, 1940 yılında Nazi uçakları şehirler yerine İngiliz radar tesisleri ve havalimanlarını hedef alsaydı Britanya Savaşı'ndan zafer ile ayrılabilirdi.

Tarihçiler hava savaşını kaybeden Nazi'lerin ada ülkesi olan İngiltere'ye yapılması planlanan çıkartma operasyonunu da iptal edilmesine neden olduğunun altını çiziyor.

Nazi Almanya'sı İngiliz Hava Kuvvetleri ile girdikleri savaştan zafer ile ayrılamamış ve 1941 yılında gözünü Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne (SSCB) çevirmişti.

Nazi'lerin Barbarossa Harekâtı ile başlayan savaş, SSCB Birliklerinin 1945'te başkent Berlin'e girmesi ile son bulmuştu.

Haber Ara